Wervik plant een stadsbos en denkt na over andere politiezone

In Triamant werden de bevoegdheden van het nieuw schepencollege bekendgemaakt. De nieuwe coalitie van SP.A en de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project maakte tevens de speerpunten voor het beleid in de komende legislatuur voor zes jaar bekend. Er moet een nieuw stadsbos komen en er volgt een open onderzoek om eventueel te veranderen van politiezone.

Het nieuw schepencollege met rechtstaand van links naar rechts Bart Pynket, Ann Degroote en Sonny Ghesquière. Zittend van links naar rechts eerste schepen Bert Verhaeghe, burgemeester Youro Casier en Geert Bossuyt. © Foto MV

Burgemeester Youro Casier (SP.A) neemt er bij zijn bevoegdheden ook openbare werken bij. Voor hem is dat alvast geen onbekend terrein want in de vorige legislatuur toen als schepen behoorde dat ook tot zijn bevoegdheden. Bert Verhaeghe (stadslijst) wordt eerste schepen en behoudt de meeste van zijn bevoegdheden van in deze legislatuur.

Idem voor Geert Bossuyt (SP.A) die ook opnieuw toerisme en recreatie krijgt. Ann Degroote (stadslijst) krijgt de zware post van financiën. Bart Pynket (stadslijst) is de enige nieuwkomer in het toekomstige schepencollege. Hij wordt bevoegd voor onder meer cultuur, mobiliteit en communicatie. Sonny Ghesquière (SP.A) behoudt zijn meeste bevoegdheden en die worden vanaf januari uitgebreid met evenementen, markten en foren.

Acht speerpunten

De voorstelling vond plaats in de brasserie van Triamant langs de Wervikstraat in Geluwe. “Niet in het stadhuis omdat we willen een nieuw verhaal schrijven“, aldus de burgemeester. Onder de titel ‘Samen voor een bruisende, groene en sociale stad, klaar voor de toekomst’ stelde men acht speerpunten voor. Alle gemeenteraadsleden van de nieuwe coalitie kwamen die speerpunten trouwens ondertekenen.

Zoals eerder vermeld in deze krant, komt er een nieuw zwembad. “Met bijzondere aandacht voor gezinnen met kinderen, de zwemclub en de scholen“, aldus schepen Geert Bossuyt. “De nieuwe coalitie drukt de voorkeur uit voor de site-Oosthove als locatie voor het nieuwe zwembad: in het centrum, met zicht op de Leie en dicht bij de scholen. Het wordt verder onderzocht of deze locatie voldoende geschikt is.”

“Iedere burger moet zijn wijkagent kennen” – Youro Casier

Wervik telt jammer genoeg veel kinderarmoede en dat moet naar beneden. “Nu komen we uit op 16,1 procent en tegen 2021 moet dat cijfer naar omlaag tot minstens 10 procent”, zegt schepen Sonny Ghesquière. “Kinderarmoede krijgt een prioritaire aanpak. Daarvoor werken we een lokaal actieplan uit.”

Zoals eerder ook vermeld in deze krant overweegt de stad te veranderen van politiezone. Nu behoort Wervik tot de politiezone Arro Ieper. Omdat die veel te groot is, zijn er bij een oproep ook lange aanrijtijden. “Eventueel veranderen we naar de naburige politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem, red.)“, aldus de burgemeester. “De tijd is rijp om te weten wat ons dat zou kunnen kosten per inwoner. Dat onderzoek gaan we zelf doen en we gaan alle modaliteiten onderzoeken.”

De nieuwe coalitie wil ook investeren in een nieuw stadsbos. “Er ligt nog geen locatie vast”, zegt schepen Bert Verhaeghe. “Dat moet nog worden bekeken. We willen hierover ook initiatief geven aan verenigingen en burgers. Het hoeft dus niet per se van de stad komen.”

Inspraak

Er komt een schepen voor Inspraak en Participatie en dat wordt Bart Pynket. “Inspraak en participatie zijn en blijven meer dan ooit hoekstenen van een moderne, democratische gemeenschap die een stad moet zijn“, zegt Bart. “Daarin is de burger altijd aan zet, niet alleen op de dag van de verkiezingen. We geven burgers nog meer inspraak en laten hen actief mee beslissen over het beleid. Of het nu gaat om grote investeringen of kleine dagdagelijkse problemen in de straat, iedere burger moet de kans krijgen zijn mening hierover te uiten en mee aan de beslissingstafel te zitten. Het realiseren van burgerbetrokkenheid is de weg die de burger weer doet geloven in de politiek. Voor de heraanleg van straten en pleinen moeten de buurtbewoners mee aan de tafel kunnen zitten om vorm te geven aan de buurt waar zij wonen.”

Mobiliteit kwam heel vaak aan bod in deze legislatuur. Bart Pynket uitte tijdens de gemeenteraad vaak zijn kritiek op het beleid hierover en wordt nu zelf bevoegd. “De auto wordt niet gebannen uit het centrum“, benadrukt hij. “Er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn maar op de juiste plaats. Met nieuwe randparkings, bijvoorbeeld Gasstraat, parkeerplaatsen dicht bij de winkels en kleine parkeereilandjes.”

Volkstuintjes

Bart Pynket stelde al eens het invoeren van mobiele volkstuintjes voor. Die komen er nu. “Een stad met meer groen, maakt de stad mooier en aangenamer”, aldus Pynket. “We willen onze stad vergroenen met groene plekjes en pleintjes in en buiten de stadskern. Het kan mensen bij elkaar brengen. Dit wordt aangetoond met het project rond de volkstuintjes. We willen dit verder uitrollen en ook mobiele volkstuintjes een plaats in onze stad geven. We willen dat soort initiatieven van collectief grondbeheer en -gebruik in onze stad ondersteunen.”

Het nieuwe bestuur stipt ook de rol van de wijkagent aan. “Die moet op straat aanspreekbaar zijn”, aldus Youro Casier. “We gaan voor het persoonlijk contact. Het moet veilig zijn in elke straat en wijk. Iedere burger moet zijn wijkagent kennen. Belangrijk hulpmiddel om de veiligheid te garanderen en misdrijven op te lossen, zijn de veiligheidscamera’s. Als stad willen we hierin blijven investeren waar nodig. Er wordt onderzocht hoe slimme camera’s met nummerplaatherkenning geïnstalleerd kunnen worden op de invalswegen van Wervik, Geluwe en Kruiseke. Bijvoorbeeld op de de kruispunten Komenstraat-Ten Brielenlaan en Sint-Denijsplaats-Vrouwstraat, Kruisekestraat.”

Voorzitterschap

Welke van de twee partijen het voorzitterschap van de gemeenteraad krijgt, moet nog worden bepaald. Nu het bestuursakkoord er is, wordt de volgende stap dat akkoord verder uitwerken. Wat finaal moet leiden tot het uitschrijven van het beleidsplan. (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.