Wachtlijst voor uit te voeren werken in Waregem

© (Foto GF)
Redactie KW

Het was een korte en krachtige gemeenteraad afgelopen dinsdag. Er was nochtans buitengewoon veel publiek komen opdagen. Op de agenda stond het verlenen van een stuk grond voor een nieuwbouw voor de scoutsgroep voor andersvaliden Akabe Funk, het vernieuwen van een aantal betonvakken en maar liefst 8 ingediende vragen onder meer rond de verkoop van de rookmelders en de sloop van De Gilde in Nieuwenhove.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) vloog door de gewone agenda. Enkel bij het verlenen van het recht van opstal van een stukje grond aan Akabe Funk, werd even halt gehouden. Raadslid Inge Vandevelde (Groen) wou zeker zijn dat hiermee de Gaverbeekvisie rond het Jeugdeiland, waar de lokalen zich bevinden, niet onder druk kwam te staan. Schepen voor Groen en Waterbeheersing Maria Polfliet (CD&V) stelde Inge gerust.

Vervolgens werd vastgesteld welke betonvakken van de Waregemse wegen in 2020 hersteld zullen worden. Raadslid Guy Van den Ende (N-VA/Open Vld) leek ontevreden hierover omdat het over slechts een beperkt aantal herstellingen gaat, namelijk de Kasteelstraat en nog een achttal andere kleinere locaties. Schepen van Openbare Werken Philip Himpe (CD&V): “Er is inderdaad een wachtlijst voor dergelijke uit te voeren werken. De prioriteiten van de uitvoering is gebaseerd op het aantal klachten dat we ontvangen omtrent de staat van het wegdek. Zo wordt er elk jaar budget vrij gemaakt voor een aantal herstellingen. Dringende zaken worden uiteraard eerst uitgevoerd.”

Raadslid Inge Vandevelde liet nog noteren dat ze het gebrek aan fundamentele oplossingen voor de wegen betreurt.

Gemeenteraadslid voor Vlaams Belang Patrick Desmet stelde de eerste vraag, hij wou enkele cijfers omtrent de verkoop van rookmelders via de gemeente, onder andere over de opbrengst voor de stad. In 2018 kocht de gemeente 500 stuks aan 12.10 euro per stuk, dit was de goedkoopste optie maar met een uitneembare batterij. In 2019 besloten ze om voor een iets duurder type te gaan met een vaste batterij, dit kostte 16.27. Beide jaren werden de rookmelders verkocht aan 10 euro per stuk. “Er werden vorig jaar 3000 rookdetectors gekocht dus alles samen heeft Waregem bij de verkoop hiervan een subsidie van bijna 20.000 euro verleend aan haar inwoners en geen opbrengst gehad,” besloot schepen voor Financiën Rik Soens (CD&V). Maxim Laporte (N-VA/Open Vld) deed ook nog een duit in het zakje en sprak zijn hoop uit dat er gesensibiliseerd zou worden naar doven en slechthorenden toe om voor hen aangepaste rookmelders te voorzien. Raadslid Kathleen Ravelingien (Cd&V) bracht in herinnering dat de actie rond rookmelders er op haar aanvraag gekomen was twee jaar geleden. Dit leverde haar een licht ironisch applaus op vanop de oppositiebanken.

De volgende vraag was niet zozeer een vraag maar eerder een pleidooi voor Waregems erfgoed. In de deelgemeente Nieuwenhove zal binnenkort De Gilde afgebroken en vervangen worden door 6 nieuwe woningen. Tegen deze operatie werden twee bezwaarschriften ingediend en één petitie met 374 handtekeningen volgens de gegevens van bevoegde schepen Pietro Iacopucci (CD&V). Deze legde ook uitvoerig uit wat de visie en werkwijze van de stad is omtrent het al dan niet behouden van beschermd en vastgesteld erfgoed. “We streven altijd naar het behoud van het erfgoed, ook als dit in particuliere handen is. De eigenaar kan zelfs bij vastgesteld en dus niet-beschermd erfgoed, niet zomaar wijzigingen aanbrengen. Als dat toch moet gebeuren dan houden we met tal van criteria rekening, onder andere de culturele en architecturale waarde.”

De uitleg van schepen Iacopucci was duidelijk voldoende voor Inge Vandevelde en ze verweet het bestuur een totaal gebrek aan visie rond dorpskernen. “Als bouwsels ten koste gaan van verleden en toekomst van een dorpskern, de ziel van een dorp, dan betekent dit de doodsteek aan het hart van het dorp.” (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier