Vrijdag overleg over buitenschoolse kinderopvang in Poelkapelle
Er is nog geen duidelijkheid of het gemeentebestuur van Langemark-Poelkapelle zal samenwerken met de plaatselijke basisschool De Ooievaar voor een buitenschoolse kinderopvang. “Desnoods werkt de gemeente alleen verder aan dat plan”, klinkt het bij schepen Dominique Cool. De gemeenteraad moest ook zijn huiswerk over het meerjarenplan herdoen. Meteen een boeiende vuurdoop voor nieuwkomer Tristan Bruynsteen (N-VA). Met zijn 19 jaar is hij voortaan de jongste in de raad.
Vrijdag is er een overleg gepland tussen het schoolbestuur van de vrije basisschool van Poelkapelle en de gemeente over de toekomst van de school in combinatie met een buitenschoolse kinderopvang. “De gemeente heeft het voortouw genomen om een voorstel uit te werken en een architectenbureau geëngageerd. Er wordt gekeken om dubbel of gedeeld gebruik te optimaliseren. Doordat Agion subsidieert zou dat zowel voor de school als voor de gemeente een ideale oplossing betekenen.”
“Wij hebben de indruk dat de gretigheid bij het schoolbestuur aan het toenemen is. Vrijdag moet er een antwoord komen op de vraag of we al dan niet samen verdergaan. Als er geen wil is van beide kanten, gaan we alleen door”, zei schepen Dominique Cool. “We willen dat de timing gerespecteerd wordt zodat de kinderopvang tijdig kan opgetrokken worden.” Dominique Cool wilde geen cijfers vrijgeven over de grootte van de gemeentelijke inbreng.
Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V): “We gaan niet doemdenken. We moeten samen vooruitgaan.”
Meerjarenplan
De gemeente werd door de gouverneur op de vingers getikt omdat ze de toelage ‘open ruimte’ van de Vlaamse overheid niet hadden ingeschreven in het meerjarenplan. “We zijn niet de enige gemeente”, zei schepen Dominique Cool (N-VA). Laurent Hoornaert (Tope8920) maakte van de gelegenheid gebruik om opnieuw een verlaging van de gemeentebelasting te bepleiten en vroeg verduidelijking over een post op sociale media: “Op Facebook zie ik dan dat N-VA belooft om de elektriciteit in de Gistelhofstraat ondergronds te brengen. Spreekt de meerderheid tegen elkaar?”
Betaling vergeten
Schepen Dominique Cool (N-VA) zei dat het voorstel van N-VA voortvloeit uit het participatiemoment dat het schepencollege organiseerde. “De leidingen ondergronds brengen, kost 112.000 euro. De belastingen gaan we niet onmiddellijk verlagen. De toelage open ruimte is inderdaad een meevaller. Daarnaast hebben we ook tegenvallers, zoals het plattelandsfonds dat afgebouwd wordt of de opzichter van de werken aan de dorpskernvernieuwing die vergeten werd te betalen.”
Gescheiden riolering
Het rioleringsproject Gistehofstraat, Galgestraat en Klerkenstraat staat binnenkort op het programma. “De gemengde riolering wordt vervangen door een combinatie van gescheiden riolering met een maximum aan open grachten. De ingrepen moeten de afwateringsproblemen in de Gistelhofstraat oplossen en de slechte riolering vervangen. De inrichting van de Gistelhofstraat wordt vernieuwd. Er worden uitwijkstroken voorzien in de Galgestraat en in de Klerkenstraat worden hagen voorzien tussen fietspad en rijweg. Via twee kanalen gaat het proper water naar de Broenbeek. Dat gebeurt door het land tussen Galgestraat en Beekstraat en via de Klerkenstraat. Het afvalwater wordt afgeleid naar de zuiveringsinstallatie”, zei burgemeester Lieven Vanbelleghem.
Het totaalproject wordt geraamd op net geen 8.000.000 euro te betalen door 3 partners: Aquafin, Fluvius en de gemeente. De inbreng van gemeente wordt in het meerjarenplan op 1.000.000 euro begroot.
Kortere wachtlijsten woonzorgcentrum
Laurent Hoornaert merkte op dat wachtlijsten voor een opname in het wzc De Boomgaard teruglopen. “Wat is de reden daarvan? Minder interesse of te duur? Een zorgflat kost 36.000 euro per koppel per jaar, los van de extra’s.”
Schepen Marleen Soete (CD&V): “We willen leegstand van de zorgflats voorkomen. Voor de zorgflats staan nog 2 koppels op de wachtlijst. We willen ook de mogelijkheid creëren om in een zorgflat 2 individuele mensen te kunnen huisvesten. Voor een rvt-kamer is de wachtlijst langer. Een reden van een terugval van de wachtlijsten is wellicht te verklaren doordat mensen langer in hun vertrouwde milieu proberen te blijven.”
Koen Bentein (Tope8920) vroeg zich af waar je met de wagen rond het kasteel mag parkeren. “Sommigen laten hun auto bijna aan de voordeur achter.” Momenteel is er geen bewegwijzering en is het vrijheid, blijheid. “Het wordt een gesloten plein”, zei burgemeester Lieven Vanbelleghem.
(pco)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier