Voorstel om zitpenningen quasi te halveren in gemeenteraad van Menen afgewimpeld

© De vraag van Rudy Nuytten deed de raadsleden nadenken over hun inzet als gemeenteraadslid. (Foto CR)
Redactie KW

Oppositieraadslid Rudy Nuytten (Open Stad) stelde de gemeenteraad van Menen een middel voor om de stadskas iets minder te belasten.

De Stad Menen kijkt tegen een enorme schuldenlast aan en moet dus besparen op personeel en werking. Ondertussen is het straattheaterfestival Zomer van de agenda geschrapt, gaat de speelpleinwerking deze zomer twee weken dicht en vielen er in het Cultuurcentrum De Steiger ontslagen. Oppositieraadslid Rudy Nuytten (Open Stad) stelde de raad een middel voor om de stadskas iets minder te belasten. Het is meteen ook een teken van solidariteit met iedereen die moet besparen. Hij vroeg de schepenen om jaarlijks een schenking te doen en de raadsleden hun zitpenning te verminderen van een goeie 200 euro naar afgerond 100 euro per keer.

“Goedkoop populisme”

Hij kon echter enkel op de steun van partijgenoot Karl Debuck rekenen. Zowel meerderheid – burgemeester Martine Fournier (CD&V) en Dimitri Vandamme (N-VA) – als oppositie met Philippe Mingels (SP.A-Groen) deden zijn voorstel als goedkoop populisme af. Mingels wees erop dat bij Groen de raadsleden hun zitpenning volledig aan de partij schenken en enkel hun onkosten vergoed worden. Martine Fournier ging terug in de tijd en verweet Karl Debuck dat hij in de vorige coalitie maandenlang als schepen zonder bevoegdheden zijn loon bleef incasseren. Ze had het ook over de riante uittredevergoeding van meer dan 400.000 euro die Vlaams Parlementslid en burgemeester Gilbert Bossuyt (SP.A) in 2012 kreeg.

Zelfs kritiek op Lorenzo Staelens

Ze haalde ook Lorenzo Staelens (SP.A) aan die in 2002 negen maanden zijn schepenloon opstreek toen hij voor een riant contract even in Japan ging voetballen. Rudy Nuytten was jarenlang gemeenteraadslid voor SP.A en koos na een breuk in de socialistische partij voor de nieuwe politieke formatie Open Stad. Dimitri Vandamme gaf mee dan weer mee dat er al bespaard wordt en dat een vermindering van de zitpenningen niet nodig is. Zo zijn er minder vergaderingen van de politieraad, wordt het aantal gemeenteraden teruggebracht op het minimum van 10 terwijl enkel de noodzakelijke commissies behouden werden.

Na de stemming keek iedereen in de richting van Rudy Nuytten en Karl Debuck… “Ik ben geen Robin Hood”, antwoordde Rudy Nuytten op de vragende blikken of hij een voorbeeld zou stellen door zelf zijn eigen bijdrage met de helft te verminderen.

(CR)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier