Op de Ieperse gemeenteraad van maandag beklaagde Nancy Six (Vlaams Belang) zich over de manier waarop een bejaarde vrouw werd aangemaand om haar stoep onkruidvrij te houden. Tegelijk gaf ze een sneer aan het stadsbestuur omdat enkele zandbakken op speelpleintjes er vuil bij liggen.
“Begin juli vonden enkele inwoners, die langs een drukke invalsweg wonen, een briefje in de bus van de gemeenschapswacht/lokale politie/milieudienst waarop te lezen stond dat ze tegen eind juli het onkruid tegen de wand moesten verwijderen, met daarbij ook de verwijzing naar het artikel uit de politieverordening”, kaartte Nancy Six (Vlaams Belang) aan.
“Dat er inspanningen gedaan worden om een nette stad te hebben, waarderen we. Maar de manier waarop men ‘de vervuilers’ op de hoogte brengt daarvan, kan ook wat gemoedelijker. Een hoogbejaarde dame was geschrokken omdat ze een briefje had gekregen. Haar man was onlangs overleden en dat was de reden waarom er inderdaad onkruid tegen haar gevel groeide. Dat was zijn werk want zij is daar fysiek niet toe in staat. Eventjes aanbellen vooraleer het precies in de bus gegooid werd, zou het voor haar aanvaardbaarder gemaakt hebben. Ze toonde het briefje aan de buren en die hebben de paar stengels onkruid meteen uitgetrokken.”
“De geldende politieverordening stelt dat bewoners verantwoordelijk zijn voor het proper houden van het voetpad en de goten voor hun eigen woning“, antwoordde milieuschepen Valentijn Despeghel (SP.A). “Als onze diensten vaststellen dat het voetpad of straatgoot bij een bepaald adres niet onderhouden is, of wanneer ze daar meldingen over krijgen, dan worden de eigenaars daarover aangesproken. Dat is een beleid dat we over het hele grondgebied in Ieper toepassen, ook in de deelgemeenten. In principe probeert men dit wel steeds persoonlijk te doen. Tenzij het om een relatief groot aantal huizen gaat, dan worden de kaartjes gehanteerd. Op de kaartjes verzoeken wij bewoners mee te werken aan een propere omgeving en wordt er gewezen op mogelijke sancties voor wie niet meewerkt. Ik begrijp dat dit voor de bejaarde dame in kwestie misschien even schrikken was en qua timing gevoelig door haar persoonlijke situatie. Maar anderzijds mogen we ook niet de indruk wekken dat dit een vrijblijvende vraag is. Het is wel echt belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. De bewoordingen kunnen we misschien wel nog eens onder de loep nemen.”
Netheid van zandbakken
In haar volgende vraag bleef Nancy Six bij het thema netheid. Nu richtte ze haar pijlen op de zandbakken van bepaalde speelpleintjes in de stad. “Ik heb kunnen vaststellen dat de netheid van de zandbakken op de speelpleintjes te wensen overlaat“, aldus Nancy Six. ‘Niet alleen door honden- en kattenpoep, maar ook het onkruid groeit er weelderig waardoor de zandbakken onvoldoende of zelfs niet gebruikt worden om er in het zand te spelen. De speeltuigen in de zandbak kunnen ook onvoldoende benut worden daardoor.”
“Het lijkt te gaan om het petanqueplein aan de Dunantlaan en het speelplein aan het Rederijkerspad”, merkte schepen van Jeugd Dimitry Soenen (N-VA) op. “Voor het verlof worden de speelpleinen in orde gezet. Bij voldoende speelverzet in een zandbak is er weinig kans tot groeien van kruid, kijk bijvoorbeeld naar de Fenix. In zandbakken waar echter niet veel wordt gespeeld krijgt kruid, en vooral snelgroeiend kruid zoals Heermoes, de vrije loop. Doordat er veel meer onderhoud nodig is in vergelijking met vroeger – onkruidverdelger is verboden geworden – krijgt kruid meer kans. In dat opzicht zijn we ook alle zandbakken aan het bekijken en onderhoudsvriendelijker aan het maken.”
“Afboording, worteldoek waar nuttig, een nieuwe toplaag, kleiner maken, sommige zandbakken wegnemen waar meerdere zandstukken zijn… In veel gevallen is dit echter niet mogelijk aangezien zand volgens de speelveiligheid onder bepaalde toestellen moet liggen als valdempende ondergrond. In een eerste fase werden de Fenix, de Driemolenstraat, Dunantlaan, Pottem en Viooltjeslaan aangepakt. In fase twee worden heel wat andere zandbakken aangepakt: Sint-Jan, Westsector, Grasmuslaan, Proosdijstraat, Kanonweg… en onder andere ook de zandbak aan de Rederijker. Dit staat gepland voor het najaar. Op die manier hopen we de intensiteit van het onderhoud iets naar beneden te kunnen brengen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier