Verrassende lijsttrekkers op provincieraadslijsten van SP.A

De drie lijsttrekkers : vlnr. Simon Bekaert, Jurgen Vanlerberghe en Vicky Reynaert. (Foto EF) © EF
Jos Remaut

Met een overweldigende meerderheid keurde het provinciaal congres van de SP.A de lijsten goed voor de komende provincieraadsverkiezingen. Ze ogen jong en gedurfd. Vicky Reynaert, Simon Bekaert en Jurgen Vanlerberghe zijn de drie lijsttrekkers.

Op de lijsten staan overigens maar weinig ‘gevestigde’ provinciale namen, want van de twaalf huidige provincieraadsleden van SP.A zijn er maar twee opnieuw kandidaat. Zelfs de twee gedeputeerden, Franky De Block en Myriam Vanlerberghe, doen niet meer mee.

Na de komende verkiezingen zal het provinciebestuur er totaal anders uitzien. Door de interne staatshervorming wordt het aantal raadsleden in de provincieraad gehalveerd : van 72 naar 36. Ook het aantal kiesdistricten daalt van zeven naar drie : Kortrijk-Roeselare-Tielt (16 zetels), Oostende-Westhoek (11 zetels) en Brugge (9 zetels).

District Kortrijk-Roeselare-Tielt

Lijsttrekker in Kortrijk-Roeselare-Tielt wordt Simon Bekaert (40). Zoon van de bekende mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert en zelf ook advocaat. Eerste schepen in Tielt en daar al in de gemeenteraad sinds 2006. “Ik wou aan politiek doen en de SP.A sprak me toen het meest aan omdat ze zich, het was in de tijd van Patrick Janssens, heel sterk profileerde als gelijke kansenpartij”, vertelt Simon, die een van die twee kandidaten is die op vandaag wél al provincieraadslid is. Op plaats 2 in de zuidelijke kieskring komt Justine Holvoet (31) uit Izegem, waar ze ook de gemeenteraadslijst trekt. Plaats 3, een strijdplaats, is voor Maxim Veys (30), kabinetsmedewerker bij schepen Philippe De Coene in Kortrijk. Schepen Axel Weydts van Kortrijk is geen kandidaat meer voor de provincie, omdat hij wegens nieuwe interne regels over cumul moet kiezen. Lijstduwer in deze grootste kieskring is Tine Soens (30)uit Kortrijk, die vier jaar geleden haar entree maakte in het Vlaamse parlement, waar ze de jongste is.

District Brugge

In het district Brugge plaatst de SP.A een totaal nieuw gezicht bovenaan haar lijst : Vicky Reynaert (33) is al bijna zes jaar gemeenteraadslid in Beernem, in de oppositie weliswaar. Ze is als doctor in de politieke wetenschappen waarnemend directeur EU-zaken bij de Vlaamse Overheid én al van jongs af aan gebeten door de politiek. En ook bij haar rolt het eruit : “ik ben geen socialiste van thuis uit, maar voelde me tot de partij aangetrokken omwille van het geloof in gelijke kansen in het onderwijs voor iedereen.” Brugge is met 9 zetels de kleinste kieskring, dus de tweede plaats is hier écht wel een strijdplaats : die gaat naar Tom Willems (27), voorzitter van de jongsocialisten in Brugge. Plaats 3 in voor Anneloor Laevens (34), OCMW-raadslid in Oostkamp. Federaal parlementslid Annick Lambrecht (48) uit Brugge duwt de lijst.

District Oostende-Westhoek

In het district Oostende-Westhoek gaat provinciaal voorzitter Jurgen Vanlerberghe (48) zelf de lijst trekken. “Ik ben vroeger al eens provincieraadslid geweest”, zegt Jurgen, die al bijna twaalf jaar schepen is in Poperinge. “In 2011 werd ik Vlaams parlementslid, maar bij de verkiezingen van 2014 viel ik uit de boot. Nu ben ik kabinetschef bij gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, en ik ken dus inderdaad het provinciale huis wel een beetje.”

Op de tweede plaats komt Bieke Moerman (28), schepen in Diksmuide, en op plaats 3 oud-voorzitter van de jongscocialisten Aaron Ooms uit Oostende. Op plaats 4, zonder veel uitzicht op herverkiezing, staat de Veurnse burgemeester Peter Roose. Hij is dat andere provincieraadslid dat wél opnieuw kandidaat is, hij wil de lijst uitdrukkelijk steunen. Burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (46) en nationaal partijvoorzitter John Crombez (44) zijn hier de lijstduwers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier