Verjonging is het codewoord in Blankenberge

Met Tom Adam (links) en Stephen Vanhove kiest Open VLD resoluut voor een nieuwe adem in de partij. Jong bloed en ervaring trekken hand in hand naar de verkiezingen. © WK
Redactie KW

Over iets minder dan een jaar trekken we met z’n allen naar de stembus. Wat weten we nu al over de lijstvorming voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Open VLD en CD&V trekken opvallend de kaart van de verjonging. Maar ondertussen klinkt ook de roep naar meer langetermijnvisie en minder kortzichtige partijpolitiek in Blankenberge.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Vorige maand werd bekendgemaakt dat Kathy Kamoen, voormalig uitbater van Hotel Aazaert en nu actief in de interieurwereld, voor de komende gemeenteraadsverkiezingen de tweede plaats op de lijst van Open VLD krijgt. Met ICT-specialist Mitch De Geest als tweede nieuwe naam, lijsttrekker Ivan De Clerck en lijstduwer Patrick De Klerck lagen dus vier van de 27 plaatsen op de Open VLD-lijst al vast. Deze week loste de meerderheidspartij nog eens twee nieuwe namen. Het gaat om twee kopstukken van Jong-VLD: Stephen Vanhove (26) is voorzitter, Tom Adam (31) secretaris/ondervoorzitter.

Verjonging

Het partijbestuur kondigt hen aan als ‘een jonge wissel op de toekomst’. “Open VLD aast hier al langer op, want binnen de partij leeft ook het besef dat men niet eeuwig op de oude garde kan blijven teren“, aldus Tom. “Ofschoon het vandaag de dag niet evident is om jongeren nog voor de politiek te motiveren, hebben we die interne verjonging nodig om de voeling met de jeugd te behouden. Ik zie het als onze taak om vanuit Jong-VLD aan te brengen wat er leeft bij de jeugd.”

“Nog eens zes jaar chaotisch bestuur moeten we tegen elke prijs zien te vermijden” – Sandy Buysschaert (Lijsttrekker CD&V)

Tom is boekhouder van beroep, en daarnaast al zestien jaar actief bij de carnavalsvereniging Daring Boys. Stephen is van opleiding jurist en volgde zijn passie als strandredder. “Jongeren zeggen tegenwoordig inderdaad liever hun gedacht op Facebook. Voor hen kleeft er een negatief stigma aan de politiek, maar ik vind het daarom juist belangrijk om zelf mijn steentje bij te dragen. Open VLD kan in Blankenberge naar de verkiezingen met een mooie mix van generaties, verschillende visies en accenten. En er is ook ruimte om je gedacht te zeggen.”

Lijsttrekker Ivan De Clerck en voorzitter Franky Maelstaf geven tot slot ook mee dat er nog meer twintigers en dertigers op de lijst komen te staan. “Op het eerstvolgende Blauw Aperitief, op 19 november in de Mercato, lichten we opnieuw een tipje van de sluier. De volledige lijst maken we in januari op onze nieuwjaarsreceptie bekend.”

Langetermijnvisie

Ook oppositiepartij CD&V maakt werk van een ‘vernieuwingsoperatie’. “Waar andere partijen misschien meer het accent op hun burgemeestersambities zullen leggen, wil ik als lijsttrekker vooral een beleid voeren dat onze stad en inwoners ten goede komt. Wiens naam op welke functie wordt geplakt, is voor mij dus van ondergeschikt belang”, zegt lijsttrekker en CD&V-boegbeeld Sandy Buysschaert. “Maar het is natuurlijk wel onze ambitie om deel uit te maken van het beleid, en dit vanuit dezelfde inspiratie als onze huidige werkwijze in de oppositie: constructief en opbouwend. Met ‘CD&V2030’ gaan we voor een brede kijk en een langetermijnvisie, want nog eens zes jaar chaotisch bestuur moeten we tegen elke prijs zien te vermijden.”

Mooi op schema

Buysschaert gelooft alvast in zijn ploeg. “De ervaring van onze huidige mandatarissen Brigitte Monbaliu, Norbert Wallaert en Jan De Soete blijft aan boord, maar verschillende bestuursleden die zich de voorbije jaren verdienstelijk in diverse raden en commissies hebben ingezet, zullen ook een rol opnemen. Verder maken we volop werk van een vernieuwingsoperatie.” Met Lena Beernaert (57) van Huisje van Majutte en de Uitkerkse Barbara Wille (42) kreeg CD&V Blankenberge twee gedreven dames mee aan boord, met de 19-jarige Tim Dierickx zet de verjonging zich verder voort. De laatste nieuwe aanwinsten bij CD&V zijn Kevin De Troyer, uitbater van Bar-Bistro Qvee, en de 20-jarige studente dierenzorg Jill Merckx van Huis Pettens.

“Binnenkort komen we nog met een paar nieuwe namen naar buiten. Onze lijstvorming ligt alvast mooi op schema. Onze voormalige schepenen zullen in tegenstelling tot de vorige verkiezingen geen kandidaat meer zijn, en er zijn ook een paar mensen die omwille van hun leeftijd afhaken. De vernieuwingsoperatie zien we als een belangrijke oefening: we willen een afspiegeling zijn van Blankenberge”, besluit Buysschaert.

Ambitieus N-VA

Daphné Dumery wordt lijsttrekker voor de huidige coalitiepartner N-VA. “Ik ben als kandidaat-burgemeester ook nog volop bezig met de lijstvorming voor onze partij. Er zullen heel wat nieuwe en verrassende namen op de lijst staan, maar we gaan de volledige ploeg gezamenlijk in de loop van april voorstellen. Blankenberge heeft nood aan een sterk bestuursteam, de inwoners hebben, als je ‘t mij vraagt, de buik vol van individuen die in plaats van het algemene belang zichzelf centraal stellen.”

“Door de jarenlange heerschappij van Open VLD zijn we in de ijstijd beland” – Tanguy Veys (Vlaams Belang)

Dwarsdenker Piet Wittevrongel, die bij de vorige verkiezingen samen met Groen opkwam, gooit de handdoek in de ring. “Het was een teleurstelling toen mijn partij Dwars bij de vorige verkiezingen geen zetel in een alliantie met Groen behaalde”, zegt hij. “Ondertussen ben ik er 69 en wil ik het aan anderen overlaten, maar ik ben eerlijk gezegd ook wat verbitterd in de Blankenbergse partijpolitiek. De jongste zes jaar is het allemaal op prestige en uiterlijke schijn uitgedraaid, de armoedecijfers zijn nog altijd dramatisch en de binnenstad blijft met leegstand kampen. De meerderheid mist visie en voert een rechts beleid, de oppositie is dan weer veel te braaf. Zowel de socialisten als CD&V durven amper hun mond opendoen. Met het oog op een mogelijke coalitie houden ze de meerderheid liever te vriend en voeren ze louter schijnoppositie.”

Groen moet zijn huiswerk nog maken. “We zijn nog volop aan het nadenken”, aldus Nancy Lezaire.

Façadepolitiek

Tanguy Veys van Vlaams Belang sluit zich aan bij de visie van Piet Wittevrongel. “Door de jarenlange heerschappij van Open VLD zijn we in de ijstijd beland. Onze badstad blijft steken in een neerwaartse spiraal. Het ooit zo bruisende merk ‘Blankenberge’ staat nu voor leegstand en marginalisering, economische neergang en verkrotting”, zegt hij. Veys schuwt ook de term ‘façadepolitiek’ niet. “Straten werden vernieuwd, er zijn een paar grote nieuwe evenementen gelanceerd en dure reclamecampagnes betaald. Dat alles heeft niet kunnen tegenhouden dat onze stad de voorbije jaren nog meer van haar kroonjuwelen kwijtspeelde. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de zandsculpturen en de amfibieboot, maar er is ook nog de teloorgang van het Blankenbergse nachtleven en de toekomst van de velodroom is momenteel onzeker.”

(WK)