Verhuizing en opening politiebureau uitgesteld

Het nieuwe politiegebouw nadert de voltooiing. (foto MM)
Redactie KW

Wie langs het Centrumplein rijdt, zal het al gezien hebben: het nieuwe politiekantoor draagt sinds kort zijn logo op de gevel, een teken dat de afwerking nadert. “De voorziene openingsdatum halen we echter niet want de werken zijn door het coronavirus stilgelegd”, gaf persofficier Dennis Goes begin deze week aan. Een nieuwe datum is er nog niet.

De Politiezone Bredene/De Haan moest, als alles volgens schema verliep, in februari van dit jaar het nieuwe onderkomen aan het Centrumplein in gebruik nemen. Naar het nieuwe politiebureau, dat 3,6 miljoen euro kost, wordt binnen de politiezone al sinds 2002 uitgekeken. Tal van plannen passeerden de voorbije jaren de revue. Er heerste binnen de politieraad ook lange tijd onenigheid over waar het nieuwe bureau nu precies moest komen aangezien het zowel de gemeente Bredene als de gemeente De Haan (en deelgemeente Wenduine) moet bedienen.

“Sinds de politiehervorming zitten onze diensten verspreid over verschillende locaties. Dat is verre van ideaal voor een goede werking en optimale organisatie. Een deel van het personeel is nu gehuisvest in De Haan, een ander deel in Bredene en dan is er nog een wijkbureau in Wenduine. Geen enkele locatie was echter groot genoeg om iedereen samen in onder te brengen. Dankzij dit nieuwe hoofdbureau wordt een belangrijke verzuchting van het personeel ingewilligd. Er was al jaren een chronisch plaatsgebrek en twee grote vestigingen die zo ver uit elkaar liggen, zorgden voor heel wat praktische problemen en veel heen- en weer gerij”, liet zonechef Erik Van Parys vorig jaar optekenen.

Wijkagenten

“Door het uitstel van de werken blijft iedereen tot nader op zijn plaats”, geeft commissaris Dennis Goes aan. “Ideaal zou zijn geweest dat we voor de zomer de verhuizing hadden kunnen realiseren. Dan zouden onze diensten zich hebben kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie voor het drukke toeristische seizoen eraan komt. De verhuizing is nu sowieso uitgesteld tot na de zomer, zelfs als de aannemers de werken binnenkort zouden kunnen hervatten.” In het nieuwe politiekantoor zullen alle operationele diensten, de interventiediensten, de recherche en de dienst jeugd & welzijn ondergebracht worden. Omdat het om cruciale diensten gaat, wil de politiezone allicht het risico niet nemen om de verhuizing nog snel snel af te ronden en de operationaliteit in het gevaar te brengen. “In het oude politiekantoor van Bredene, pal tegenover de deur van het nieuwe gebouw, zal is onder meer de wijkdienst gehuisvest blijven. In het huidige politiekantoor van De Haan zul je straks ook nog altijd de wijkagenten terugvinden”, verduidelijkt de persofficier. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier