Twee broers én hun partners worden opgeroepen voor verkiezingen: “Blijkbaar worden mensen die in het onderwijs staan sneller opgeroepen”

Frederik (links) en Diederik in de wandelgangen van het Sint-Aloysiuscollege, waar ze deze namiddag stemmen tellen. © RB
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Frederik (56) en Diederik Bevernage (55) uit Wevelgem wisten het vooraf van elkaar niet, maar donderdagavond liepen de twee broers elkaar tegen het lijf op het infomoment voor de voorzitters van de telbureaus in Menen. Wat blijkt? De broers zijn allebei voorzitter in een telbureau, nét als hun beide partners deze ochtend bijzitters waren. Alle vier zijn ze trouwens werkzaam in het onderwijs.

“Zo’n zes weken geleden kreeg ik mijn oproepbrief al binnen”, doet Frederik Bevernage zijn verhaal. “Met de vorige gemeenteraadsverkiezingen (in 2018, red.) werd ik al eens opgeroepen om stemmen te tellen, maar nu ben ik ook voorzitter. Ik wist helemaal niet dat mijn broer ook voorzitter is van een telbureau. Er was wel wat hilariteit toen we elkaar tegenkwamen donderdag op het infomoment in cc De Steiger (cultuurcentrum van Menen, red.).”

Onderwijs

“Ik heb mij al een aantal keer ingezet voor de verkiezingen”, verklaart broer Diederik Bevernage. “Ik sta ondertussen waarschijnlijk al op de vaste lijst. Blijkbaar worden mensen die in het onderwijs staan vaker opgeroepen voor de verkiezingen.” Dat lijkt te kloppen: zowel de twee broers als hun vrouwen Katleen Deschodt en Ilse Vercauteren zijn opgeroepen. Alle vier zijn ze werkzaam in het onderwijs. Frederik is directeur van het VTI van Menen en Diederik is de directeur van de scholengemeenschap Scholen aan de Leie.

“Ik heb er geen probleem mee dat ik opgeroepen ben”, zegt Frederik. “De vorige keer vond ik het op zich wel plezant. Je houdt de resultaten constant in de gaten en zit in die verkiezingssfeer. Ik hoop vooral dat ik vandaag een goed team heb om te tellen. Het zou ideaal zijn als we al onze biljetten tegen 20 uur geteld hebben. Wij moeten twee boxen met ongeveer 800 biljetten tellen.”

Broer Diederik kreeg daarentegen de opdracht om drie boxen te tellen. “Als we om 15 uur starten met tellen en als we ongeveer anderhalf uur rekenen per box, dan kunnen we tegen 20 of 21 uur klaar zijn. Ik doe dit trouwens ook graag. Het is je burgerplicht die je doet, hé.”