Torhoutse schepen Eddy De Ketelaere stopt met de politiek

Schepen Eddy De Ketelaere zet eind dit jaar onverwacht een punt achter zijn lange politieke carrière. © Foto JS
Johan Sabbe

Hoewel hij begin dit jaar al had toegezegd om opnieuw op de Torhoutse CD&V-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen te staan, stopt schepen Eddy De Ketelaere eind dit jaar dan toch met de politiek. Hij wil ruimte laten voor jongere opvolgers, zegt hij. Plus: als straks 61-jarige meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en zijn hobby’s.

De man die al sinds begin 1995 zitting in de gemeenteraad heeft en sinds 2007 schepen is, zal op 14 oktober dus niet meer verkiesbaar zijn. “Na wikken en wegen vind ik de tijd rijp om te stoppen”, zegt hij. “Net nu staat er in onze partij heel wat jonge opvolging klaar. Het enthousiasme in de groep is groot.”

Beslissing gevallen op reis in de Vogezen

Voor CD&V is het afhaken van populaire Eddy sowieso een verlies, want de man krikte bij elke verkiezing zijn stemmenaantal gevoelig op: van 603 gekleurde bolletjes in 1994 over 912 in 2000 en 1.178 in 2006 tot 1.311 in 2012. Maar Eddy ziet een volle legislatuur van zes jaar in de gemeentepolitiek niet meer zitten en heeft geen zin in halfslachtige situaties. “Ik had me in oktober natuurlijk nog verkiesbaar kunnen stellen, zoals ik aanvankelijk van plan was, maar ik wil niet herverkozen worden om dan na pakweg twee jaar plots de politiek vaarwel te zeggen. Ik vind zoiets kiezersbedrog. En dus ben ik eind dit jaar politicus af. De definitieve beslissing is pas enkele weken geleden gevallen tijdens een reis van mijn vrouw en mij in de Vogezen. Daar hebben we lang gepraat over doorgaan of niet doorgaan. En uiteindelijk hebben we voor dat laatste gekozen.”

Eind 1994 in de politiek gestapt

Eddy De Ketelaere, die in juli 61 jaar wordt, runt een eigen verzekeringskantoor. Hij is getrouwd en vader van twee kinderen. En hij heeft twee jonge kleinzoontjes. “Mijn gezin is erg belangrijk voor mij en heeft sterk meegespeeld in mijn beslissing. Dat mijn vrouw sinds Nieuwjaar met pensioen is gegaan als administratieve kracht van het Torhoutse OCMW is ook een argument. Straks kunnen we samen van ons pensioen genieten, al zal ik als verzekeringsmakelaar nog niet direct mijn activiteiten stopzetten.”

Eddy stapte eind 1994 in de politiek door met de toenmalige CVP aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Hij werd direct verkozen. Van april tot en met juni 2007 mocht hij voor het eerst van het schepenambt proeven ter vervanging van Lieselotte Denolf, die moeder geworden was en drie maanden vrij nam. Eind juni van datzelfde jaar werd Hilde Crevits Vlaams minister en hij nam haar plaats als schepen in. Vanaf toen is hij schepen gebleven, momenteel met de bevoegdheden openbare werken en mobiliteit in portefeuille.

Eddy doet al zowat zijn hele leven aan sport. Hij rijdt graag met de racefiets en heeft tot zijn 39ste gevoetbald: twaalf jaar in de eerste ploeg van VK Torhout (nu KM) en voorts bij Handzame, Tielt, Snaaskerke en Aster Aartrijke. “Vanaf 2019 wil ik de draad weer oppikken en meer bewegen, vooral fietsen.”

Voor een uitgebreid interview en extra duiding: zie De Weekbode Torhout van vrijdag 11 mei.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.