Terry Callens (Ardooie): “Mijn mandaat als schepen geeft me een beetje een dubbel gevoel”

(foto JCR)
Redactie KW

Terry Callens is de ‘nieuweling’ in het nieuwe schepencollege. Ze is schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zeg maar mandaten die nauw aanleunen bij wat in de vorige legislatuur de bevoegdheid van de OCMW-voorzitter was. Daarbovenop krijgt Terry Callens nog een aantal andere bevoegdheden die pas volgende week definitief worden toegewezen.

Terry Callens kwam eerder heel toevallig in de politiek terecht. “In 2006, toen de Groep 82 op zoek was naar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Patrick Demuynck vroeg me toen of ik het zou zien zitten om ook een plaatsje op de lijst in te nemen”, vertelt ze. “Waarom niet, zei ik en ik mocht al meteen in de gemeenteraad zetelen. In 2012 deed ik opnieuw mee en ook vorig jaar stond ik op de lijst. Ik ben nu voor het eerst schepen. Patrick Demuynck verging het helaas minder goed. Het graag geziene raadslid overleed op 21 januari 2014 op 54-jarige leeftijd.”

Engagementen

Terry Callens was al voor ze gemeenteraadslid werd geïnteresseerd in de dorpspolitiek. “Als je actief aan gemeentepolitiek doet, kan je iets betekenen voor je gemeente, voor de inwoners. Dat kon ik ervaren in de voorbije twee legislaturen Dat ik in 2006 meteen verkozen werd, is wellicht het gevolg van mijn relatief grote bekendheid in Ardooie waar ik me engageer in het verenigingsleven. Ik ben een sociaal iemand die er graag overal bij is. Toen Stijn en Brecht hier nog school liepen, was ik present op de schoolactiviteiten, was ik betrokken bij de judo en het voetbal… Zo werd ik ook bestuurslid van KVC Ardooie (derde provinciale C) en nu zelfs ondervoorzitter. Eerst was ik twintig jaar afgevaardigde voor de jeugdploegen en schoof zo door naar het hoofdbestuur. Of ik ambitie heb om voorzitter te worden? Nee, zeker niet. Marc Capelle doet dat uitstekend”, vertelt Terry Callens.

De eerste zes jaren als gemeenteraadslid waren voor Terry eerder een soort leerschool. “Het waren jaren van goed luisteren naar ervaren collega’s. Echt op de voorgrond kwam ik toen niet. In 2012 werd ik niet alleen gemeenteraadslid, maar ook OCMW- en politieraadslid. Een driedubbel mandaat.”

Goede herinneringen

Terry Callens heeft goede herinneringen aan die 6 jaar als OCMW-raadslid. “Het was heel boeiend, ook omdat er daar vergaderd en beslist wordt over de partijgrenzen heen. Daar werd niet over politiek gesproken, maar wel samen naar oplossingen gezocht voor de problemen van de mensen. Geen zaken om naar buiten te brengen maar zaken die je raken als mens.”

Terry Callens had vóór de verkiezingen niet het minste vermoeden dat ze schepen zou worden. “De Groep 82 had al vier schepenen in de vorige legislatuur. Nu Chantal Vande Vyvere binnen de partij niet meer aangeduid werd als schepen, kreeg ik als eerste opvolger dat mandaat. Al is dat een beetje met een dubbel gevoel. Over die zaak met Chantal doe ik geen uitspraken. Maar dat mag me niet beletten mijn taak zo goed mogelijk uit te voeren.”

Een OCMW-voorzitter is er in de huidige legislatuur niet meer. Terry Callens denkt dat de taak van de schepen van Sociale Zaken ongeveer gelijkaardig zal zijn aan die van de vroegere OCMW-voorzitter. “Veel kan ik er nog niet over kwijt omdat ik me nog moet inwerken in die nieuwe functie. Uiteraard had ik het met de algemene directeur van de gemeente al over wat mijn taak zal inhouden, maar het is voor mij te vroeg om daar al dieper op in te gaan”

“Uithuizigheid is voor mijn man geen probleem”

Terry Callens zal de komende 6 jaar weinig avonden in de week thuis zijn. “Dat was de voorbije 6 jaar met mijn mandaten in de gemeenteraad, OCMW- en politieraad eigenlijk ook al zo. Mijn man Jan heeft daar geen problemen mee zolang hij er maar zelf niet bij moet zijn”, vertelt Terry Callens.

“Als ondervoorzitter van KVC Ardooie ga ik bovendien op zondagnamiddag nog naar zowel de thuis- als de uitwedstrijden van de club kijken en ook dan gaat mijn man niet mee. Na een drukke werkweek is de zondag voor hem een moment om in alle rust thuis door te brengen. Ook onze zonen zullen nooit in mijn politieke voetsporen treden. Ze steunen me wel maar voor de rest hebben ze geen binding met de politiek.”

Terry Callens was altijd al een sportieve dame en is niet alleen actief bij KFC Ardooie. “Ik ben ook nog lid van de Wielertoeristenclub Montana waarmee ik behalve in de winter iedere zondag ga fietsen. In mijn jonge jaren deed ik ook aan turnen bij de Trampo’s, ging ik vaak zwemmen en deed aan judo. Sportief ben ik wel.”

“De drempel om hulp te vragen is lager dan vroeger”

“Ook in Ardooie en Koolskamp zijn er mensen die het niet breed en/of moeilijk hebben. Die mensen proberen we zo goed mogelijk te helpen als ze ons contacteren. Problemen kunnen sneller opgelost worden als ze tijdig gemeld worden. Soms kunnen mensen met een beetje hulp al uit hun problemen geraken. Ik weet uit mijn 6 jaar ervaring in de OCMW-raad dat de drempel om hulp te zoeken en naar het OCMW te stappen veel lager is dan vroeger, maar toch nog altijd te hoog. Die drempel zal hopelijk in de toekomst nóg verlagen als het OCMW deze zomer onderdak krijgt in het gemeentehuis zelf”, zegt Terry Callens.

Ze wil verduidelijken dat het OCMW meer doet dan mensen met problemen financieel te steunen. “We zijn een sociaal huis dat mensen soms helpt om hun papierwinkel in orde te brengen, voor warme maaltijden of alarmsystemen zorgt, …. Wij tellen amper asielzoekers. Fedasil heeft 2 gezinnen toegewezen aan onze gemeente. Veel is dat niet.”

Bijzonder Comité van de Sociale Dienst

Terry Callens is als schepen van Sociale Zaken ook voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, een bijzonder lange naam voor de dienst die de persoonlijke dossiers voor het in het gemeentebestuur geïntegreerde OCMW behandelt. “Die dossiers moeten op een uiterste discretie kunnen rekenen en dat is de verantwoordelijkheid van dit comité. Naast mezelf maken ook Leentje Parmentier, Linda Devisch, Wesley Lannoo, Pieter Callens, Stijn Vanhee en Anja Dejonckeere deel uit van dit comité.”

Terry Callens krijgt er naast sociale zaken nog een resem bevoegdheden bij, maar die worden pas volgende week definitief toegewezen. “Voor mij zouden dat sociale zaken, huisvesting, woonbeleid, personen met een beperking, seniorenbeleid en eventueel sport kunnen zijn”, besluit de kersverse schepen Terry Callens. (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.