Stefaan De Clerck getuige in onderzoek naar Belgisch-Kazachse miljardair

© BELGA
Redactie KW

Gewezen minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) en huidig voorzitter van telecombedrijf Proximus, zal als ‘getuige’ worden gehoord in het gerechtelijk onderzoek naar de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Dat schrijven L’Echo en De Tijd woensdag. Dat zou deze week gebeuren. De zaak draait om de vraag wat er precies gebeurd is toen de rechtszaak tegen Chodiev werd stopgezet nadat hij 23 miljoen euro had betaald. De Clerck was toen minister van Justitie, maar wordt nergens van verdacht.

Carina van Cauter (Open VLD) diende destijds, samen met haar Franstalige collega Philippe Goffin (MR), een amendement in op de afkoopwet, die zo werd uitgebreid dat Chodiev kon ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. De toenmalige advocaat van Chodiev was de Franstalige liberaal Armand De Decker (MR), de minister van Staat die jaren geleden nog Senaatsvoorzitter was. Hij wordt ervan verdacht in 2011 zijn politieke invloed te hebben aangewend om de afkoopwet in het voordeel van zijn cliënt te doen aanpassen.

De speurders hebben De Decker, die inmiddels Brussels parlementslid is, al twee keer verhoord, bevestigt het parket. Onderzoekers en magistraten zijn ook al naar het federale parlement gegaan, om in de grootste discretie uit te zoeken hoe het amendement op de afkoopwet precies is ingediend. Tal van documenten zijn meegenomen uit de archieven van de commissie-Financiën en bij de administratieve diensten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier