Stad Ieper koopt grond voor parking en speelbos bij jeugdlokaal Brielen

Het lokaal van Chiro Brielen en KLJ Elverdinge in Brielen. (Foto TOGH)
Het lokaal van Chiro Brielen en KLJ Elverdinge in Brielen. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De gemeenteraad keurde maandag de aankoop goed van een stuk grond in de Kerkweg in Brielen. Het perceel van 4.795 m² kost 40.000 euro en moet dienen om een twintigtal parkeerplaatsen en een speelbos aan te leggen.

In 2017 bouwden Chiro Brielen en KLJ Elverdinge grotendeels zelf een nieuw jeugdlokaal achter de kerk van Brielen. “Zowel voor de activiteiten in het jeugdlokaal als voor bezoekers van de kerk en het kerkhof is het opportuun om een bijkomende parking van een twintigtal parkeerplaatsen aan te leggen”, klinkt het. “Daarnaast is het erbij gelegen stuk landbouwgrond ideaal om een speelbos aan te leggen. Met de aanleg van een speelbos wil het stadsbestuur het groene speelaanbod in Brielen optimaliseren. Op die manier bieden we een veilige en groene speelomgeving aan voor de jeugd van Brielen.”

40.000 euro

Het gaat om een perceel van 4.795 m² groot dat momenteel in eigendom is van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Het staat planologisch ingekleurd als agrarisch gebied en in het zuiden een deel in woongebied met landelijk karakter. Het perceel sluit direct aan op een perceel in eigendom van de stad Ieper waar het nieuwe jeugdlokaal gebouwd werd. Het schattingsverslag raamt de waarde van het perceel in totaal op 41.000 euro. Er werd een akkoord bereikt op 40.000 euro.

Gebrek aan parking

Gemeenteraadslid Stephaan De Roo (CD&V) zei dat zijn partij voorstander is van de aankoop, maar had ook bedenkingen. “Dit werd immers al opgestart in de vorige legislatuur. Als er grote activiteiten zijn is er nu vaak een gebrek aan parkeerplaatsen. Toch heb ik enkele vraagjes: waarom werd een schatter van de overkant van West-Vlaanderen (Julien D’haene uit Zwevegem, red.) genomen voor de schatting? Is er een overeenkomst met de kerkfabriek? En wat met de pachter van het stuk landbouwgrond?”

Kerkfabriek

“Voor schatters werken we met een beurtrol en met deze schatter hadden we al tot tevredenheid samengewerkt. Zwevegem is nu ook niet meteen de andere kant van Vlaanderen”, reageerde schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (SP.A). “Het gaat om een uitbreiding van de bestaande parking en de Kerkfabriek gaat volmondig akkoord. Voor de landbouwer was het stuk dat overbleef te klein om op een comfortabele manier gebruik van te maken. De onderhandelingen gebeurden tussen de Kerkfabriek en de landbouwer, dus daar is een overeenkomst bereikt om de pacht op te zeggen en het stuk grond te verkopen.”

Omleidingsweg

Sam Vancayseele (Groen) vroeg nog of de grond geen overlapping geeft voor de in de toekomst aan te leggen omleidingsweg rond Brielen. “Het stuk bos komt zeker niet in aanmerking om doorsneden te worden door welke weg dan ook”, antwoordde schepen Bolle daarop. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.