SP.A Kortrijk wil Futurotheek en overkapping E17

Er staat al jaren een zomerspeelplein op de Grote Markt. © a-BWB
Axel Vandenheede

In het kader van het Feest van de Arbeid lanceerde SP.A Kortrijk drie toekomstprojecten. De overkapping van de E17 springt het meest in het oog.

“We piekeren al vele jaren over een betere verbinding tussen het centrum en Hoog Kortrijk. De snelweg speelt een cruciale rol, want die doorklieft de stad”, aldus Philippe De Coene, lijsttrekker voor SP.A in Kortrijk. “Een overkapping van de E17 tussen Kortrijk Xpo en Cowboy Henk biedt in die zin mogelijkheden.”

150 miljoen euro

SP.A wil op die overkapping een bos van 10 hectare realiseren. “Dit project zou de stad zuurstof bieden in plaats van stikstof, stilte in plaats van lawaai. Bij de duizenden gezinnen die langs de snelweg wonen is er alvast interesse.”

Kostprijs van dit project: 150 miljoen euro. “We zullen daarvoor alle Kortrijkzanen en de Vlaamse overheid moeten mobiliseren.”

“Op de overkapping kunnen we 10 hectare bos realiseren” – Philippe De Coene (SP.A)

Een tweede toekomstproject is de bouw van een Futurotheek op de tip van het Buda-eiland. Philippe De Coene: “Kortrijk loopt stilaan achterop als het om de bibliotheek gaat. De Futurotheek wordt de bib van morgen. De gronden en gebouwen zijn grotendeels in het bezit van OCMW Kortrijk. We kunnen daar een landmark bouwen op een nieuw te ontwikkelen stadsdeel.”

Zomerspeelpleinen

SP.A schat de kostprijs op 18 miljoen euro. “Als we de huidige bibliotheeksite in de Leiestraat verkopen en de nodige subsidies van Vlaanderen krijgen, moet dit lukken.”

Er staat al jaren een zomerspeelplein op de Grote Markt.
Er staat al jaren een zomerspeelplein op de Grote Markt.© a-BWB

Tot slot wil SP.A Kortrijk in elke deelgemeente een zomerspeelplein aanleggen op een centraal plein. “Duurzaamheid speelt een grote rol: de speeltoestellen kunnen nadien op andere speelpleinen worden geplaatst, het zand en het hout kunnen hergebruikt worden.” SP.A Kortrijk maakt zich sterk dat dit project met 200.000 kan worden gerealiseerd.

overkappingE17

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.