Paola Travella en Jordy Sabels, covoorzitters van Jong Groen: “Geen kernuitstap? Dan valt de regering!”

Paola Travella en Jordy Sabels: “De afschaffing van de avondklok moet zo snel mogelijk weer op tafel komen.”© Christophe De Muynck
Paola Travella en Jordy Sabels: “De afschaffing van de avondklok moet zo snel mogelijk weer op tafel komen.”© Christophe De Muynck
Cobbaert & Gheysen

Dat politieke partijen ook jongerenafdelingen hebben. En die durven tegen de schenen te schoppen in deze coronacrisis. Ook tegen die van de moederpartij. Of beter: sommige durven dat. Wij hebben een pittig gesprek met Paola Travella en Jordy Sabels, de covoorzitters van Jong Groen, toevallig (of niet) twee West-Vlamingen. “Welke partij de jeugd het best vertegenwoordigt? Geen énkele partij.” Hou je vast…

De oude raadszaal van Ieper is onze plek van afspraak. Aan de ene kant van de tafel zit Jordy Sabels, 29 jaar en gemeenteraadslid in de Kattenstad. Hij is de pragmaticus van de twee. Aan de andere kant zit Paola Travella, meer het idealistische type. Zij is 24 jaar en een getogen Brugse. Haar Italiaans bloed dankt ze aan haar vader, die aan de oevers van het Gardameer woont. Travella is vorige week verhuisd naar Antwerpen, waar ze studeert en waar haar vriend werkt.

Of dat een definitieve verhuizing is, denkt ze niet. “Als ik wil opkomen in de politiek, zou ik dat het liefst doen in Brugge, de streek die ik het best ken. Maar dat is niet voor morgen. Ik wil eerst enkele jaren werken, vooraleer te mikken op een politiek mandaat.” Voor wie zou twijfelen: een jongerenvoorzitter wordt niet betaald. Wie dat wil worden, doet dat uit engagement. Sabels en Travella delen sinds september de voorzittersfakkel van Jong Groen.

U bent ook ‘queer’, zo lees ik op Twitter, mevrouw Travella. Dat moet u even uitleggen.

Travella : ( glimlacht ) “Dat is een koepelbegrip. Dat betekent: anders dan de norm. Ik wil daarmee aangeven dat ik niet hetero ben. Ik ben biseksueel: ik kan me aangetrokken voelen tot mannen en vrouwen. Het is niet dat ik wil zwaaien met die term, maar ik vind het wel belangrijk om te zeggen. Ook een jongerenvoorzitter heeft een voorbeeldfunctie.”

U zat onlangs in het nieuws, meneer Sabels. “Ik had niet mogen geboren worden, of wat?”, zei u kwaad in De Standaard na scherpe uitspraken van Conner Rousseau (Vooruit) over het recht op ouderschap.

Sabels : “Als je zijn uitspraken letterlijk neemt, dan hád ik niet geboren mogen worden. Mijn moeder was drugsverslaafd. Ik ben opgegroeid in kansarmoede. ( even stil ) Ik heb eigenlijk nooit een vaste thuis gehad. Ik heb vele jaren in een open instelling geleefd, in het Antwerpse. Het is door de liefde dat ik in Ieper beland ben. Rousseau heeft mij wel gecontacteerd na dat interview. Dat hij genuanceerder wou zijn, zei hij. Weet u wat dikwijls het probleem is? Dat politici een kwestie té scherp stellen om in het nieuws te komen. Maar ze beseffen niet dat ze daarmee schade berokkenen.”

De rivaliteit tussen de linkse partijen Vooruit en Groen is opmerkelijk. Hoe komt dat?

Sabels : “Vooruit is een partij in transitie. Een zoekende partij. De standpunten die zij innemen, zijn dikwijls weinig progressief. Vooruit is een linkse partij met rechtse standpunten. Het recht op ouderschap is maar één voorbeeld. Het is logisch dat dat botst met een échte linkse partij zoals Groen.”

Travella : “Gelukkig leeft die rivaliteit veel minder onder de jongeren. We hebben zelfs een WhatsApp-groep met de jongerenvoorzitters van de regeringspartijen. De naam van dat groepje? Vivaldi, maar jong . ( lacht ) We werken goed samen. Het opiniestuk over de avondklok toont dat ook aan. Het was Tess Minnens, de voorzitster van de liberale jongeren, die het initiatief nam. Zij gooide in de groep dat ze dat echt beu was. We waren het allemaal eens: de avondklok moet afgeschaft worden. Dat is een serieuze inperking van onze vrijheid, die vrijwel geen impact heeft op de cijfers.”

Ik heb niet de indruk dat de moederpartijen goed luisteren.

Travella : “In deze niet, neen. En dat vind ik spijtig. Dat moet zo snel mogelijk weer op tafel komen. De avondklok is gewoon een gemakkelijkheidsoplossing.”

Sabels : ( knikt ) “Dat is het probleem. Waarom wordt dat in stand gehouden? Wij pleiten voor een samenscholingsverbod, maar dat is moeilijker te handhaven. Het is daarom dat Van Quickenborne ( Justitieminister, Open VLD, red. ) niet wil luisteren. Hij kiest voor de makkelijkste oplossing. Anders moet hij toegeven dat zijn beleid faalt. En dat kunnen politici niet. Helaas.”

Sommige experten willen de avondklok terugdraaien naar 20 uur.

Sabels : ( pikt fel in ) “Dan komen de mensen op straat. En dat zullen niet alleen de jongeren zijn.”

Travella : “In niet-coronatijden zouden we zelfs oproepen om te protesteren. Nu doen we dat niet, omdat een grote betoging onverantwoord is. Maar het moet duidelijk zijn dat wij tégen zijn.”

Lees verder onder het kader

Wie is Paola Travella?

– Geboren op 7 juli 1996 in Brugge.

– Masterstudente productontwikkeling (UAntwerpen).

– Woont in Antwerpen met haar vriend.

– Was kandidate voor Groen op de Brugse lijst in 2018 en op de Europese lijst in 2019.

– Covoorzitter van Jong Groen sinds september 2020.

Paola Travella: “Het beeld over Groen zit fout. De mensen denken dat wij in hun zakken willen zitten.”© Christophe De Muynck
Paola Travella: “Het beeld over Groen zit fout. De mensen denken dat wij in hun zakken willen zitten.”© Christophe De Muynck


De partijen struikelen over elkaar om te zeggen dat ze de belangen van de jeugd verdedigen. Welke partij doet dat het best?

Sabels : “Ik ben blij dat u die vraag stelt. ( benadrukt ) Geen énkele. Corona legt veel problemen bloot. Eén ervan is dat jongeren geen politieke stem hebben.”

Travella : “En weet u hoe dat komt? Wij vormen een klein kiespubliek. Kinderen en tieners mogen niet stemmen. De regering moet geen rekening houden met ons. Het zijn de jongerenpartijen die de jeugd vertegenwoordigen, maar wij zitten niet in het parlement.”

Sabels : ( knikt ) “Dat is zo. Het is daarom dat we de verlaging van stemrecht naar 16 jaar zo belangrijk vinden. Ik ben wel blij dat Benjamin Dalle ( Jeugdminister, CD&V, red. ) zich eindelijk af en toe boos durft te maken. Het is goed dat er iets mogelijk is in de paasvakantie. Kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen.”

Travella : “Oké, maar het wordt geen mooie paasvakantie, hé. Finaal is het weer spartelen voor veel verenigingen om het allemaal georganiseerd te krijgen. ( fel ) Ik vind algemeen dat de focus te hard op het onderwijs ligt. Waar is de focus op het bedrijfsleven? Op het telewerk? Dat kan me echt kwaad maken.”

Sabels : “Dat is inderdaad raar. Er wordt voortdurend gewezen naar jongeren, zelfs voor de besmettingen, maar amper naar bedrijven. ( fijntjes ) Zou dat zijn omdat we een liberale premier hebben?”

Wat is de voornaamste taak van een jongerenpartij? Is dat de moederpartij wakker schudden?

Travella : “Het is vooral de vinger aan de pols houden. En inderdaad waakhond spelen, zeker nu we in de regering zitten. Wij gaan niet met alles akkoord. Daarnaast is een jongerenpartij ook een kweekvijver voor politiek en maatschappelijk talent.”

Sabels : “Wij werken onafhankelijk van de grote partij. Dat is heel belangrijk. Wij gaan aan de slag met de thema’s die de jongeren zelf aanreiken. Voor dit jaar zijn dat: groene economie en mensenrechten. Ik denk dat geen enkele jongerenpartij, op Open VLD na, zo onafhankelijk kan werken. Dat maakt me trots. Er is ook een directe lijn naar de partij.”

Travella : “Meyrem ( Almaci, de voorzitter, red. ) luistert als we iets zeggen. Er wordt wel eens gevraagd om voorzichtig te zijn, maar nooit om te zwijgen over een bepaald thema. Wat we zeggen, moet natuurlijk passen binnen de groene ideologie.”

Sabels : “Weet u wat ook meespeelt? Dat Groen een jong kiespubliek heeft. Wij tellen de helft van de leden van de ouderenpartij. Dat betekent dat we macht hebben.”

Noem eens een dossier waar Groen een andere koers moet varen?

Sabels : “Migratie. Wij durven te weinig spreken over dat dossier. Alsof we bang zijn. Wij zouden nochtans een sterk verhaal kunnen zetten tegenover dat van Vlaams Belang. Ik heb het moeilijk met het harde migratieluik in het regeerakkoord. ( denkt na ) Ik vind het ook spijtig dat de ethische dossiers in de diepvries zitten, onder druk van CD&V.”

Travella : “Ik wil een toekomstvisie op de Europese Unie. We verdedigen Europa wel tegen de anti-Europeanen, maar waar willen we zelf naartoe? Met Jong Groen willen we graag enkele bevoegdheden overhevelen. Energie bijvoorbeeld. Ik vind ook dat Europa strenger moet optreden tegen landen die LGBTQ-rechten niet respecteren.”

Wat als de regering de kernuitstap toch niet uitvoert? Het is niet ondenkbaar dat de liberalen alsnog druk zetten om de kerncentrales langer open te houden.

Travella : “Dat valt de regering. Dat lijkt me heel duidelijk. Ook Jong Groen maakt van de kernuitstap een absolute prioriteit. Onze minister Tinne Van der Straeten haalt daarvoor alles uit de kast.”

Sabels : “De regering voert een gezond beleid op dat vlak. Eind dit jaar wordt de knoop doorgehakt en dat zal gebeuren op basis van cijfers. Als de kernuitstap om ideologische redenen afgeblazen wordt, dat moet de stekker uit de regering. Dat is helder. Maar als zou blijken dat het licht zal uitvallen, dan moeten we wel nadenken over een verlenging van de jongste twee kerncentrales.”

Lees verder onder het kader

Wie is Jordy Sabels?

– Geboren op 11 juni 1991 in Brugge.

– Master in geschiedenis en bedrijfseconomie.

– Woont in Ieper.

– Gemeenteraadslid in Ieper sinds 2019. Was ook kandidaat op de Europese lijst in 2019.

– Werkt voor JEKA vzw, een toeristische organisatie.

– Covoorzitter van Jong Groen sinds september 2020.

Jordy Sabels: “Wij moeten 20 procent kunnen halen, ook in West-Vlaanderen.”© Christophe De Muynck
Jordy Sabels: “Wij moeten 20 procent kunnen halen, ook in West-Vlaanderen.”© Christophe De Muynck


Iets anders. Waarom komt Groen in West-Vlaanderen zo moeilijk van de grond?

Sabels : “Omdat we een stedelijk programma hebben. Dat is een probleem. Je merkt dat ook in Ieper: we zijn de derde partij in de stad, maar de laatste in de deelgemeenten. Ten tweede is West-Vlaanderen een conservatieve provincie. Dat maakt het niet makkelijk voor een progressieve partij. Toch valt dat te rijmen, volgens mij. Maar dan moeten we onze voorstellen beter uitleggen. In 2019 hebben we dat niet goed gedaan. We hadden een sterk programma, maar onze kopstukken hebben het verkeerd uitgelegd.”

Travella : “Het beeld over onze partij zit gewoon fout. De mensen denken dat wij in hun zakken willen zitten. Ze gaan onze auto afpakken. Ze gaan onze schilderijen en zelfs onze wijn belasten. Dat was plots het beeld. ( gooit de armen in de lucht ) Hélp. Dat is helemaal niet onze bedoeling. Dat beeld moet verdwijnen. Anders zal het nooit lukken.”

Sabels : “Ik ben blij dat we met Jeremie Vaneeckhout ( Vlaams parlementslid, red. ) eindelijk echt werk maken van een programma voor het buitengebied. Dat is een eerste stap. Maar dat zal niet genoeg zijn. De partij moet veranderen. Extern moet vooral de communicatie beter. Intern moet werk gemaakt worden van een betere vrijwilligerswerking.”

Wat moet de ambitie zijn in onze provincie? Tien procent?

Sabels : “Meer zelfs. Een ecologische beweging heeft het potentieel van een grote volkspartij. Wij moeten twintig procent kunnen halen, ook in West-Vlaanderen. Dat zal nog niet lukken in 2024, vrees ik. Ik mik eerder op 2029. We moeten nu eerst overal lokale afdelingen opstarten. Ik hoor dat er iets op komst zou zijn in Heuvelland en Zonnebeke. Dat zou goed nieuws zijn.”

Waarom hebt u voor Groen gekozen?

Travella : “Ik kom niet uit een politiek nest. Ik wist dat ik links was, maar het is via de stemtest dat ik ontdekt heb dat Groen mij best ligt, en zeker op de thema’s die mij aan het hart liggen: mensenrechten en klimaat.”

Sabels : “Ik noem mezelf een sociaal-liberaal. In Nederland zou ik twijfelen tussen GroenLinks en D66. In Vlaanderen twijfel ik niet. De liberalen zijn niet sociaal genoeg en de socialisten schuiven op naar rechts. Ik hou trouwens niet van de personencultus rond Conner Rousseau. Die partij lijkt maar rond één iemand te draaien. Je moet eens onze website en die van Vooruit vergelijken. Wij zetten het verhaal voorop.”

Travella : ( enthousiast ) “Vroeger stonden er zelfs geen kopstukken op onze affiches. Ik vond dat super. Herinner je je die iconische affiche van de wereldbol? De anderen beloven de hemel, de groenen bewaren de aarde. Die zegt alles.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.