Oud-burgemeester Noël Demeulenaere veroordeeld voor omkoopaffaire

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In het hof van beroep in Gent zijn elf ambtenaren, politici en zakenlui veroordeeld voor hun aandeel in een grootse omkoopaffaire bij stedenbouw West-Vlaanderen.

Onder hen ook Marc Verhaeghe, de voormalige gemeentesecretaris van Knokke-Heist, en Noël Demeulenaere, wielermecenas en oud-burgemeester van Wielsbeke.

Het onderzoek ging in 2006 van start, nadat een ambtenaar het parket had ingelicht over een enveloppe met geld die hij kreeg aangeboden om een bouwdossier zo snel mogelijk rond te krijgen. Volgens het parket zouden ambtenaren, gemeentepersoneel en politici zich jarenlang door projectontwikkelaars met etentjes, reizen en geld beïnvloed laten hebben om de toekenning van bouwvergunningen te beïnvloeden.

Eerst vrijuit door onwettige telefoontap

In eerste aanleg gingen alle beklaagden vrijuit op basis van een onwettige telefoontap. Het Brugse parket ging daartegen in beroep en het hof van beroep in Gent heeft nu geoordeeld dat de nietigheid van de tap niet belet dat er voor de bewijsvoering gebruik kan worden gemaakt van andere procedurestukken, die van na de tap dateren maar er geen verband mee houden.

Het hof is in zijn arrest bijzonder scherp voor de betrokkenen en stelt dat er wel degelijk sprake was van corruptie. “Minstens wilden de betrokkenen met hun geschenken welwillendheid creëren bij de ambtenaren”, klonk het. Het hof sprak celstraffen uit tussen 1 en 18 maanden met uitstel. De effectieve boetes variëren tussen de 550 en 11.000 euro. Noël Demeulenare kreeg 7 maand met uitstel en 2.750 euro boete. Marc Verhaeghe kreeg 12 maand met uitstel en 5.500 euro boete. Drie anderen gaan vrijuit omdat de feiten verjaard zijn. “We zullen het arrest van 170 pagina’s bestuderen en nagaan of we cassatieberoep zullen aantekenen”, zeggen Victor en Jean-Baptiste Petitat, de advocaten van Marc Verhaeghe. “Deze uitspraak is een bijzonder bittere pil om te slikken voor onze cliënt. Dat het hof geen effectieve celstraffen heeft opgelegd omdat na negen jaar de redelijke termijn overschreden is, verzacht de pijn een beetje.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier