Oppositie neemt feestprogramma ‘750 jaar Blankenberge’ op de korrel

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vrijdagavond wordt met de voorstelling van de vernieuwde stadsreuzen en de officiële opening van de expo in De Meridiaan het feestjaar ‘750 jaar Blankenberge’ op gang getrokken. De expo neemt de bezoekers mee naar het prille begin en het ontstaan van de badstad in 1270, waarna een wandeling volgt doorheen de Blankenbergse geschiedenis.

Oppositiepartij Open VLD maakt nu van dat startschot gebruik om het feestprogramma af te kraken. “De viering van de lange en fascinerende geschiedenis van onze badstad wordt door het nieuwe bestuur gereduceerd tot een weinig inspirerend lokaal event”, klinkt het in een persbericht.

Trendy badstad

In de ogen van Open VLD had het jubileumjaar een promotionele hefboom moeten zijn om aan de buitenwereld te tonen dat Blankenberge “zoveel meer te bieden heeft dan louter strand en vertier. Onze stad had met de feestelijkheden op de kaart gezet moeten worden als een moderne, trendy badstad met een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Pijnlijk dat het stadsbestuur zo lichtzinnig omspringt met de waardevolle geschiedenis van onze stad”, aldus gemeenteraadslid Philip Konings.

Suske en Wiske-expo

Ook Suske en Wiske moeten het ontgelden. Naar aanleiding van zijn 750ste verjaardag, krijgt Blankenberge immers de hoofdrol in een nieuw album en er komt in het feestjaar ook een Suske en Wiske-expo op diverse locaties in de stad. “Het stadsbestuur degradeert 750 jaar geschiedenis zo tot een stripalbum, en maakt de viering ondergeschikt aan een commercieel initiatief van een Antwerpse uitgeverij die het 75-jarig bestaan van haar twee bekendste stripfiguurtjes in de kijker wil zetten. De stad betaalt de uitgeverij daarvoor maar liefst 167.000 euro, en wat hebben Suske en Wiske in hemelsnaam met Blankenberge te maken?” klinkt het.

Voor Open VLD in de oppositie belandde, werkte de partij volgens Konings al aan een plan om de kuststad in 2020 een heel jaar lang op een grootse manier in de kijker te zetten met evenementen die de waardevolle geschiedenis van Blankenberge tot leven zouden brengen. “Bezoekers zouden geprikkeld worden om het verleden van Blankenberge te komen ontdekken. Er zou onder meer gewerkt worden rond items als de Spaanse Armada die in 1588 voor onze kust lag, de negentiende-eeuwse kunstenaarskolonie, het bezoek van Napoleon, het Spaans Fort, en Piet Hein, die in 1629 voor de kust van Blankenberge werd gedood. Wij zouden kortom alle registers hebben opengetrokken om de bezoekers op een indrukwekkende manier kennis te laten maken met de rijke, maar soms vergeten Blankenbergse geschiedenis.”

Belevingsparcours

Ook was er volgens Konings een belevingsparcours in de maak langsheen 750 objecten, die de bezoekers zouden onderdompelen in de geschiedenis van de stad. “Het draaiboek hiervoor lag klaar.”

De partij noemt het feestprogramma van het nieuwe bestuur verder ook een ‘non-viering’. “Een gemiste kans van formaat. De viering van de lange en fascinerende geschiedenis van Blankenberge wordt gereduceerd tot een weinig inspirerend lokaal event, en mist elke ambitie om onze badstad te promoten. Het jubileumjaar 750 jaar Blankenberge had een prestigieus, ja zelfs internationaal karakter moeten krijgen.”

“Blankenberge verdient meer dan een stripverhaal, wat infozuilen en een mini-expo om haar 750ste verjaardag te vieren”, voegt Open VLD-voorzitter Mitch De Geest eraan toe.

Niets voorzien

Het stadsbestuur geeft Open VLD meteen lik op stuk. “Als nieuwe burgemeester werd ik bij aanvang van deze legislatuur geconfronteerd met het verbazende feit dat er nog geen enkele voorbereiding getroffen was. Er waren zelfs nog geen budgetten voorzien – dat draaiboek waar Open VLD het over heeft, is de zoveelste leugen op rij. Bovendien focussen ze zich in hun berichtgeving enkel op het feit dat Blankenberge de hoofdrol zal spelen in een stripverhaal van onze nationale striphelden. Dat we nog heel wat meer in petto hebben om onze 750ste verjaardag te vieren, ‘vergaten’ ze te vermelden”, reageert Daphné Dumery (N-VA). Ze roept op tot positiviteit. “We nodigen Open VLD uit om op een positieve manier dit heugelijke jaar samen met de Blankenbergenaars te vieren en trots te zijn op ons heden en verleden. Samen met elke inwoner, tweede verblijver of toerist hebben ook zij een ambassadeursrol in onze badstad.”

Een snuifje geschiedenis….

Het Blankenbergse verhaal start in 1270 wanneer Margaretha van Constantinopel de stadsrechten toekent. De hele geschiedenis, vanaf de 13de eeuw tot nu, is vanaf dit weekend te bezichtigen in een trendy binnenexpo in De Meridiaan. Daarnaast komt er een buitenexpo met een wandelroute en infozuilen op interessante locaties, en zal ook het nieuwe stadsmagazine Hallo Blankenberge volledig in het teken staan van het 750-jarig bestaan. Evenementen zoals Bel’Lumière en het bloemencorso krijgen dit jaar een extra feestelijke dimensie, en tot slot is er ook nog ‘Blankenberge Remembers’ van 8 tot 10 mei. Dit omvat re-enactments en een rememberance ball die je meenemen naar de bevrijdingsperiode 75 jaar terug.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.