Voor de derde gemeenteraad op rij een agenda met amper agendapunten. Slechts zes dit keer. De oppositie voelt zich bij monde van Kurt Grymonprez (Stip!)monddood gemaakt. De burgemeester sust en zegt dat het alle raadsleden vrij staat om ook punten toe te voegen.
Kurt Grymonprez (Stip!), die ook al contact had met andere oppositiepartijen, vindt het niet kunnen dat voor de derde gemeenteraad op rij de agenda wel zeer beperkt is. “Voor de zoveelste keer aanschouwen we met grote verwondering de agenda van de gemeenteraad van maandag 15 maart. Voor de derde keer op rij een agenda met nauwelijks punten. Een agenda van zes punten waarvan twee te bespreken en van die twee eentje met een dossier. Indien de oppositie niet haar verantwoordelijkheid opnam en maandelijks zelf talrijke punten op de agenda plaatst dan zou deze gemeenteraad een fabeltje van het hoogste niveau zijn.”
“Oppostie vertegenwoordigt meer dan de helft van de Izegemnaars”
“Dit toont aan hoe deze meerderheid neerkijkt op de oppositie. De raadsleden monddood maken en enkel besturen vanuit het schepencollege, als een lokale dictatuur zonder enige democratie, en nog minder transparantie. Terwijl de decreetgever bij aanvang van de legislatuur meegegeven heeft om de waardering naar de gemeenteraadsleden toe te verhogen en ze meer te betrekken bij het besturen van de stad. Daarnaast ook nog eens meegeven dat de oppositie 53,3 procent van de bevolking vertegenwoordigt in deze gemeenteraad.”
“Zijn er dan geen bestuurlijke punten waar de oppositie kan aan meewerken? Mag de oppositie dan niet helpen meedenken en raadgeven rond het horecabeleidsplan, het sociaal buurtnetwerk Hoplr, eerstelijns psychologische hulp,… Op de wekelijkse schepencolleges staan gemiddeld 50 punten en op de gemeenteraden gemiddeld drie punten (de laatste drie gemeenteraden).”
“Wij hebben in ieder geval het gevoel dat de oppositie buiten spel wordt gezet en niet enkel hier in de gemeenteraad. Wij willen onze volle inzet geven maar krijgen daarvoor de kans niet. Wij willen daar niet komen zitten met een schuldgevoel een zitpenning op te strijken waar wij niet onze volle inbreng hebben kunnen doen.” Kurt Grymonprez zal dus ook een interpellatie doen.
Burgemeester Bert Maertens: “Punten agenderen niet enkel de taak van het schepencollege”
Burgemeester Bert Maertens geeft toe dat de agendapunten de jongste maanden beperkt zijn. Maar verwijst daarbij ook naar het decreet. “Vroeger stonden alle politiereglementen rond pakweg loop- en wielerwedstrijden ook op de agenda. Dat hoeft nu niet meer. Het schepencollege kan ook autonoom beslissen over investeringen tot een bepaald bedrag. En verder zijn er door corona minder intergemeentelijke vergaderingen, dus moeten daar geen vertegenwoordigers worden voor afgevaardigd. Het zijn maar enkele voorbeeldjes.”
“Niettemin was ik ook verbaasd dat de agenda dit keer maar zoveel punten behelst. Als een van de punten geven we ook uitleg bij de stand van zaken in verband met het vaccinatiecentrum, dat is ook een punt dat we niet verplicht zijn te agenderen. Maar we willen dat wel om te informeren en ik ben er zeker van dat daar ook heel wat vragen rond zullen komen. Ook de gemeenteraadsraadleden, zowel van oppositie en meerderheid, kunnen punten agenderen. Dat is niet enkele de taak van het schepencollege. Er zullen ongetwijfeld wel nog tal van bijgevoegde punten zijn.”
Een gemeenteraad schrappen is ook niet zomaar een optie. “We zijn decretaal verplicht om tien gemeenteraden te organiseren. Die tien data liggen vast.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier