Wie wordt in 2019 burgemeester van Kortrijk? Binnen een jaar zal veel duidelijk zijn, want dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug. Huidig burgervader Vincent Van Quickenborne en zijn Open VLD laten nog niet in hun kaarten kijken, terwijl ook de coalitiepartners N-VA en SP.A voorlopig niet thuis geven. De andere partijen – CD&V, Groen, PVDA en Vlaams Belang – schiepen ondertussen wel al duidelijkheid. Opvallend: allen kiezen ze voor een jonge lijsttrekker.
De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken p>
Op 14 oktober 2012 werden in Kortrijk de kaarten enorm door elkaar geschud: CD&V verloor (voor de derde keer op rij) drie zetels en viel terug naar 15. De christendemocraten probeerden de uren na de verkiezingen met N-VA (7 zetels) een coalitie te vormen, maar liepen op een gasbek: N-VA sloot een pact met Open Vld (9 zetels) en SP.A (6 zetels) en zo zat CD&V na 150 jaar niet meer in de meerderheid.
“Het kan best dat CD&V ook in 2019 geen deel zal uitmaken van het schepencollege“, stelt politicoloog Nicolas Bouteca. “De ervaring leert dat veel coalities verder willen doen, het kan dus goed zijn dat de volgende bestuursploeg in Kortrijk ook uit Open VLD, N-VA en SP.A zal bestaan. Mijn buikgevoel zegt dat trouwens ook.”
Verruimingslijst?
Al formuleert de Kortrijkzaan meteen enkele opmerkingen hierbij. “N-VA is niet zo blij met de aandacht die het de voorbije vijf jaar kreeg. Burgemeester Vincent Van Quickenborne en OCMW-voorzitter Philippe De Coene kwamen toch het meest in beeld. Verder is het de vraag of SP.A in 2019 nog in het bestuur wil zetelen met N-VA. Er waren al een aantal strubbelingen tussen beide partijen.”
“Tot slot is het de vraag wat Open VLD zal doen. Zal deze partij al dan niet met een verruimingslijst, een Lijst van de Burgemeester, uitpakken. Indien die stadslijst er komt én een plaats opeist in de meerderheid, zal er toch iemand van die verruimingskandidaten in het schepencollege moeten zetelen. Anders kom je niet geloofwaardig over. Dat zou betekenen dat die lijst in totaal vier mandatarissen zou hebben, want er moet ook plaats zijn voor de huidige burgemeester, Wout Maddens en Arne Vandendriessche. Maar nogmaals: mijn buikgevoel zegt me dat. Het is dus gissen wat ik doe.”
Wat met Turbo?
Nicolas Bouteca stelt wel dat Open VLD de sleutel in handen lijkt te hebben. “De Kortrijkse liberalen zijn moeilijk weg te denken uit het volgende bestuur.” De Kortrijkse politicoloog ziet Open VLD zelfs tot vier zetels winnen en op 13 eindigen. “CD&V zal opnieuw een aantal zetels verliezen. Ik denk dan ook dat er in 2018 partijen zullen krijgen die aan elkaar gewaagd zullen zijn.”
“Als de huidige coalitie springt, is een coalitie tussen Open Vld en CD&V mogelijk. Of eentje tussen Open VLD, SP.A en bijvoorbeeld Groen. Al moet je daarbij de bedenking maken of de liberalen wel met twee linkse partijen willen regeren.”
En dan zijn er nog de jonge christendemocraten van Turbo Kortrijk. Zal die beweging de CD&V pijn doen? “Niet per se. Ze kaarten thema’s aan die ambetant zijn voor het huidige bestuur. Zoals de financiën. Ze blijven daarop ook hameren, zodat het huidige bestuur wel eens zal moeten antwoorden. Ik ben benieuwd of leden van Turbo op de CD&V-lijst zullen staan…”
Meerderheidspartijen Open VLD, N-VA en SP.A lanceren pas volgend voorjaar hun lijsten
Wat de partijen in Kortrijk zelf betreft, blijft het relatief stil bij de meerderheidspartijen. Open VLD wil voorlopig niet communiceren, al gaan er almaar meer stemmen op dat de liberalen straks met een verruimingslijst zullen uitpakken. Daarbij als cruciale vraag: trekt Vincent Van Quickenborne de lijst? Indien het de Lijst van de Burgemeester wordt, zal dat de logica zelf zijn. Maar de huidige burgemeester heeft ook nationale ambities, hetzij in een volgende federale regering, hetzij als de volgende voorzitter van Open VLD.
“Belangrijkste partij worden”
N-VA trekt met ambities naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “We willen de belangrijkste partij in Kortrijk worden”, stelt afdelingsvoorzitter Axel Ronse. “Ons doel is om Kortrijk te blijven besturen. In het voorjaar van 2018 zullen we meer duidelijkheid scheppen over de lijst. Het is nu nog te vroeg: we willen het huidige schepencollege niet met verkiezingskoorts besmetten. Er staan nog te veel belangrijke dossiers op de agenda.”
Ook SP.A wil pas in het voorjaar met enkele namen naar buiten treden. “Maar echt campagne voeren zullen we pas vanaf begin september doen”, stelt Philippe De Coene. “Zes weken, niet meer. Ikzelf ben dat van plan en ik zal aan mijn medeschepenen Axel Weydts en Bert Herrewyn hetzelfde vragen. Want er is nog veel werk in Kortrijk en dat is onze prioriteit.”
De huidige oppositiepartijen CD&V en Groen hebben intussen wel al een tipje van de sluier gelicht. Bij de christendemocraten trekt Hannelore Vanhoenacker de lijst, met Roel Deseyn en Christine Depuydt in directe steun. Stefaan De Clerck wordt (wellicht) lijstduwer. Voorzitter Jean de Bethune heeft er alvast vertrouwen in. “Met een sterk verjongde ploeg zullen we goed scoren en in 2019 besturen we opnieuw mee Kortrijk”, liet hij al optekenen.
Wonder of mirakel?
Groen blaakt ook van het vertrouwen. David Wemel, Alexandra Gjurova – die onlangs haar eed als advocate aflegde aan de balie in Gent – en Matti Vandemaele moeten hun partij naar dubbele cijfers (minstens 10 procent) leiden. Dat zou minstens een verdubbeling van het huidige aantal zetels (2) betekenen.
Vlaams Belang en Kortrijk Vooruit hebben momenteel geen vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Wouter Vermeersch wacht de zware taak om daar voor Vlaams Belang verandering in te brengen. Eén zetel lijkt alvast haalbaar. Kortrijk Vooruit houdt dan weer de voeten op de grond. “Eén zetel zou een wonder zijn, twee zetels een mirakel”, stelt Geo Verstichel. “Bij ons mag alles en moet niets, maar we gaan wel voluit voor een vertegenwoordiger in de gemeenteraad. Eind januari komen we met enkele kandidaten naar buiten.”
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier