Ook Ardooise oppositie dient bezwaar in tegen verkiezing van gemeenteraadsvoorzitter

© IB
Redactie KW

Het blijft rommelen in de Ardooise gemeenteraad. Begin deze maand raakte bekend dat Chantal Vande Vyvere, de nummer twee van de meerderheidspartij Groep 82, geen schepenzitje zou krijgen.

Ze raakte intern niet verkozen, naar eigen zeggen door machtsspelletjes. Burgemeester Karlos Callens noemde het een vertrouwensbreuk, te wijten aan oncollegiaal gedrag. De bom ontplofte vlak voor de installatie van de gemeenteraad op 2 januari en het ziet er niet naar uit dat de storm meteen gaat liggen.

Even was ook geopperd dat Chantal zich kandidaat zou kunnen stellen voor de functie van gemeenteraadsvoorzitter, maar daar bedankte ze voor. De aanstelling daarvan zou uiteindelijk gebeuren op een speciaal daarvoor ingelegde gemeenteraad op 16 januari. Tot ieders verbazing diende ze wel haar kandidatuur in, net als Kimara Goethals van oppositiepartij SamenPlus en Hein Defour van Groep 82.

Burgemeester Karlos Callens verklaarde dat de kandidatuur van Chantal niet geldig was, omdat de handtekeningen op de akte gefotokopieerd waren en in strijd waren met de regels. Hij deed er nog een schep bovenop door het woord schriftvervalsing in de mond te nemen, wat alleen maar nog meer kwaad bloed zette. Hein Defour werd uiteindelijk verkozen met 13 stemmen.

Chantal liet optekenen dat ze er het niet zou bij laten en kondigde aan dat ze klacht zou indienen bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. SamenPlus liet weten dat ze zich vragen stelden bij de procedure en dat ze wilden uitpluizen of alles rechtmatig verlopen is.

Kimara Goethals
Kimara Goethals© IB

Nu raakt ook bekend dat de oppositiepartij gisteren officieel bezwaar heeft ingetekend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Eerst en vooral hebben wij gemerkt dat fotokopies binnen het politiek recht geen probleem vormen”, aldus Kimara Goethals van Samenplus. “Dat zou dus betekenen dat de kandidatuur van Chantal wél rechtsgeldig is. Als Groep 82 Hein Defour heeft voorgedragen, dan betekent dat er een dubbele voordracht is gebeurd, wat dus niet kan.

Bovendien, als die kandidatuur werd ondertekend door iemand van de uitvoerende macht én het zou blijken dat er een fout is gebeurd, kan dat in principe betekenen dat die personen hun functie niet meer zouden mogen opnemen. Met andere woorden, als de schepenen die voordracht zouden hebben getekend én nu zou blijken dat de kandidatuur van Chantal wél rechtsgeldig is, dan kunnen die hun schepenzitje kwijtspelen. Het is dus volgens ons wel héél toevallig dat er geen enkele schepen heeft getekend. Dat hoefde ook niet, aangezien er een meerderheid van gemeenteraadsleden was die Hein tot voorzitter kon stemmen. Bij de gemeenteraadsleden vormt dat geen probleem, maar als zij pakweg een zitje in de politieraad zijn beloofd, dan zou dat ongeldig kunnen verklaard worden.”

Geen extra olie

Al wil Kimara niet te veel op de feiten vooruit lopen. “Wij zijn ervan overtuigd dat we een geargumenteerde klacht hebben kunnen vormen en als we goed geïnformeerd zijn, moet er binnen de 40 dagen een uitspraak gebeuren. We zijn alvast heel benieuwd. Met onze klacht willen we geen extra olie op het vuur gieten, maar we willen er zeker van zijn dat alles volgens de regels is verlopen. Het is dus voor ons een principekwestie. Het is jammer dat het zo moet verlopen. Want ik vraag me af of hoe we in Ardooie nog jonge mensen kunnen ambiëren om aan politiek te doen.”

Groep 82 werd officieel nog niet op de hoogte gebracht van enige klacht. Zij blijven er bij dat alles volgens de regels is verlopen en stellen gepast te zullen reageren op klachten.

(BVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier