Zij vertegenwoordigen ons straks in Brussel: wie zijn de 37 West-Vlaamse verkozenen?

Jasper Pillen, Eva Ryde en Pablo Annys zijn drie West-Vlaamse nieuwkomers in het Vlaams Parlement. © DC/TG
Phebe Somers

De kogel is door de kerk: we weten welke West-Vlaamse verkiezingskandidaten de komende vijf jaar zullen zetelen in het Vlaams en federaal parlement. We herkennen enkele vaste waarden, maar er zitten ook 14 nieuwe gezichten tussen die zich voor het eerst als volksvertegenwoordiger mogen bewijzen. Een overzicht.

We sommen per partij alle verkozenen op. Natuurlijk is het nog niet zeker dat zij ook effectief hun zitje in het parlement zullen opnemen. Een minister- of zelfs burgemeesterspost kan hier nog verandering in brengen.

Steve Vandenberghe (Vooruit) uit Bredene, Vicky Reynaert (Vooruit) uit Beernem, Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan, Mercedes Van Volcem (Open VLD) uit Brugge en Emmily Talpe (Open VLD) uit Ieper raakten niet herverkozen.

Vlaams parlement

In het Vlaams parlement (dat in totaal 124 zetels telt) zullen binnenkort 21 West-Vlamingen de belangen van onze provincie proberen te behartigen. Dat is er eentje minder dan in de afgelopen legislatuur. CD&V en Open VLD verliezen respectievelijk één en twee zetels, Vlaams Belang en PVDA winnen er elk eentje bij.

Vlaams Belang (6)

N-VA (5)

CD&V (4)

Vooruit (3)

Open VLD (1)

Groen (1)

PVDA (1)

Federaal parlement

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers zullen 16 van de 150 zetels ingevuld worden door een West-Vlaamse verkozene. Dat zijn er evenveel als de afgelopen vijf jaar. CD&V en Open VLD moeten elk eentje afgeven. Vooruit krijgt er één bij en PVDA mag voor het eerst ooit iemand naar de Kamer sturen.

Vlaams Belang (4)

N-VA (4)

Vooruit (3)

CD&V (2)

Open VLD

Groen

PVDA