“Er staat een enthousiaste ploeg klaar”: eerste gezichten van kieslijst Vlaams Belang Zedelgem bekend

De eerste vier namen die Vlaams Belang Zedelgem voor de kieslijst voorstelt: Gertje Buffel, Dominiek Spinnewyn-Sneppe, Koen Lannoo en Marc Debruyne. (foto HV)
Redactie KW

Een half jaar voor de lokale verkiezingen pakt Vlaams Belang Zedelgem uit met vier mogelijke stemmentrekkers. Naast vertrouwd gemeenteraadslid en lijsttrekker Dominiek Sneppe, zijn Koen Lannoo, Gertje Buffel en Marc Debruyne nieuwkomers. De partij zoekt in ruime zin een mix van kandidaten met een politieke stem voor wat beter kan in Zedelgem.

Vlaams Belang Zedelgem wil voor de lokale verkiezingen op 13 oktober een evenwichtige lijst samenstellen. Een sociale mix van jong en oud met een hart voor de gemeente, met meer en minder politieke ervaring. De partij zetelt in de gemeenteraad met fractieleidster Dominiek Spinnewyn-Sneppe (50) en stelt alvast drie Zedelgemnaars voor die een langdurige band met Groot-Zedelgem en hun deelgemeente hebben. Computerspecialist Marc Debruyne (70) is geboren in Ieper, maar al lang genoeg gehecht aan het voor hem rustige Zedelgem. Koen Lannoo (48) uit Veldegem is ook een halve Aartrijkenaar sinds hij jaren in Aartrijke café Tirol en café De Zwaan uitbaatte. Gertje Buffel (53) is geboren en getogen in Zedelgem-dorp, en als rasechte Zedelgemnaar actief als vrijwilligster in heel wat verenigingen waaronder Oranje. “Mijn ouders woonden langs de Groenestraat en waren toen ik opgroeide al een aanspreekpunt voor het dorp. Heel wat buurtbewoners kwamen bij ons over de vloer, en later ook bij mij thuis in de Sint-Laurentiusstraat. Ik wil in het verlengde daarvan echt iets politiek kunnen betekenen voor mijn dorp en de inwoners die op mij rekenen, voor onder meer de jeugdwerking, verkeersveiligheid en het openbaar domein. Zonder veel twijfelen heb ik vlug ja gezegd om op de lijst mee te gaan.”

“Niet gaan stemmen is geen optie”

Enthousiaste ploeg

In de zoektocht naar Zedelgemnaars die zich politiek willen inspannen, hoopt Vlaams Belang in september een volle lijst met 27 namen samen te kunnen stellen, en is daar naar eigen zeggen al meer dan halfweg in. Wie verkozen wordt, zal normaal gezien ook zetelen. Alle kandidaten op de kieslijst zijn lid van Vlaams Belang en ook politiek geëngageerd. Ze worden gevraagd of ze stellen zelf voor om zich verkiesbaar te stellen. Ze zijn erg gemotiveerd om, als de kiezer hen een mandaat schenkt, dat ook met beide handen aan te nemen en ervoor te zorgen dat Zedelgem leefbaar blijft, stelt Dominiek Sneppe. “We hebben onze leden vorig jaar al aangeschreven en hen uitgenodigd voor een ledenvergadering. Daarop zijn heel wat geïnteresseerden afgekomen, waardoor er nu een enthousiaste ploeg klaar staat. De plaatsen zijn nog niet allemaal ingevuld, maar we werken eraan verder. We proberen een mooie mix te hebben van alle deelgemeenten en van alle leeftijden. Onze lijst moet een weerspiegeling zijn van de inwoners van Zedelgem. Op ons jaarlijks tuinfeest op 30 juni willen we onze andere kandidaten ook voorstellen. Maar de komende weken zal de meeste aandacht naar de nationale campagne gaan.”

Vijf speerpunten

Politiek nieuwkomer Koen Lannoo kent door zijn bekende gezicht in Aartrijke en ook Veldegem zowat de halve gemeente. Hij wordt zowel op straat, alsook via mail of sociale media aangesproken.Kan jij dat probleem helpen oplossen? vraagt wie hem kent. Dat fysiek contact en het luisterend oor voor wat Zedelgemnaars bezighoudt, is de campagnestijl die Vlaams Belang Zedelgem wil blijven voeren. Een officiële start ervan is er niet, want “campagne voeren begint eigenlijk daags na de lokale verkiezingen al. Door aanwezig te zijn tussen de mensen en in het debat in de gemeenteraad”, vat Dominiek Sneppe samen. De partij zal zich het komende half jaar tonen op straat en tijdens evenementen in Zedelgem. De kandidaten op de lijst en de partijleden blijven luisteren naar de inwoners, ook wel van deur tot deur in verkiezingstijd, om die verzuchtingen in het beleid mee te nemen. Ze willen aan de Zedelgemnaars, de kiezers, simpel meegeven: zo is Zedelgem nu, en zo kan het met meer inspraak anders zijn. In hun programma vijf speerpunten: een proper, mobiel, veilig, jeugdig en, wat het gemeentebestuur betreft, bereikbaar Zedelgem. “Niet gaan stemmen is geen optie”, stelt Sneppe. “Als je verandering wilt, dan moet je op zondag 13 oktober je bed uit en gaan stemmen. Na de federale verkiezingen van 9 juni gaan we er met Vlaams Belang Zedelgem volop tegenaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier