Uittredende parlementsleden Wouter De Vriend en Björn Anseeuw blikken terug: “Lokaal de vernieuwing doorzetten na oktober”
Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Björn Anseeuw (N-VA) trekken eind juni de deur van het parlement achter zich dicht. Ze blikken tevreden terug en zitten op één lijn in hun evaluatie van de verkiezingen. Ook over wat er na 13 oktober nodig is voor Oostende, hebben ze een duidelijke mening.
Wouter De Vriendt (46) is sinds 2007 Kamerlid voor Groen; de laatste jaren als fractieleider. Hij was lijstduwer bij de jongste verkiezingen. De voorzitter van de Oostendse gemeenteraad is in oktober lijstduwer bij Trots op Oostende (samengaan van Open VLD, Groen en CD&V). Björn Anseeuw (47) is sinds 2014 parlementair (eerst Vlaams, sinds 2019 federaal). Hij is sinds 2019 ook schepen. Beiden kondigden eind vorig jaar aan dat ze stoppen als parlementair. Anseeuw komt ook niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Verkiezingsuitslag
Beiden blikken tevreden en bezorgd terug op de jongste verkiezingen. Wouter De Vriendt: “Ik ben opgelucht, want de Vlaming vindt dat er een plaats is voor Groen. We behouden in het Vlaams en federaal parlement de West-Vlaamse zetel. In Oostende zijn de scores van schepenen Silke Beirens en Natacha Waldmann en mezelf ook goed. Dat is een aanmoediging om in Oostende ons politiek werk verder te zetten.” Björn Anseeuw: “Ik ben tevreden omdat de N-VA het beter deed dan verhoopt. Charlotte Verkeyn, die op de vierde plaats stond, is verkozen en ik heb haar gefeliciteerd. Ik ben oprecht blij voor mijn partij en omdat er nu verder kan gebouwd worden op wat ik de voorbije 14 jaar voor en achter de schermen deed. Belangrijk is ook dat er geen zwarte zondag kwam en men koos voor partijen die de mensenrechten wel nog respecteren en werk willen maken van een hechte samenleving en warme gemeenschap.”
Wouter De Vriendt: “Björn was in het parlement assertief, maar correct”
De Vriendt beaamt: “Chapeau voor N-VA, die een dam opwierp tegen extreem rechts. En ook voor onze Petra De Sutter, die in de laatste week voor de verkiezingen de ranzige kant van het Vlaams Belang blootlegde.”
Wegen op dossiers
Wouter De Vriendt: “Volksvertegenwoordiger is geen gewoon vak, maar een missie. Ik heb het altijd als een hele eer beschouwd dat te mogen doen. Toen ik in de oppositie zat, heb ik altijd met heel luide stem gepleit voor mensenrechten en solidariteit voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog. In de meerderheid verdedigde ik voluit de bescherming van de koopkracht van de meest kwetsbaren. Er was soms een clash met Björn, maar dat was altijd op een inhoudelijk correcte manier.” Björn Anseeuw: “Als Vlaams Parlementslid kon ik me, vanuit de meerderheid, inzetten voor de geestelijke gezondheidszorg. Eén op de drie mensen wordt in zijn leven geconfronteerd met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen. Ik heb daar een steen in de rivier kunnen verleggen. Op federaal vlak werd recent een wetsvoorstel van mij goedgekeurd dat ervoor zorgt dat mensen die vroeger terug aan het werk gaan na een tijdskrediet niet langer gesanctioneerd worden. Wouter keurde dat mee goed, waarvoor dank. Het illustreert dat politiek vooral mensenwerk is. Dat is ook mijn raad aan de nieuwe generatie politici: investeer in persoonlijke relaties.” Wouter De Vriendt: “Ik hoop dat zo’n samenwerkingen tussen meerderheid en oppositie de komende jaren worden verder gezet. Bruggen bouwen is een kwaliteit.”
Lovend
Het kletterde ooit tussen beiden in de gemeenteraad over het verlenen van het woord aan een partijgenoot van Anseeuw. “Politiek is een intense roeping en dat zorgt soms voor passionele momenten. Als die er nooit zouden zijn, dan doe je niet met passie aan politiek. Ik weet niet of ik het opnieuw zou doen, maar er zijn zeker geen brokken mee gemaakt”, zegt Björn. En beide politici kunnen het duidelijk met elkaar vinden: na het interview plaagt Anseeuw zijn collega: “Ik heb speciaal een groen pak aangetrokken en wil graag een selfie.” Wouter De Vriendt: “Björn was in het parlement assertief, maar correct. Hij speelde nooit op de man en dat kun je niet van iedereen zeggen.” Björn Anseeuw: “Wouter durfde tegen de stroom in gaan. We verschilden van mening hoe het beleidsmatig moest vertaald worden, maar hij was beginselvast als het ging over mensenrechten of vluchtelingen. Politici die de rug rechten als er veel tegenwind is, blijven schaars.”
Gemeenteraad
Geen van beiden laat in zijn kaarten kijken over de professionele toekomst, het leven na de nationale politiek. “Het zal een leven zijn buiten de schijnwerpers. Ik blijf nog schepen tot december, maar mijn maatschappelijk engagement stopt niet met het einde van mijn mandaat”, zegt Anseeuw. Wouter De Vriendt: “Na 17 jaar Brussel keer ik terug naar Oostende om me te smijten voor de stad, met vol engagement voor Trots op Oostende. Natacha en Silke maken als schepen het verschil en het is niet mijn ambitie hen opzij te schuiven. Er waren heel veel trendbreuken inzake mobiliteit of armoedebestrijding. Denk maar aan de duidelijke keuze voor verkeersveiligheid, met de zone 30 en de fietsstraten. Ik wil de impact die Groen had op het bestuur verdedigen, uitleggen aan de Oostendenaar en de vernieuwing verder zetten. De keuze voor 13 oktober is simpel: ofwel draaien we de klok terug, ofwel zetten we het nieuwe beleid verder. We zijn toch niet vergeten hoe onder de vorige burgemeester de Oosteroever uitverkocht werd aan de ontwikkelaars?”
Björn Anseeuw: “Wouter durfde tegen de stroom in te gaan”
Björn Anseeuw: “Ik ben en blijf overtuigd N-VA-er en ze mogen in mijn tuin een bord komen zetten. Maar ik ga niet mee op campagne, want dat zou dan voor verwarring zorgen. Ik ga geen schoonmoeder spelen. Ik heb net daarom een jaar voor de verkiezingen al mijn afscheid aangekondigd. Ik ben niet meer verkiesbaar, maar vind ook dat Oostende verder moet op de weg die we met het huidige stadsbestuur zijn ingeslagen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier