Rapport bewijst: duizenden kiezers konden ten onrechte stemmen

Archiefbeeld. © Fickr

Experts hebben vastgesteld dat minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen bij de verkiezingen. “Het valt niet uit te sluiten dat dit een impact gehad heeft op de uiteindelijke zetelverdeling”, schrijven ze in hun verslag, dat De Standaard kon inkijken. Ook in West-Vlaanderen gebeurden er fouten.

Bij de verkiezingen op 9 juni mochten de meeste Belgen drie keer stemmen (in Brussel vier): voor het federale, het regionale en het Europese parlement. Minderjarigen en niet-Belgische Europeanen mochten alleen voor het Europees Parlement stemmen. Daar liep het herhaaldelijk fout, bleek eerder al uit anekdotische vaststellingen.

Experts hebben nu ook zwart op wit vastgesteld dat dat op grotere schaal gebeurd is. Dat staat in het verslag van het College van deskundigen dat toeziet op het correcte verloop van de elektronische verkiezingen.

Het College heeft vastgesteld dat het aantal uitgebrachte stemmen in veel stembureaus niet strookte met het aantal opgedaagde kiezers per categorie. “Slechts in een minderheid van de bureaus werden geen fouten gevonden”, schrijven ze in hun verslag.

Steekproef

De experts controleerden alle kantons in Brussel en Duitstalig België, en deden een steekproef in vijf kantons in Vlaanderen. De experts stelden vast dat in de onderzochte kantons minstens 2.171 kiezers foute stembiljetten kregen. Het gros van de fouten, bijna 1.700, werd in Brussel vastgesteld. Dat is het equivalent van 0,3 procent van de uitgebrachte stemmen in Brussel. Dat lijkt weinig, maar het kan wel bepalend geweest zijn voor het resultaat.

In de vijf Vlaamse kantons werden 399 foutieve stemmen vastgesteld, of 0,2 procent van het aantal uitgebrachte stemmen.

Impact

De conclusie van de expertencommissie is explosief: “Het College moet besluiten dat het niet uit te sluiten is dat het probleem […] een impact heeft gehad op de uiteindelijke zetelverdeling van één of meerdere verkiezingen.” Dat is koren op de molen van de partijen die het verkiezingsresultaat betwisten.