N-VA steunt Van Quickenborne in strijd tegen windmolenpark: “Ook de politieke druk moet hoger”
Sander Loones, Kamerlid voor N-VA, en Vlaams Parlementslid Bert Maertens zijn tevreden dat minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en de kustburgemeesters naar de rechtbank stappen tegen de bouw van een Frans windmolenpark voor de kust van Duinkerke en De Panne. “Maar we moeten ook de politieke druk opvoeren: premier Alexander De Croo moet Vlaanderen boven Frankrijk zetten”, klinkt het.
Vrijdag kondigde Noordzeeminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) samen met de drie kustburgemeesters van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort en de Haven van Oostende aan juridische stappen te zetten tegen de plannen voor de bouw van een groots windmolenpark voor de Noord-Franse kust.
Die 46 windmolens die tot 300 meter hoog zouden gaan, liggen volgens de Belgische regering en de burgemeesters te dicht bij onze kust. Ook het feit dat het windmolenpark op een historische vaarroute tussen Oostende en Engeland ligt en hinder veroorzaakt voor het vliegverkeer, botst op verzet.
Een alternatief voorstel – verplaats de windmolens verder in zee – vond geen gehoor bij de Fransen. “En dus zijn wij genoodzaakt om naar de rechtbank in Rijsel te stappen”, aldus minister Van Quickenborne. Er wordt ook een klacht ingediend bij de Europese Commissie.
Alle nadelen voor West-Vlaanderen
N-VA-parlementsleden Sander Loones en Bert Maertens zijn tevreden dat ons land juridische actie onderneemt. “Op lokaal, regionaal en nationaal niveau dringen alle politieke partijen, oppositie en meerderheid, al langer aan op protest en de nodige acties”, klinkt het. “Dat de federale regering beslist naar de rechter te stappen is een uistekende zaak.”
Volgens beide NVA’ers is de schade aan het toerisme aan de Westkust en de impact op de West-Vlaamse economie immers veel te groot. “Dat Frankrijk de molens net op onze historische vaarroutes wil bouwen, is geen toeval”, zeggen ze. “Zo bevoordelen ze hun Duinkerkse haven, terwijl alle nadelen voor de havens van Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort zijn. Ook voor de pleziervaart wordt die route trouwens vaak gebruikt. Bovendien zullen de reuzen het mooie zeezicht van bewoners en toeristen verkwanselen. En er is natuurlijk ook de schade aan het natuurgebied De Vlaamse Banken op zee.”
Premier De Croo
Toch willen Sander Loones en Bert Maertens ook premier Alexander De Croo in actie zien schieten. “We mogen het niet aan rechters en de Europese Commissie overlaten om hierover te oordelen”, benadrukt Loones. “Ook de politieke druk moet opgevoerd worden. Het wordt tijd dat de politieke linken met Parijs en de banden met president Macron renderen. De Croo moet die gebruiken om Vlaanderen te versterken. Als zij hier niet schuiven, moeten wij maar andere punten van hun wenslijstje durven blokkeren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier