Met Hilde Crevits en Melissa Depraetere heeft West-Vlaanderen twee ministers in de Vlaamse regering

Met Melissa Depraetere en Hilde Crevits vaardigt West-Vlaanderen twee ministers af in de Vlaamse regering. (DC/Belga/montage KW)

Het regeerakkoord voor de nieuwe Vlaamse regering – gevormd door N-VA, Vooruit en CD&V – is afgeklopt en de postjes zijn verdeeld. Hilde Crevits wordt opnieuw viceminister-president en krijgt de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Inburgering en Integratie en Samenleving. Nieuw gezicht Melissa Depraetere wordt eveneens viceminister-president en zal zich buigen over Jeugd, Klimaat, Energie, Toerisme en Wonen.

De afspraak tussen de coalitiepartners was dat men zou wachten met het bekendmaken van ministerposten tot na de goedkeuringscongressen van N-VA en CD&V, maar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lekte zondagmiddag toch al de eerste namen. Op zijn Instagram-pagina maakte hij bekend dat Melissa Depraetere, uit Stasegem bij Harelbeke, viceminister-president wordt voor Vooruit. Depraetere, voor het eerst in een regering, krijgt de bevoegdheden Wonen, Energie, Klimaat, Jeugd en Toerisme.

Geen onbelangrijke thema’s overigens, voor onze provincie. Zo krijgt Depraetere meteen al het omstreden dossier rond de Ventilus-hoogspanningsverbinding op haar bord. Daarnaast zal ze ook beleid moeten ontwikkelen over sociale woningbouw, een thema waar haar partijgenoot Maxim Veys uit Kortrijk in de vorige regering lastige vragen stelde aan toenmalig bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA), die nu de regering zal leiden. Of Depraetere op dat vlak een ander beleid zal voeren dan haar voorganger, valt af te wachten.

Ook West-Vlaams CD&V-boegbeeld Hilde Crevits uit Torhout komt opnieuw in de Vlaamse regering, haar vaste stek sinds 2007. Het stemmenkanon was in de vorige regering minister van Welzijn maar ziet die bevoegdheid nu naar Caroline Gennez gaan. Crevits wordt evenwel opnieuw viceminister-president en krijgt de portefeuilles van Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering en Samenleving.

Of Crevits de hele rit van vijf jaar zal uitzitten, is koffiedik kijken. De Torhoutse wordt met stip genoemd als opvolger van gouverneur Carl Decaluwé, die volgende zomer met pensioen gaat. In een interview in deze krant in de aanloop naar de federale en Vlaamse verkiezingen in juni zei Crevits nog dat ‘elke regering minstens één West-Vlaming zou moeten tellen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier