Burgerlijke rechtbank in Kortrijk is eerste die volledig digitaal gaat

De minister kreeg stap voor stap uitgelegd hoe het digitale systeem in elkaar zit.© AN
De minister kreeg stap voor stap uitgelegd hoe het digitale systeem in elkaar zit.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelde vandaag een primeur voor in Kortrijk. De burgerlijke rechtbank neemt er samen met de afdeling in Veurne deel aan een proefproject. Van de dagvaarding tot de vonnissen, alle nieuwe dossiers verlopen er nu digitaal. “Justitie heeft de trein van de digitalisering gemist. Dat weet iedereen. Daarom ga ik daar 100 miljoen euro in investeren”, aldus de minister.

Wie deze dagen een rechtbank binnenwandelt, heeft het gevoel terug te gaan in de tijd. Bureaus zijn er bedekt met torenhoge stapels dossiers en een advocaat die iets wil indienen, komt daarvoor nog fysiek naar de rechtbank. “Niet bepaald aantrekkelijk voor jonge mensen en zeker niet ideaal in deze tijden van thuiswerk”, aldus voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Bernadette Vandeputte.

Typisch Kortrijkzanen

Dus namen ze in Kortrijk en Veurne het heft in eigen handen. Sinds 1 februari loopt er een proefproject waarbij elke stap doorheen het proces, van de dagvaarding en praktische regelingen tot het werk van de griffie en de vonnissen, digitaal verloopt. Dat is vooral een aanpassing voor medewerkers van de rechtbank, advocaten, deurwaarders en rechters. Voor u en ik verandert er in eerste instantie weinig. Al zou het in een verre toekomst wel de bedoeling zijn dat ook wie in het dagelijkse leven met justitie te maken krijgt, de nodige documenten digitaal kan indienen en ontvangen.

Een enthousiaste minister van Justitie kwam dinsdag een kijkje nemen. “Justitie heeft de trein van de digitalisering gemist. Dat weten we allemaal. Nochtans zijn de mensen op het terrein er klaar voor. In Kortrijk hebben ze niet gewacht, maar zelf het heft in handen genomen. Typisch Kortrijkzanen. Het moet vooruitgaan”, klonk het.

Stap voor stap

De minister benadrukte bovendien nog eens dat hij voor zijn digitaal transformatieplan voor justitie 100 miljoen euro uittrekt. “Vorige pogingen om justitie te digitaliseren zijn mislukt omdat de veranderingen allemaal in een keer moesten gebeuren en van hogerop kwamen. Wij gaan luisteren naar wat de noden op het terrein zijn en stap voor stap veranderingen doorvoeren”, aldus de minister.

Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Bernadette Vandeputte besprak het belang van digitalisering met de minister.© AN
Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Bernadette Vandeputte besprak het belang van digitalisering met de minister.© AN

Dat die veranderingen broodnodig zijn, weet ook Wim Orbie, hoofdgriffier van de rechtbank van eerste aanleg in West-Vlaanderen. “De applicaties waar we mee werken staan nog lang niet op punt. Maar we kunnen niet blijven wachten. Dus hebben we een proefproject van twee maanden uit de grond gestampt.” “Daarbij zullen ongetwijfeld problemen de kop opsteken”, vult zijn collega Luc Geldof, griffier en systeembeheerder, aan. “Op technisch vlak, maar ook op het vlak van wetgeving, denk maar aan privacy bijvoorbeeld. Met die resultaten willen we dan naar het kabinet stappen.”

Dat nog niet alles rozengeur en maneschijn is, weet ook een magistraat die liever anoniem blijft. “Zoals het systeem nu is, is het niet echt werkbaar. De input gebeurt nog te weinig digitaal en daardoor verliezen we veel tijd”, legt ze uit. “Zo krijg ik nog veel documenten binnen die ingescand werden, maar daar kan je natuurlijk niet mee werken. Er zou dus nog veel meer digitaal moeten binnen komen.”

Dapper

Dat is ook het uiteindelijke doel van minister Van Quickenborne. “Het ultieme doel is om alles geregeld te krijgen via online platformen. Van het betalen van een verkeersboete tot het raadplegen van een vonnis. Dat wordt ten slotte al meer dan 30 jaar beloofd. In die tijd is de motivatie op de werkvloer, begrijpelijk, verdwenen. Ik vind het dan ook heel dapper dat ze in Kortrijk als eerste écht op de trein van de digitalisering springen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier