Brugse Mercedes Van Volcem is zitje in Brussel kwijt: “De mensen willen geen flipflop verhaal”

Open VLD'ers Vincent Van Quickenborne en Mercedes Van Volcem: de Kortrijkzaan mag wel terugkeren naar de Kamer, de Brugse politica is haar zitje in Brussel kwijt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Mijn persoonlijke score is goed, maar ik werd door mijn partij nooit beloond, omdat ik vaak zei dat de koers niet goed was”, zucht de Brugse politica Mercedes Van Volcem (Open VLD). Ze verliest haar parlementair zitje.

Wat vooraf ging: Open VLD koos voor Bruggeling Jasper Pillen als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. Bijgevolg moest zijn stadsgenote, uittredend Vlaams parlement Mercedes Van Volcem verkassen naar de federale Kamerlijst, waar ze de tweede plaats toegewezen kreeg, na voormalig justitieminister en Kortrijkzaan Vincent Van Quickenborne.

De West-Vlaamse kiezer oordeelde: Open VLD mag slechts één West-Vlaamse vertegenwoordiger naar de Kamer sturen. Bijgevolg valt de Brugse schepen Mercedes Van Volcem uit de boot, hoewel ze 10.703 voorkeursstemmen behaalde, waarvan 2.313 stemmen in haar thuisstad.

Ivoren toren

Ongetwijfeld voelde Mercedes Van Volcem de bui al lang voor de verkiezingen hangen. Want voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen in oktober pakt de financiënschepen uit met de lijst ‘Voor Brugge’. Met die naam nam ze al afstand van Open VLD, omdat de liberale partij al maandenlang slecht scoorde in de peilingen.

Mercedes Van Volcem reageert ontgoocheld op het resultaat van de federale verkiezingen. Ze maakt enkele rake opmerkingen: “Al twintig jaar zet ik goeie persoonlijke scores en gaat de partij erop achteruit. Ik werd door mijn partij nooit beloond omdat ik vaak zei dat de koers niet goed was. Teveel ivoren toren en beslissingen die haaks stonden op waar we voor streden.

“Met de premier 7 procent halen is ongezien in dit land. Nochtans is het een tijd voor een liberale samenleving. Kijk naar MR in Wallonië en Brussel waar men de eerste partij is. Mensen willen minder belastingen, meer vooruitgaan, minder regelneverij en een rechte lijn. Geen flip flop verhaal.”

Goede score

“Mijn persoonlijke score is goed”, vervolgt Mercedes Van Volcem. “Ik heb de vijfde meeste stemmen van de partij federaal maar helaas geen zetel. Mijn lijsttrekker Vincent Van Quickenborne ging van 40.000 naar 14000 stemmen. Zelf haal ik bijna 11.000 stemmen en mijn persoonlijke score in Brugge is dezelfde als vijf jaar terug, ondanks groot verlies voor de partij. Ik haal meer stemmen dan stadsgenote Annick Lambrecht (Vooruit) maar zij zetelt door de wind mee. Ik zetel niet door de wind tegen.”

“Zo gaat dit in de politiek. De mensen hebben altijd gelijk en de reden dat ik nog scoor in een falende partij is omdat ik aan de kant van de mensen sta. Nu even enkele dagen bekomen en op naar het volgende”, aldus Mercedes Van Volcem, die al uitkijkt naar de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.