Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) behaalt monsterscore met meer dan 318.000 voorkeurstemmen op de Europese lijst

Bruggeling Tom Vandendriessche (VB): na voormalig premier Sophie Wilmès de meest populaire politicus van het land met 303.000 voorkeursstemmen. © HATIM KAGHAT BELGA
Stefan Vankerkhoven

Bruggeling Tom Vandendriessche (VB) behaalde 318.151 voorkeurstemmen bij de Europese verkiezingen. Hij moet inzake populariteit enkel voormalig premier Sophie Wilmès (MR) voor laten gaan. “Ik behaalde het meeste aantal voorkeurstemmen uit de geschiedenis van mijn partij”, glundert deze politicus.

Europees parlementslid Tom Vandendriessche (45) is weliswaar in Leuven geboren, maar woont al sedert zijn zesde levensjaar in Brugge. Voor hij zijn studies politieke wetenschappen en een Master of Science in de bedrijfseconomie aan de UGent aanvatte, was hij tijdens zijn humaniora voorzitter van de Brugse NJSV.

Spectaculair

Bij de vorige verkiezingen in 2018 behaalde hij al een spectaculaire score: als eerste opvolger kreeg hij 70.000 stemmen achter zijn naam. Sedert juli 2019 zetelt hij in het Europees parlement voor het Vlaams Belang. Met 318.151 voorkeurstemmen werd hij zondag de op een na populairste politicus van het land.

Tom Vandendriessche laat bekendere politici als Johan Van Overtveldt (N-VA), Elio Di Rupo (PS) en Wouter Beke (CD&V) ver achter zich op de Europese kieslijsten.

Grootste penetratiegraad

“Nog nooit heeft iemand van mijn partij zoveel voorkeurstemmen gekregen”, glundert de Bruggeling. “Ik behaal zelfs de grootste penetratiegraad, dat is de verhouding tussen mijn stemmen en het totaal aantal stemmen. Ik ben trots, Vlaams Belang wint ook de Europese verkiezingen in ons land en wordt daar de grootste partij met 14,5 procent van de stemmen. We kunnen drie afgevaardigden naar Europa sturen.”

De Brugse politicus wijst er ook op dat het Vlaams Belang de grootste partij in West-Vlaanderen is geworden: “We hebben gevochten als leeuwen. De reden dat we in de kustprovincie beter scoren dan in de andere provincies? West-Vlaanderen wordt in Brussel wat vergeten door de regeringsleiders. Ik denk vooral aan het protest tegen het bovengrondse Ventilus-tracé, het uitblijven van een derde rijstrook op de A19 tussen Brugge en Roeselare. De West-Vlamingen hebben hiermee een duidelijk signaal naar Brussel toe willen geven, we zullen hen blijven verdedigen in de verschillende parlementen.”

“We hebben het geloof om samen met N-VA een Vlaamse regering nog niet opgegeven, onze partijvoorzitter zal de onderhandelingen met een open blik en veel pragmatisme voeren.”

Gemeenteraad

Tom Vandendriessche kijkt ook reikhalzend uit naar de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge, waar hij voor Vlaams Belang lijstduwer is: “Als ik op een lijst sta, is het om verkozen te raken én te zetelen. Als je het niet meent, ben je niet serieus bezig als politicus.”

“Ik ben zeer hoopvol voor de lokale stembusslag, want de Bruggelingen hebben ook massaal op onze partij gestemd. Voor het Vlaams parlement zijn we in Brugge met 19,8 procent de tweede grootste partij, met amper 0,4 procent minder dan koploper N-VA. Voor de Kamer zijn we 19,1 procent derde, na N-VA en Vooruit. En op Europees niveau koploper met 20,1 procent.”

Cordon sanitaire

“We willen ook in Brugge het cordon sanitaire breken en zijn een positief programma aan het samenstellen. Er loopt een en ander mis in Brugge, waar het lokaal bestuur het woke extremisme steunt. De problematiek van de grootsteden is ook in Brugge beland, met gewelddelicten en toenemend druggebruik. Niemand had dat tien jaar geleden gedacht”, aldus Tom Vandendriessche.