Bewoners Zilvervogel kunnen zondag stemmen in hun eigen woonzorgcentrum in Reninge

Alle inwoners van Reninge, moeten zondag naar het woonzorgcentrum om te stemmen. © TP
Redactie KW

De inwoners van Lo-Reninge trekken zondag naar woonzorgcentrum Zilvervogel om te stemmen voor de verkiezingen. Gemeenten zijn niet verplicht om stemlokalen in rusthuizen te voorzien, maar Binnenlandse Zaken beveelt het wel aan. Voor de bewoners van Zilvervogel is het in elk geval een opsteker dat ze niet ver moeten om hun burgerplicht uit te voeren.

“Ik ga al mijn hele leven stemmen, dus nu ook”, klinkt het bij bewoonster Maria (91). “Er moet niemand in mijn plaats stemmen. Ik heb dit al altijd zelf kunnen doen. Ik heb ook nog nooit aan iemand verteld op wie ik ging stemmen, maar ik denk wel dat ik altijd juist gestemd heb. Ik stem voor de partij die iets doet voor ons.”

Bewoonster Anastasi (95) treedt Maria bij. “Natuurlijk kan ik nog stemmen, waarom niet? Ik kan nog een bolletje rood of zwart maken hoor. En we moeten niet ver, hé. Voor wie ik ga stemmen? Op de goede.” (lacht)

“Iedereen is hier zeker welkom om te stemmen, in de eerste plaats natuurlijk onze bejaarde bewoners”, zegt Delphine Bouwet van WZC Zilvervogel. “Doordat we samen met de stad Lo-Reninge de verkiezingen hier kunnen organiseren, kunnen bewoners nog altijd zelf hun stem uitbrengen. En dat vind ik toch belangrijk.”

Kennismaking met het centrum

Maar ook alle inwoners van Reninge, moeten zondag naar het woonzorgcentrum om te kiezen. “Veel mensen kennen het woonzorgcentrum door er langs te passeren. Zondag moet iedereen binnenkomen, om te stemmen. Zo kunnen ze kennismaken met ons centrum. Dit is een onderdeel van de buurtgerichte zorg waar we aan willen werken. We hebben er ook voor gezorgd dat de cafetaria zondag open is. Zo kunnen mensen na het stemmen blijven plakken om iets te eten of te drinken. En wordt het een gezellige dag voor onze bewoners.”

(TP)

Lees meer over: