Bewoners WZC De Plataan kunnen in ‘eigen huis’ stemmen: “We wisten al lang voor wie we zouden kiezen”

Marleen Declercq (links) en Odette Debo gingen samen hun stem uitbrengen in het dagcentrum. De stemming verliep er deze morgen uitermate vlot.
Wouter Vander Stricht

Op de Bosmolens, de wijk ten zuiden van de Rijksweg in Izegem, werd er opnieuw gestemd op de site van WZC De Plataan. En dat brengt voor de bewoners enerzijds wat leven in de brouwerij, maar het is ook fraai handig voor wie er woont en zelf zijn stem wil gaan uitbrengen.

WZC De Plataan deed eerder al dienst als gastheer voor de verkiezingen, onder meer de gemeenteraadsverkiezingen van zes jaar geleden die lokaal uiteraard nog voor wat meer animo zorgen. Dit keer wordt er gestemd in het Centrum voor Dagverzorging Dischveld, dat ook onder de koepel van Zorg Izegem valt en dat ook letterlijk aan het rusthuis is verbonden. Dat er in De Plataan een vijfde stembureau is ingericht is te danken aan de bevolkingsgroei van ondertussen de grootste wijk van de stad Izegem.

21 minderjarige kiezers

Er zijn immers al vier stembureaus voorzien in de Heilige Familieschool op de Bosmolens, een vijfde was van doen om alle kiezers bezuiden de Rijksweg te laten stemmen. En daarbij werd zelfs een limiet overschreden. “Per stembureau zijn in principe maximaal 800 stemplichtigen toegestaan, je kan een uitzondering vragen aan de gouverneur met een maximum van 840. In De Plataan komen we vandaag aan 826. 802 meerderjarige Belgische kiezers en 21 minderjarige, 16 en 17-jarigen die enkel voor het Europees Parlement stemmen. Ook 1 Belg die in het buitenland woont en per volmacht aan Izegemnaar stemt voor Kamer en 2 Belgen die in het buitenland wonen en per volmacht laten stemmen voor Kamer en Europa”, becijfert David Demeestere die namens de stad Izegem instaat voor de organisatie van het stemgebeuren.

“Zowat de helft van onze bewoners brengt ook effectief een stem uit”

Ook de bewoners van WZC De Plataan kunnen hun stem uitbrengen onder het eigen dak. “Er verblijven hier 180 bewoners. Wie niet in staat is om te stemmen wegens gezondheidsredenen, kan dispensatie verkrijgen onder meer via een doktersbriefje. Er wordt hier ook veel via volmacht gestemd, maar toch zowat de helft van onze bewoners gaat toch nog zelf naar het stemhokje”, aldus directeur Bas Kindt, die zaterdag al een drukke dag achter de rug had met de rommelmarkt die voor de bewoners rond de WZC-gebouwen werd georganiseerd. Sommige bewoners kregen ook een oproepingsbrief voor een ander stembureau, omdat ze nog gedomicilieerd staan op de woning waar hij partner nog woont.

Twee van die bewoners die hun stem gingen uitbrengen, zijn vertrouwde gezichten in De Plataan. Marleen Declercq (65) verblijft er al zeven jaar, Odette Debo (77) huist er al vijf jaar. Marleen duwde met plezier de rolstoel voor haar medebewoonster. “Ik heb niet getwijfeld”, zegt Marleen eens ze opnieuw op haar afdeling is in het rusthuis. “Maar de politiek volg ik eerlijk gezegd niet zo goed.” Ook Odette, die uit Emelgem afkomstig, wist al netjes op voorhand voor wie ze zou kiezen. “Ik kies al jaren voor dezelfde partij.”

“Er verandert toch niets”

Verpleegkundige Ann zeg dat die verkiezingen wel wat teweeg brengen. “Het is natuurlijk handig dat ze hier kunnen gaan stemmen, maar heel wat mensen doen dat via een volmacht of hebben een doktersattest om niet te hoeven gaan. Onze mensen willen vooral dat het geregeld is, vaak via hun kinderen. Dan zijn ze gerust gesteld.”

We lopen er ook nog bij het buitengaan een andere bewoner tegen het lijf. Op onze vraag of hij ook op weg was om te gaan stemmen, schudt hij het hoofd. “Ik heb een doktersbriefje. Maar wat baat het gaan om te gaan stemmen, er verandert niets en wij blijven betalen”, besluit die met een boutade.