Na de verkiezingen: Gemeentebelangen heeft geen schrik van Vlaams Belang

Ward Knockaert brengt zijn stem uit in zijn geliefde Dranouter. Vol vertrouwen in de afloop, die nog beter was dan hij had durven dromen. © EF
Jos Remaut

Zal het Vlaams Belang op 13 oktober ook de gemeenteraad van Heuvelland inpalmen? Burgemeester Wieland De Meyer is overtuigd van niet, want nationaal en gemeentelijk beleid zijn volgens hem twee verschillende zaken. Maar toch noemt hij 9 juni 2024 de zwarte zondag voor het platteland.

1. CD&V houdt stand

Ja, ook in Heuvelland heeft Vlaams Belang met klank de verkiezingen gewonnen, voor beide parlementen met ruim 27% van de stemmen. Maar er is wel telkens een dappere tweede en dat is CD&V. De partij leidt hier minder verlies dan elders en daar zullen de boeren – en hun strafste boerin uit Ieper – wel voor iets tussen gezeten hebben. Maar ook onze eigenste Sarah Vandelanotte natuurlijk, die op de opvolgerslijst 4.454 stemmen haalt, waarvan 288 in eigen gemeente. “Dit grote aantal voorkeurstemmen geeft een boost om volledig voor de gemeenteraadsverkiezingen te gaan. Voor Heuvelland hebben 500 kiezers een expliciete voorkeurstem gegeven aan de vier Heuvellandse kandidaten, waarbij bijna 288 van de 500 stemmen die mijn richting uitgingen. Als zoveel mensen mij bewust een stem gegeven hebben, zal ik die stem maximaal vertegenwoordigen. Ondertussen is mijn netwerk ook uitgebreid en zal ik er alles aan doen om mijn kiezers te vertegenwoordigen en vmijn bovenlokaal netwerk aan te spreken om te investeren in ons mooie Heuvelland.” Niettemin moest CD&V in beide gevallen zijn leidersplaats afgeven. Derde is telkens de N-VA, die min of meer status quo blijft. Dokter Stefaan Herbout zet als opvolger bij N-VA overigens geen slechte score neer: 3.237 stemmen, waarvan 54 in eigen gemeente.

2. Belang in de wolken

Voor de piepjonge plaatselijke afdeling van Vlaams Belang is deze overwinning uiteraard een flinke opsteker. “Ik wist wel dat we het goed zouden doen, maar dit overtreft toch wel onze stoutste verwachtingen”, vertelt voorzitter Ward Knockaert. Hij is al van zijn 18 jaar lid van het Vlaams Belang en nog maar sinds kort ook actief met de politiek bezig. “De campagneperiode, waarin ik af en toe ook op pad ging met Sarah T’Joens uit Wervik, vond ik bijzonder boeiend. En uiteraard ben ik reuze tevreden met mijn eigen score: 3.197 stemmen! (waarvan 98 in eigen gemeente, red.) Dit geeft ons een enorme boost om er volop voor te gaan met de gemeenteraadsverkiezingen. Ook al zullen we allicht geen volle lijst rond krijgen, we worden een factor van belang!” Ward zal op 13 oktober lijsttrekker zijn, kondigt hij aan.

3. “Zwarte zondag”

Maar niet iedereen is even gelukkig met die absolute doorbraak van het Vlaams Belang. Ook burgemeester Wieland De Meyer niet. “In november 1991 beleefde Vlaanderen zijn zwarte zondag voor de steden, nu was het opnieuw zwarte zondag, maar voor het platteland. Ik kan alleen maar hopen dat dit bij onze nationale beleidsmakers de ogen opent. Net zoals er na die eerste zwarte zondag een heel nieuw stedenbeleid op gang is gekomen, moeten er nu dringend nieuwe initiatieven en middelen komen om het platteland aantrekkelijker en vooral leefbaarder te maken. Een beleid dat landbouw en recreatie verzoent en werkt aan meer plaatselijke dienstverlening.”

4. Vooruit op winst

Een zelfde reactie overigens bij schepen Bert Doise: “Er moet dringend werk gemaakt worden van een plattelandsbeleid, het budget van het Gemeentefonds moet eerlijker verdeeld worden. We wonen in een prachtige streek, hoog tijd om het nodige overheidsgeld te voorzien om onze dienstverlening als gemeente te kunnen garanderen.” Bert was overigens ook zelf kandidaat bij Vooruit: de partij gaat in Heuvelland zo’n 2 procentpunt vooruit, maar zijn persoonlijke score valt toch wat tegen: 1.953 stemmen, waarvan 60 in eigen gemeente.

5. Lokaal eerst!

En dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat Bert zich op lokaal vlak niet als socialist manifesteert. In Heuvelland heeft hij het petje ‘Gemeentebelangen’ op, en deze groep benadrukt op tijd en stond dat gemeentepolitiek en nationale politiek gescheiden zaken zijn. Burgemeester Wieland De Meyer wil zich dan ook niet tot een nationale partij bekeren en deed zondag niet mee. Maar is dat niet al te gemakkelijk zo? Horen lokaal en nationaal net niet samen te werken, aan een betere leefbaarheid bijvoorbeeld? Is een gemeente niet beter als haar burgemeester ook zijn stem heeft in Brussel? “Wees gerust, wij hebben overal heel goeie contacten”, besluit Wieland. “Voor ons komt het belang van de gemeente eerst en dat zal de kiezer in oktober waarderen.”

Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement

Verkiezingsuitslagen Kamer

Verkiezingsuitslagen Europees