Terwijl Vlaams Belang in heel wat West-Vlaamse gemeenten de meeste stemmen kon veroveren, blijft N-VA in De Haan met voorsprong op kop. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met burgemeester Wilfried Vandaele. Hij kon, ondanks zijn aangekondigd afscheid van de nationale politiek, verrassend 10.945 voorkeurstemmen binnenhalen. We zetten vijf conclusies op een rij.
1. Vlaams Belang doet het goed, maar N-VA doet het beter
Vlaams Belang is in West-Vlaanderen afgetekend de grootste partij na de verkiezingen van 9 juni. De Haan blijkt echter de grote uitzondering. N-VA behaalt een ruime voorsprong met 32,35 procent van de stemmen bij de Vlaamse verkiezingen en 29,60 procent federaal. De partij gaat daarmee licht vooruit ten opzichte van de vorige verkiezingen. Dat N-VA het zo goed doet in de kustgemeente, heeft ongetwijfeld alles te maken met burgemeester Wilfried Vandaele. Vlaams Belang is wel de partij die de sterkste groei kan voorleggen. De partij haalt een score van 22,3 procent voor Vlaanderen (stijging met 7 procent) en 21,48 procent voor de Kamer (stijging met 4,66 procent).
2. Topscore
De burgemeester van De Haan, Wilfried Vandaele, haalde met ruime voorsprong de meeste voorkeurstemmen binnen voor het Vlaams Parlement. 1.441 inwoners van de kustgemeenten kleurden het bolletje rood naast zijn naam. De burgemeester is tevreden met het resultaat. “Binnen N-VA heb ik het derde meeste voorkeurstemmen. Dat was onverwacht, zeker omdat ik aangekondigd had dat ik niet meer zou zetelen. Ik heb ook een bescheiden campagne gevoerd. Maar ik ben tevreden, zowel over mijn persoonlijk resultaat als dat van de partij in West-Vlaanderen en nationaal. Het is voor mij een mooi afscheid van de nationale politiek. Ik heb bewezen dat ik er nog sta. Dat was ook mijn bedoeling. Als ik nationaal nog goed scoor, heb ik in Brussel nog altijd een vinger in de pap te brokken. Dat zal ook wel nog nuttig zijn voor de lokale dossiers.”
3. David Pieters-effect bij Open VLD
Open VLD verliest ook in De Haan, in navolging van de nationale trend, terrein. Voor het Vlaams parlement strandt de partij op de vierde plaats met 10,7 procent van de stemmen, een verlies van 7,62 procent. In de kamer blijft het verlies beperkt tot 3,41 procent. Hier haalt de partij nog 14 procent. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met David Pieters. Hij kan immers vanop de vierde plaats bij de opvolgers 465 voorkeursstemmen halen. Het derde hoogste aantal voorkeursstemmen in de kustgemeente na Jean-Marie Dedecker en Melissa Depraetere.
4. Nationale trends
Vooruit kan in De Haan 12,44 procent en 14,46 procent van de stemmen halen, gevolgd door Open VLD. CD&V moet het stellen met 10,35 en 8 procent en gaat erop achteruit. Groen haalt 5 procent van de stemmen voor zowel de Kamer als het Vlaams Parlement en PVDA volgt op 4 procent (afgerond). De linkse partij gaat er wel op vooruit in De Haan.
5. Steun voor lokaal beleid
In oktober moet burgemeester Wilfried Vandaele het opnemen tegen Bewust en Samen Voluit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen spelen lokale figuren een grote rol, maar de monsterscore van Vandaele doet alvast vermoeden dat hij een grote aanhang heeft binnen zijn eigen gemeente. De burgemeester kijkt dan ook positief richting oktober. “Er is natuurlijk een verschil met lokale verkiezingen, maar het zou erger zijn mocht het omgekeerd geweest zijn en ik een slecht resultaat had. De reacties aan het stemlokaal waren ook positief, met name over het gemeentebeleid. Daardoor heb ik wel een goed gevoel. Mensen steunen het beleid in De Haan.”
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier