Ook de inwoners van Ledegem gingen stemmen. Van de vijf kandidaten was burgemeester Bart Dochy (CD&V) uiteraard het stemmenkanon. Als uittredend parlementslid stond hij tweede na minister Hilde Crevits. Voor het Vlaams Parlement blijft CD&V de grootste partij in Ledegem met 35,9 % en heeft dat uiteraard heel veel te maken met Bart Dochy.
1. CD&V verliest, maar Dochy blijft een stemmenkanon
Toch opmerkelijk: CD&V verliest wel 6,1 % in vergelijking met 2019. Vlaams Belang stijgt met 6,1 % en komt op 25,6 %, N-VA gaat 1,5 % omhoog en staat nu op 16,3 %. Vooruit eindigt op 10,5 % (+ 0,1 %), Open VLD op 3,5 % (- 2,3 %), PVDA 3,5 % (+ 1 %) en Groen 3,5 % (- 0,8 %). Aan de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober neemt Groen niet meer deel.
Voor de Kamer komt Vlaams Belang op de eerste plaats in Ledegem. Het stijgt met 3,2 % naar 27 % in totaal. CD&V verliest 3 %, maar blijft met 21,3 % nipt op de tweede plaats. N-VA blijft derde met 21,2 %, een stijging van 2,2 %. Vooruit haalt 14,4 % (0,2 %), Open VLD 6,6 % (- 2,6 %), PVDA 3,9 % (+ 0,9 %) en Groen 3,3 % (- 2,5 %).
Burgemeester Bart Dochy was in eigen gemeente uiteraard weer een stemmenkanon met 1.846 voorkeurstemmen. Over de uitslagen van zijn partij CD&V had hij het over een regelrechte afstraffing. “Dit is dramatisch voor ons”, klinkt het. “We hadden rekening gehouden met een daling, maar niet in deze mate. Dit komt hard binnen, bij iedereen die zich voor CD&V inzet. De forse terugval moet de partij tot bezinning aansporen.”
2. Vandermersch kan verlies niet vermijden
De partij van premier Alexander De Croo kreeg zondag zware klappen. “Ik werd gevraagd door de partij om de kiezers van het platteland en vooral de land- en tuinbouwers terug te halen naar Open VLD”, zegt Piet Vandermersch. “Eerlijk gezegd hadden ze die kiezers niet extra verwend in het begin van de legislatuur, met de komst van minister Rutten kwam daar verandering in, en heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen om kandidaat te zijn voor de Kamerlijst. Ik denk dat ik daar goed in geslaagd ben met in de provincie 3.350 voorkeurstemmen.”
“In Ledegem heb ik niet zoveel campagne gevoerd en behaal ik bijna het zelfde resultaat als bij de vorige verkiezingen vijf jaar geleden, maar toen stond ik op de Europese lijst en behaalde lokaal 201 stemmen. Het was voor mij ook niet het ideale tijdstip om campagne te voeren, omwille van de zeer late veldwerkzaamheden op ons bedrijf.”
“Natuurlijk als uw partij in de lift zit is het gemakkelijker om een hogere score te behalen. We moeten eerlijk zijn: de partij heeft zware klappen gekregen. Nu moet de partij zich helemaal hervormen met nieuw bloed aan de top. We zien ook wanneer men verantwoordelijkheid opneemt, dat de kiezers dat niet altijd belonen, daarom was het misschien geen goed idee om de premier te leveren.”
“Vlaams Belang was in 2019 ook reeds een belangrijke partij. Daarom is het voor de andere partijen belangrijk om extra aandacht te schenken voor de landelijke gemeenten, maar ik denk dat we in Ledegem daar geen probleem mee hebben. We bewijzen dat samenwerken heel goed werk levert.”
3. Voor Vooruit is score Vlaams Belang veeg teken
Vooruit Ledegem had met Hélène Debacker een kandidaat. “We zien dat zelfs in een landelijke gemeente als Ledegem de verrechtsing zich doortrekt”, reageert fractieleider Caroline Seynhaeve. “Als je ziet dat Vlaams Belang, zonder dat die lijst actief is in onze rustige gemeente, met 6 % stijgt naar 25.6 %, dan is dit toch een veeg teken. De nationale trend trekt zich volledig door in Ledegem. Met Vooruit houden we stand met zelfs een lichte stijging.”
Bekijk hieronder de gedetailleerde resultaten.
Verkiezingsuitslagen Vlaams Parlement
Verkiezingsuitslagen Kamer
Verkiezingsuitslagen Europees
Verkiezingsuitslagen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier