Samenplus wilde in de gemeenteraad van maandagavond dat er niet gestemd werd over de aanduiding van vertegenwoordigers voor intercommunales en adviesraden, maar kersvers voorzitter Hein Defour ging daar niet op in.
Kimara Goethals van Samenplus vroeg de voorzitter van de gemeenteraad om alle punten, die betrekking hebben op het aanduiden van vertegenwoordigers voor intercommunales en allerlei advies- en andere raden, uit te stellen tot de Raad voor Verkiezingsbetwistingen uitspraak heeft gedaan over de klachten, ingediend door Chantal Vande Vyvere van Groep 82 en Samenplus.
“Die aanduidingen staan los van de ingediende bezwaren”, reageerde de voorzitter. Punt 10 tot en met 36 werden daarop allemaal goedgekeurd op vijf onthoudingen na: die van de vier raadleden van Samenplus en van Chantal Vande Vyvere van Groep 82, die na de verkiezingen geen schepenambt meer kreeg.
Oncollegiaal gedrag leidde tot vertrouwensbreuk
Even de situatie opfrissen. Chantal Vande Vyvere, schepen in de vorige legislatuur en tweede grootste stemmenrekker bij de Groep 82, kreeg na de verkiezingen binnen haar eigen partij onvoldoende steun voor een nieuw schepenambt. ‘Wegens oncollegiaal gedrag ontstond er een vertrouwensbreuk tussen de andere partijleden en Chantal’ was de officiële uitleg van de partij. Via een advocaat diende Chantal klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen waarbij ze de geldigheid van de voordrachtakten van kandidaat-gemeenteraadsvoorzitter en kandidaat-voorzitter van het Bijzonder comité voor de Sociale Dienst betwist. Burgemeester Karlos Callens stelde de stemming voor een gemeenteraadsvoorzitter uit tot een speciale gemeenteraad van 16 januari.
Voor dat voorzitterschap had Chantal zich in haar eentje, maar nog altijd als lid van de Groep 82, kandidaat gesteld voor die functie. Hein Defour van Groep 82 werd voorgedragen door de partij en ook Kimara Goethals van Samenplus was kandidaat. Hein haalde het met dertien stemmen. Burgemeester Callens zei echter dat de voordracht van Chantal Vande Vyvere ongeldig was, omdat de handtekeningen op de akte gefotokopieerd waren. Chantal diende daarop een nieuwe klacht in bij de raad voor Verkiezingsbetwistingen. Ook oppositiepartij Samenplus diende een klacht in. “Om te zien of alles rechtsmatig verlopen is en omdat volgens ons fotokopieën binnen het politiek recht geen probleem vormen”, zei Kimara. “En dan is er vanuit de Groep 82 een dubbele voordracht en dat kan niet.”
De zaak werd vorige week vrijdag behandeld door de raad voor Verkiezingsbetwistingen, maar de uitspraak volgt pas binnen twee à drie weken. Wordt dus vervolgd.
(IB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier