Meerderheid verdeeld over dading Houthulstseweg Poelkapelle

De aannemer Norré-Behaegel moet de Houthulstseweg nog volledig afwerken. De werken in de zijstraten zal door een andere aannemer uitgevoerd worden. © pco
Redactie KW

Voor de oppositie is de gemeenteraad onder corona-omstandigheden niet voor herhaling vatbaar. “De meerderheid van CD&V en N-VA is verdeeld over de dading in de Houthulstseweg”, zegt de oppositie.

Jean-Marie Callewaert (SP.A) vindt dat de uitzonderlijke vergadering “redelijk goed” verlopen is. “Het was mooi om te zien. Het grootste deel van de meerderheid had halfweg vorige week al zijn stem over de agendapunten digitaal uitgebracht. Voor 2 punten heb ik tot maandagavond gewacht. De eerste handelde over de dading in de Houthulstseweg in Poelkapelle. Ik moet eerlijk bekennen dat collega-raadslid en advocaat Koen Bentein (Tope8920) me over de streep heeft getrokken om mijn goedkeuring te geven. In een dading zijn er nooit winnaars. Maar een dading is te verkiezen boven een jarenlange procedure bij de rechtbank. We wilden niet dat de inwoners van de zijstraten hetzelfde lot moesten ondergaan als die uit de Houthulstseweg. Daar lag onze bezorgdheid. In de meerderheid is verdeeldheid. CD&V koos voor de dading en N-VA stemde tegen. Het verschil tussen beide ligt in de financiële gevolgen.” Eerder had N-VA een raming gegeven van 420.000 euro van extra kosten. CD&V laat weten dat er kosten zullen zijn.

Geen ontegensprekelijk debat

“In een fysieke gemeenteraad kan je de tweespalt tussen de meerderheid volgen. Na afloop van de dading zal een van beide partijen een hoge borst willen opzetten. Die spanning die heerst tussen beide partijen hebben we in het verleden nooit gevoeld”, zegt Jean-Marie Callewaert namens SP.A.

Tope8920 zit op dezelfde golflengte. “Zonder de oppositie was de dading niet gepasseerd. CD&V en N-VA kijken beide verschillend naar de financiële gevolgen. Wij hadden graag van de financieel directeur, een neutraal persoon, gehoord wie het aan het rechte eind heeft. We zien haar niet meer op de gemeenteraad, in tegenstelling tot de vorige legislaturen. Deze manier van vergaderen maakt een ontegensprekelijk debat echt wel moeilijk. Deze gemeenteraad was voor mij zeer intensief. Je moet je vragen volledig uitschrijven en ondertussen je pc voortdurend checken op zoek naar antwoorden. Ik heb zelf ook wel een dagtaak”, zegt Laurent Hoornaert.

Mening was bekend

“Voor mij is het om het even op welke manier we vergaderen”, reageert schepen Dominique Cool (N-VA). “Het is eenvoudiger als we in hetzelfde lokaal kunnen zitten. Maar los daarvan hebben we op dit moment grotere zaken te behartigen door de gevolgen van corona zoals de bko, de investeringen de technische werkloosheid van medewerkers.”

“De perfecte oplossing in het conflict met de aannemer Norré-Behaegel is er niet. De extra kosten zijn ingeschat op 420.000 euro, te delen door de gemeente en Fluvius. Het bedrag staat ingeschreven in het meerjarenplan. Een gerechtelijke procedure kost inderdaad geld. Maar als je geen fouten hebt gemaakt, waarom dan niet procederen? Dat was onze houding. Misschien is de aannemer wel blij dat we niet naar de rechtbank trekken. Zowel bij het schepencollege als de oppositie was onze positie duidelijk bekend”, verduidelijkt schepen Dominique Cool het standpunt van N-VA.

Algemene gemeentebeslasting afgeschaft

De meerderheid van CD&V en N-VA schaft de algemene gemeentebelasting in het kader van corona af. Dat kost circa 420.000 euro. Daardoor geniet een gezin, alleenstaande of zelfstandige een tegemoetkoming van 150, 120 of 75 euro vermindering in 2020.

Jean-Marie Callewaert (SP.A) pleit niet voor een afschaffing van de algemene gemeentebelasting, maar een reductie in de komende jaren naar een gemiddelde van de ons omringende gemeenten. “Wat nu in 2020 met budget uit het Open ruimtefonds kan, moet ook haalbaar zijn in de periode 2021-2025.”

Het voorstel van Tope8920 houdt een halvering in van de tarieven. De andere helft van de geïnde middelen wil Tope8920 integraal laten terugvloeien naar de burger onder de noemer van een corona-noodfonds. “106.000 euro zou kunnen worden verdeeld onder gezinnen onder de vorm van waardebons die alleen te spenderen zijn bij lokale handelaars en ondernemers in de gemeente. Verenigingen uit de vrijetijdssector zouden 26.500 euro ontvangen, 26.500 euro voor handel en economie, 26.500 euro voor kwetsbare gezinnen en 26.500 euro extra voor corona”, legt Laurent Hoornaert het voorstel uit.

“De maatregel die wij als meerderheid voorstellen is eenmalig en niet structureel. Naast onze inspanningen zijn er tegemoetkomingen op Vlaams en Federaal niveau. Voor de verenigingen zullen we alle vragen bundelen en effectieve schade in het college beoordelen en dan zien in welke mate ook hier tegemoetkomingen noodzakelijk zijn“, zei schepen Dominique Cool (N-VA). (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier