Martine Fournier na anti-coalitie: “Dit is het werk van Gilbert Bossuyt”

De hele verkiezingszondag hing Martine Fournier aan de telefoon, maar geen van haar oproepen naar andere partijen werd beantwoord. © MPM
Stefaan Lernout

Van acht naar tien zetels, van 2.464 naar 3.641 voorkeurstemmen. En toch blijft burgemeester Martine Fournier (CD&V) in Menen met lege handen achter. Luttele dagen na de verkiezingen zet ze alles op een rijtje. Volgens haar zadelt de eerzucht van Eddy Lust (Open VLD) en de inmenging van Gilbert Bossuyt Menen voor zes jaar met een haast onbestuurbare meerderheid op.

Voor Meens burgemeester Fournier was het een heel confronterende verkiezingszondag. Eerst de tevredenheid om het goede resultaat, al snel de vrees die bewaarheid werd. Toen de verdeling van de zetels in een vaste plooi begon te liggen begon ze haar medepolitici te telefoneren. Niemand beantwoordde haar oproep. Toen ze tussen vier en vijf uur voormalig burgemeester Gilbert Bossuyt op WTV zag met een brede grijns, wist ze het: het voorakkoord dat niemand wil bevestigen, is er en wordt uitgevoerd.

Daar is Gilbert Bossuyt weer

“Ik schrok me een hoedje”, vertelt een nog steeds heel emotionele Martine Fournier. “Opeens zie ik Gilbert Bossuyt op WTV, glunderend. Zes jaar was hij nergens te bespeuren in politiek Menen. Toen wist ik het zeker: ik mag hier nog zoveel telefoneren als ik wil, niemand zal me willen spreken. Gilbert Bossuyt wil nog steeds zijn gram halen en hij zal er vandaag in slagen om CD&V een hak te zetten.”

“Voor hem is het een afrekening voor wat zes jaar geleden gebeurd is, maar eigenlijk een heel onterechte. Wat er met SP.A is voorgevallen, is niet de fout van CD&V. Het is een gevolg van de ruzie tussen Claude Vancoillie en Gilbert Bossuyt. Claude vroeg drie miljoen extra voor het OCMW die Gilbert hem niet wou geven. Dat is de werkelijke aanleiding voor de onenigheid binnen hun partij.”

“Mocht Open VLD met ons in zee zijn gegaan, kregen ze vier schepenzetels, ideaal om zijn geroemde jongeren mee te nemen”

“Het was trouwens Alain Dumont die klacht had ingediend tegen Gilbert Bossuyt, niet CD&V”, gaat Martine Fournier verder. “Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat Gilbert Bossuyt een een-tweetje heeft gespeeld met Eddy Lust. Hij heeft de aanzet gegeven en Eddy aangepord om deze coalitie op te zetten en voor de burgemeestersjerp te gaan. De ambitie van Eddy deed de rest.

Hét voorakkoord

“Er was een voorakkoord”, is Martine Fournier overtuigd. “Dat wisten John Crombez en Hilde Crevits al in april. Ik heb trouwens letterlijk gehoord bij N-VA dat ze zondag ‘de onderhandelingstafel hebben verlaten omdat het voorakkoord niet gerespecteerd werd’. Dat kan niet anders betekenen dat er een gelijke verdeling werd toegezegd; drie punten voor iedere partij, waarbij een burgemeester staat voor twee punten en een schepen een. Toen bleek dat N-VA buitengewoon slecht had gescoord, moet het voorstel gekomen zijn om hen slechts twee zetels toe te kennen. Zodat ook Tom Vlaeminck aan boord kon blijven. Eddy Lust riep daarop de N-VA terug en zo krijgt een partij met vier verkozenen, drie schepenzetels. Dat is democratie vandaag blijkbaar!”

Burgemeester Martine Fournier toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek bij het uitbrengen van haar stem.
Burgemeester Martine Fournier toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek bij het uitbrengen van haar stem.© MPM

Frustrerend

“Ik heb iedereen opgebeld, niemand nam de telefoon op. Zelfs nationaal heb ik mijn contacten opgebeld, maar ook daar geen gehoor. Verschrikkelijk frustrerend dat je geen kans krijgt om de keuze van de kiezer uit te voeren. Er waren wel degelijk andere mogelijkheden. Zo kon mijn partij samen met SP.A besturen, wij hadden ook 16 zetels, net zoals nu met Open VLD. Eddy Lust schermt met de woorden dat hij de jongeren zoveel kansen geeft. Wel, dat heeft hij zondag in ieder geval niet gedaan. Stel dat wij onderling akkoord waren gegaan, dan kregen zij vier schepenzetels. Dan kon hij zelfs een van zijn zo geroemde jongeren in het bestuur meenemen. Maar neen, alles moest wijken voor zijn eerzucht.”

“Dit is intriest voor Menen en zijn inwoners en daar zit Gilbert Bossuyt na al die jaren weer tussen”

Wat me ook tegen de borst steekt is hoe hij zijn aanhang toespreekt na zijn zogezegde overwinning: “Beste Lauwenaars, … Dankzij Lauwe,…. Dat steekt bij een Menenaar en het getuigt zeker niet van veel tact. Dat ze die speech trouwens nog op het internet zetten getuigt ook al niet van bijster veel fijngevoeligheid. Het is intriest voor Menen”, aldus Fournier.

Keiharde oppositie

“Hoe die drie partijen trouwens overeen zullen komen is mij een volslagen raadsel. Op tal van vlakken staan hun standpunten haaks op elkaar. Over kansarmoede bijvoorbeeld. Beseft SP.A wel wat de standpunten van Open VLD hier zijn? Die willen helemaal geen beleid dat kansarmen steunt. Zo’n beleid trekt alleen nog meer kansarmen aan, zeggen ze.”

“Kijk, nu ben ik gefrustreerd maar ook extra gemotiveerd om oppositie te voeren. Wij kennen de dossiers en de mensen, ik verzeker je: het wordt een keiharde oppositie. Wat hier zondag bedisseld werd, is vooral intriest voor Menen en zijn inwoners en daar zit Gilbert Bossuyt na al die jaren weer voor tussen.”