Lut Anseeuw voortaan gemeenteraadslid van Damme: “Ik zal me inzetten voor sociale dossiers”

Lut Anseeuw. © PV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de meest recente gemeenteraad maakte Lut Anseeuw voor N-VA haar intrede in de gemeenteraad. Ze volgt Manu Buysse op die ontslag nam wegens zijn verhuis naar buurgemeente Maldegem.

Het was voor Lut Anseeuw (68) geen fysieke intrede in de gemeenteraad, alvast niet in het stadhuis, want ook de recentste ‘bijeenkomst’ van het hoogste Damse politieke orgaan verliep via videoconferentie als gevolg van de coronamaatregelen. De gemeenteraad is voor Lut Anseeuw verre van een onbekende omgeving want als afdelingsvoorzitter van N-VA Damme probeert ze de zittingen zoveel mogelijk bij te wonen.

Bijzonder Comité

Tijdens de laatste maanden van de vorige legislatuur kwam ze trouwens al even in de raad in opvolging van Heidi Verstraete die naar Brugge verhuisde. Lut Anseeuw, die in Den Hoorn woont en gehuwd is met Jozef Proot, zetelde voor haar partij ook al van 2013 tot en met 2018 in de OCMW-raad en is in deze huidige legislatuur ook lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Hindernissen

“Vanuit mijn achtergrond – ik was jarenlang actief als maatschappelijk werker bij het ziekenhuis in Sijsele – is het logisch dat ik me als raadslid in de eerste plaats zal inzetten voor sociale dossiers. Dat is waar ik me al mijn hele leven, in diverse functies voor heb ingezet”, zegt Lut Anseeuw.

Ik wil aandacht vragen voor de noden van Damme als toegankelijke stad

“Meer specifiek wil ik aandacht vragen voor de noden van Damme als toegankelijke stad. Voor personen met een beperking – blinden of mensen in een rolstoel – blijft het bijvoorbeeld in de dorpskern van Moerkerke of in Damme-Centrum heel erg moeilijk om zich te verplaatsen. Je zou eens de test moeten doen en je in een rolstoel verplaatsen van aan de randparking oost naar de Markt. Allerlei obstakels en oneffenheden kom je tegen op je pad: slechte voetpaden, te ver geparkeerde auto’s, paaltjes, allerhande hindernissen op terrassen, verzakte kasseien… En binnen geraken op de verdieping van het stadhuis is al helemaal een ramp wegens geen hellend vlak en nog altijd geen lift. Zo zijn er nog tal van voorbeelden op andere plaatsen in de stad. Ik klop al lang op die nagel maar als gemeenteraadslid zal ik dat nu met nog meer kracht doen.”

Verkeersveiligheid

Verder wil Lut Anseeuw zich ook inzetten voor verkeersveiligheid. “Ik ben zelf een fervente fietsster en er zijn nog veel plaatsen waar het beter kan voor de zwakke weggebruiker. Binnen de partij moeten we onze rolverdeling over onze raadsleden nog wat verder uitklaren, maar het ziet ernaar uit dat ik de thema’s die Manu Buysse voor ons opvolgde – zoals onderwijs, sport en cultuur – ook zal ter harte nemen, en dat met veel plezier en inzet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier