Wouter Allijns (40) legt straks eed af als nieuwe schepen in Kortrijk: “De winkelstraat krijgt mijn stempel”
Niet voor een volle gemeenteraadszaal, wel achter zijn computer. Maandag legt Wouter Allijns (40) de eed af als kersverse schepen van Economie, Sport, Energie en ICT. Daarmee volgt hij de afscheidnemende Arne Vandendriessche op, die vol voor zijn bedrijf en gezin kiest. Dat hij grote schoenen moet vullen, beseft hij ten volle, maar de komende drie jaar moeten een toets-Allijns krijgen. “Ik ga keihard aan het werk om een bepalend iemand te worden.”
Dat het hele Team Burgemeester spontaan begon te applaudisseren toen hij als nieuwe schepen werd aangeduid, voelde goed. “Ik heb lang getwijfeld, ook al ben ik hiervoor in de politiek gegaan. Maar toen de rest van de ploeg zijn volle steun voor me uitsprak, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt.” Op maandag 15 november, een kleine maand na het toch wel verrassende vertrek van Arne Vandendriessche als Kortrijks schepen van Economie, Sport en Energie, legt de 40-jarige Wouter Allijns de eed af.
Negen jaar raadslid, vijf jaar fractieleider voor de liberalen. Door nu schepen te worden, lijk je het geijkte pad netjes te volgen. Is dit een droom die werkelijkheid wordt?
“Ergens wel, ja. Helaas zal de eedaflegging digitaal moeten gebeuren, door de coronamaatregelen. Voor mijn familie en vrienden die normaal massaal aanwezig zouden zijn, is dat wel jammer. Maar goed, veiligheid boven alles.”
Ik begin met de wind in de rug, want door Arne staat Kortrijk weer op de kaart
“Als je je politiek engageert, doe je dat met de bedoeling om iets te kunnen doén. In die zin is een uitvoerend mandaat iets waar je als jonge politicus van droomt, maar ik heb ‘het schepen worden’ nooit echt nagestreefd ofzo. Ik voel me wel klaar om die kans, die nu door omstandigheden komt, met beide handen te grijpen. Al helemaal in deze beleidsdomeinen. Economie en sport zitten me als gegoten.”
Wanneer kwam de vraag om over te nemen? Het afscheid van schepen Vandendriessche is lange tijd geheim gebleven.
“Eén specifiek moment was er eigenlijk niet, het ging stap per stap. Ik wist al eventjes dat Arne uit de politiek zou stappen en we hebben er samen lang en vaak over gesproken. Wij zijn collega’s maar vooral ook goede vrienden. De beslissing was zeker niet evident. Ik heb getwijfeld, ja. De politiek is toch onzeker en ik had een job die ik vol overtuiging deed. De passie voor de stad en de goesting hebben het gehaald.”
“Ik heb me de voorbije weken wel al stevig moeten inwerken. Veel mensen onderschatten wat een schepen allemaal doet, volgt en weet. In die optiek stond ik er op dat Arthur Vandenbulcke, de kabinetsmedewerker onder Arne, aan boord bleef. Die continuïteit is belangrijk.”
Bouw je de komende drie jaar vooral verder op wat je voorganger heeft klaargelegd en gerealiseerd?
“We zijn altijd al compagnons de route geweest. Arne en ik hebben de voorbije jaren enorm vaak gepingpongd over bepalende dossiers. We zullen elkaar ook blijven horen. Een schepenwissel hoeft dan ook zeker geen harde breuklijn te zijn. Integendeel. Ik begin zelfs met de wind in de rug. Dankzij Arne staat Kortrijk opnieuw op de kaart.”
“Op mijn domeinen is er al heel wat gebeurd, en dan krijg ik nóg eens drie jaar. (lacht) Denk aan de kunstgrasvelden in elke deelgemeente, denk aan het werk op de twee sportcampussen Lange Munte en Wembley. Ik denk ook aan de United Spurs-werking of de Terrassen XXL. Dat staat er allemaal, daar ga ik uiteraard mee verder, om dat goed op te volgen en af te werken. Als dat lukt, kan ik spreken van een geslaagde bestuursperiode.”
Waar wil je vooral je eigen accenten leggen?
“Ik wil sowieso een toets-Allijns op het winkelwandelgebied leggen. Kortrijk moet dé winkelstad blijven. Door de vergroening, door de vernieuwing, het aantrekkelijker maken van onze handelskern naar gezinnen toe. In die winkelstraat kan ik mijn stempel drukken, uiteraard in overleg met de handelaars en de stad.”
“Een ander project is het golfterrein dat in de steigers staat, maar nog volledig moet worden uitgewerkt. En er is natuurlijk het herstel voor onze ondernemers na de coronacrisis. Ik wil een steunpilaar zijn. Voor corona was de schwung in Kortrijk helemaal terug. We hebben misschien een duw gekregen, maar we staan nog recht. Ik wil die schwung zo snel mogelijk terugbrengen.”
Wat met het voetbalstadion voor KV Kortrijk? Speelt de Veekaa onder schepen Allijns haar eerste match in een nieuw stadion?
“Als ik nog een legislatuur krijg, zeker en vast. (lacht) Neen, binnen de drie jaar lijkt me niet realistisch. De ambitie is er, maar we kunnen niet toveren. Veel zal afhangen van wie investeert in het stadion. Reken ik op Vincent Tan? Het is aan hem om te kennen te geven wat hij met de club wil doen. Ik ben ervan overtuigd dat een investering in een nieuw stadion een meerwaarde zal betekenen voor én de club, én de stad, én de investeerder zelf.”
“Het belangrijkste is dat we vaart in het dossier houden. Er zijn de procedures natuurlijk, maar we mogen niets laten liggen. We moeten voortwerken. Ik ben ervan overtuigd dat we voor 2024 een definitieve beslissing kunnen nemen over de locatie, over de investeerder en over de vergunningen. Het is mijn doel om een datum voor de start van het bouwen vast te leggen.”
Eindelijk weer een schepen uit Bellegem, en met Dieter D’Alwein een raadslid uit Aalbeke. Hoe belangrijk is dat voor je?
“Ik ben blij dat je het aanhaalt. Schrijf maar op: ik zal de stem uit het zuiden zijn in het schepencollege. (glimlacht) Uit de zuidelijke gemeenten (Kooigem, Bellegem, Rollegem, Aalbeke, red.) is er al meer dan tien jaar geen schepen geweest. Dat zou eigenlijk niet mogen.”
Voortaan zie je de gemeenteraad wel vanuit een andere hoek. Hoe kijk jij naar het debat daar? Wat is de waarde van de zitting an sich nog?
“Sinds ik in de gemeenteraad zit, is dat altijd al een punt van discussie geweest. Dat is natuurlijk een politiek spel, de gemeenteraad is een stuk toneel. Maar ook de oppositie weet wel dat er met wat zij zeggen rekening wordt gehouden. Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met Hannelore (Vanhoenacker, CD&V, red.) en David (Wemel, Groen, red.). Zij waren ook content voor mij toen ik liet weten schepen te worden. Ik hou zeker een rechtstreekse lijn met hen. De beste stad van Vlaanderen krijg je eigenlijk via samenwerking. De meeste partijen in Kortrijk zijn er met dat doel.”
De meeste partijen? Wie niet?
(ontwijkend) “Iedereen heeft zijn politieke agenda natuurlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid het beste met de stad voor heeft.”
“Ik vind trouwens dat er deze legislatuur al betere gemeenteraden zijn geweest dan de vorige bestuursperiode. Het debat moet scherp zijn, absoluut. Maar op het einde moet je samen een pint kunnen drinken. En dat kan gelukkig nog.”
Hoe loopt de samenwerking binnen de Stadscoalitie? Er wordt soms geopperd dat er drie pootjes zijn. Blauw, geel, rood. Naast elkaar. Elk het zijne.
“Ik vind dat niet. Ik vind dat voor alle duidelijkheid ook geen netelige vraag. Ik sta volledig achter de Stadscoalitie omdat ik waardeer wat collega-schepenen doen. Wat Axel Weydts doet op vlak van mobiliteit en fietsen: daar plukt de stad in de toekomst de vruchten van. Wat Axel Ronse doet op vlak van cultuur: hij maakt cultuur weer hip, hij mikt met ambitie en realisme op Culturele Hoofdstad 2030. Wat Philippe De Coene doet op vlak van armoedebestrijding: dat is een voorbeeld voor de rest van het land.”
Een nieuw stadion voor KV Kortrijk binnen drie jaar? De ambitie is er, maar we kunnen niet toveren
“Uiteraard scoort elke politicus graag, ik ook. Maar in Kortrijk kunnen we elkaar ook laten scoren. Als je collega ongelukkig rondloopt, draait je schepencollege niet meer. Er is net heel veel overleg tussen de partijen, tussen de kabinetten, tussen de schepenen onder elkaar. We hebben elkaar ook nodig hé. Met drie losse pootjes realiseer je niet wat we met de Stadscoalitie al deden.”
Om af te sluiten: moet jij een van dé figuren worden binnen Team Burgemeester richting de lokale verkiezingen van 2024? Geen Arne Vandendriessche meer, Wout Maddens is dan 64 en de vraag is maar wat Vincent Van Quickenborne zal doen.
“Of ik na 2024 dit mandaat kan behouden, weet ik niet. Dat is nu ook nog niet belangrijk. Ik wil de komende drie jaar vooral keihard werken om het bestuursakkoord te verwezenlijken.”
Er zal wel nood zijn aan bepalende figuren.
“Hoe krijg je die status? Door te werken. Waarom was Arne zo belangrijk? Door te werken. Wout is een figuur? Dat is omdat hij gewerkt heeft. Wat moet ik doen? Keihard werken. Dan zal ik de kiezers recht in de ogen kunnen kijken. De rest volgt dan wel.”
Bio
Wouter Allijns (40) is geboren in Kortrijk, groeide op in Lauwe en woont vandaag in Bellegem. Zijn vader is voormalig KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns.Hij heeft twee dochters: Flore-Féline (12) en Laurien-Alixe (9).Hij kwam in 2013 voor het eerst in de gemeenteraad, werd in 2016 fractieleider voor Open VLD en werd in 2018 herverkozen voor Team Burgemeester met 1.665 voorkeursstemmen.Op 15 november legt hij de eed af als nieuwe schepen in Kortrijk. Hij neemt de bevoegdheden Economie, Sport, Energie en ICT over van Arne Vandendriessche.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier