Voorzitter Fré Vandamme zegt CD&V vaarwel: “De spreidstand rond bepaalde thema’s werd te groot!”

Fré Vandamme houdt het voor bekeken bij CD&V. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De eerste verkiezingen loeren om de hoek en de spanning stijgt bij zowat alle partijen. En hoewel het lokale spel pas in oktober wordt gespeeld, is er in Menen toch al sprake van een kleine aardverschuiving. Lokaal CD&V-voorzitter Fré Vandamme verlaat na 5 jaar het schip en gaat onafhankelijk verder. “De spreidstand rond bepaalde thema’s werd te groot!”

Van debatten tot complete reality-reeksen, waarbij politieke kopstukken hun ideologie uit de doeken doen? De verkiezingen van 2024 zullen alvast de geschiedenisboeken induiken als de meest gemediatiseerde ooit. Partijprogramma’s worden aan een rotvaart aan stemgerechtigden voorgesteld, in de hoop zielen te kunnen winnen. “En daar is voor mij, eind april, de breuk eigenlijk ontstaan.” Fré Vandamme, die in 1994 zich bij de partij aansloot en in 2019 zelfs lokaal voorzitter werd, kon zich in de houding van de partijtop niet meer vinden. “Sammy Mahdi, nationaal partijvoorzitter, liet toen duidelijk blijken dat de partij zich wat conservatiever moest gaan opstellen in socio-culturele thema’s. Een duidelijke ruk naar rechts dus. Ik blijf geloven in een politiek waar je jezelf kunt zijn en ik begrijp ook dat water bij de wijn doen, nog steeds belangrijk is. Toch bleek door die verschuiving dat de meningsverschillen te groot werden. Ik kon mezelf geen lid van de CD&V noemen en heb ook mijn ontslag als lokaal voorzitter ingediend.”

Wat de toekomst brengt voor de politicus, is nog onduidelijk. Toch zijn er volgens Fré wel enkele zekerheden. “Ik blijf op dit moment nog als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad en ik blijf goede contacten houden met de lokale afdeling. Of ik dan zal overstappen naar de stadslijst? Ik zeg nooit nooit en alle kaarten liggen op tafel. Op dit moment leunt mijn visie op nationaal niveau nog steeds het dichtst van al aan op de CD&V, al wil ik alles goed evalueren. Misschien verder gaan als onafhankelijke of toch maar eerder een lokale lijst? De tijd zal het uitwijzen. Wat wel een zekerheid is, is dat ik me absoluut niet zal koppelen aan extreme partijen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier