Vlaams Parlement keurt fusie tussen Ruiselede en Wingene goed: “Zelfs procedure bij Raad van State kan plannen niet dwarsbomen”
Met 66 stemmen voor, 33 stemmen tegen en twaalf onthoudingen keurde het Vlaams Parlement woensdagavond de geplande fusie tussen Ruiselede en Wingene goed. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar de definitieve fusie op 1 januari 2025. “We hopen nog op de Raad van State, maar de tijd speelt tegen ons”, geeft Hannes Gyselbrecht van de Ruiseleedse oppositiepartij Respect toe.
Op 6 februari werd het Vlaams Parlement een ontwerp van decreet voorgelegd tot vrijwillige samenvoeging van de gemeenten Ruiselede en Wingene. Dat decreet bevatte verder ook de toepasselijke principes, de randvoorwaarden en de gevolgen die gepaard gaan met een vrijwillige samenvoeging. Daarop werd het decreet doorverwezen naar de Commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering aar de fusie werd aangenomen op 26 maart. De goedkeuring woensdag door het Vlaams Parlement is nu de laatste stap. De fusie werd goedgekeurd met 62 stemmen voor, 33 stemmen tegen (Groen, Vlaams Belang en PVDA) en 12 onthoudingen (Vooruit).
Eenmansdiensten
Het Vlaams Parlement liet zich in zijn beslissing adviseren door het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing (SBV). Die stelt onder meer: “Kleinere besturen blijven kwetsbaar. Een grotere focus op rechtstreekse dienstverlening komt ten nadele van beleidsstrategie op lange termijn. Kleinere besturen blijken meer afhankelijk van het inhuren van externe capaciteit vanuit noodzaak. Hun succes is afhankelijk van individuen (politiek en ambtelijk) en is daarom onvoldoende gegarandeerd op lange termijn. “ Argumenten van de commissie Binnenlands Bestuur waren economische noodzaak, de problematiek van eenmansdiensten, de steeds complexere maatschappelijke uitdagingen en de aangevoelde limieten van intergemeentelijke samenwerking.
“Procedures kunnen deze fusie niet meer blokkeren” – Brecht Warnez
Voor de Ruiseleedse Respect-kopman Hannes Gyselbrecht is deze beslissing de zoveelste ontgoocheling. “Er loopt nog altijd een procedure bij de Raad van State”, laat Gyselbrecht weten, maar het zou wel uniek zijn mocht de Raad van State ad ultimo de beslissing van het Vlaams Parlement in vraag stellen. “Met de Raad van State weet je nooit,” klinkt het weinig overtuigend. “Maar het is natuurlijk wel zo, dat de tijd nu in ons nadeel speelt. Als de Raad van State geen beslissing neemt vóór de verkiezingen van zondag 13 oktober – en daar zijn ze helemaal niet toe verplicht – hebben we sowieso met eengemaakte lijsten te maken. Dat zet ons wel het mes op de keel.”
Fusie is wettig
De Wingense schepen voor burgerzaken en Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (CD&V) meent, dat de beslissing tot fusie tussen Ruiselede en Wingene niet meer kan verhinderd worden. “Zelfs als zou de Raad van State – wat ik helemaal niet geloof – de Ruiseleedse gemeenteraadsbeslissing tot fusie vernietigen en zelfs al zou de Respect-oppositie nog stappen ondernemen bij het Grondwettelijk Hof, dat zal niets meer aan de nakende fusie veranderen. De Raad van State heeft namelijk niets te zeggen over het Vlaams Parlement en heeft al duidelijk gemaakt dat de beslissing tot fusie volkomen wettig is. Het Grondwettelijk Hof heeft makkelijk anderhalf jaar tijd nodig om uitspraak te doen, dan zitten we al einde 2026. In het ergste geval kan het Grondwettelijk Hof meegaan met de énige kritische bemerking van de Raad Van State, dat er namelijk te veel geld van het gemeentefonds naar de fusiegemeenten gaat. In dat geval zal er wat minder geld gaan naar de fusiegemeenten, dat is alles. Maar aan de grond van de zaak, de fusie, zullen alle volgende procedures niets meer veranderen.”
Gemeentefusie Wingene Ruiselede
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier