Vichtenaren Debbie en Daan samen met Jeremie Vaneeckhout op Groenlijst op 9 juni voor West-Vlaanderen

Vichtenaren Daan Ryckoort, Debbie Vandenberghe en Jeremie Vaneeckhout woonachtig in Kaster, poseren samen in het Sint-Arnolduspark of Tiegembos, zoals deze plek in de volksmond genoemd wordt. © GV
Gerda Verbeke

Naast Vlaamse lijsttrekker en co-voorzitter Jeremie Vaneeckhout nemen nog twee Anzegemnaren een plaats in op de lijsten voor de verkiezingen van 9 juni. Daan Ryckoort en Debbie Vandenberghe nemen respectievelijk de 8e opvolgersplaats voor de Kamer en de 11e opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement in. Op die manier willen de twee Vichtenaren hun verantwoordelijkheid nemen in tijden dat er veel op het spel staat.

Daan Ryckoort is biowinkelier in Avelgem. “Als politiek wetenschapper ligt mijn focus op een samenleving en politiek systeem dat op maat is van ieder mens”, stelt Daan Ryckoort (34). “Zonder hokjes, maar met openheid naar elkaar toe. Politiek moet met mensen praten, niet over mensen. Onze democratie moet durven openbreken om zo meer mensen samen te laten werken aan een beter beleid.” Daan zegt dat ze moeten weten wat er in ieders hoofd speelt. “In plaats van boven het hoofd te beslissen, is elke mens een doel op zich. Die overtuiging dat er veel werk is aan ons politiek systeem, is waarom ik mij engageer. Voor die andere politiek.”

Debbie Vandenberghe is ergotherapeut. Zij werkt in een MPI (medisch pedagogisch intstituut) verbonden aan een school voor buitengewoon kleuter- en lager onderwijs. Debbie ondersteunt en begeleidt kinderen met ontwikkelingsnoden in hun verdere ontwikkeling. “Al te vaak bots ik in deze begeleiding op de noden van de zorgsector: de lange wachtlijsten, te weinig beschikbare plaatsen in voorzieningen, hoge facturen en personeelstekort”, aldus Debbie Vandenberghe (33). Tijdens haar job in het onderwijs wordt Debbie ook dagelijks geconfronteerd met ongelijkheid en (kinder-)armoede. “Het is dan ook een van mijn persoonlijke prioriteiten om te strijden voor een goed en betaalbaar onderwijs. Onderwijs is namelijk de belangrijkste motor van het aanpakken van ongelijkheid. Samen met Groen wil ik strijden voor de noden uit de zorgsector en voor een samenleving die niemand achterlaat. Iedereen heeft recht op eerlijke kansen en goede en betaalbare zorg.”

Positieve energie

Jeremie Vaneeckhout is heel enthousiast over de Anzegemse vertegenwoordiging op de lijst. “In Anzegem werken we sinds jaar en dag aan een warme en gezonde gemeente”, zegt beroepspoliticus Vaneeckhout (38). “Niet alleen vandaag, maar ook voor de komende generaties. We doen dat niet door gemakkelijk te roepen aan de zijlijn, maar door verantwoordelijkheid te nemen. Die positieve energie brengen Daan en Debbie nu mee in onze West-Vlaamse ploeg. We hebben er ongelofelijk veel goesting in. We staan als land op een kruispunt in de geschiedenis. Er is oorlog in Europa, de democratie staat onder druk, ons klimaat kreunt en de zorgsector staat op instorten. Eerlijke kansen zijn voor mensen geen grondrecht meer. We moeten de rug rechten. Met onze groene ploeg tonen we dat er wel nog positieve en progressieve keuzes gemaakt kunnen worden. Ik ben heel content dat Daan en Debbie daar bij horen.”