Verkiezingsaffiches van CD&V verbleken, politici grijpen in: “Het is alle hens aan dek om dit nog recht te zetten”

De affiche links werd onderaan overplakt. © TP
Redactie KW

Langs West-Vlaamse wegen kom je bleke politici tegen. Enkele CD&V-kopstukken zijn bijna onzichtbaar geworden door de zon. “Gelukkig draag ik een gekleurde bloes die nog wat opvalt”, grapt lijsttrekker Hilde Crevits.

“Het is erg hé.” Met lede ogen ziet Bart Dochy z’n honderden verkiezingsaffiches verbleken door de zon. De Vlaamse volksvertegenwoordiger die de sjerp draagt in Ledegem, bekleedt plek twee op de Vlaamse lijst van CD&V, maar is bijna onherkenbaar op bepaalde locaties. “Zelfs de tekst: de witte letters op de oorspronkelijk oranje achtergrond zijn niet meer leesbaar”, zucht Bart. “Het heeft te maken met een foutje bij het drukwerk. Nu is het alle hens aan dek om dit in de laatste dagen voor de verkiezingen nog recht te zetten. We moeten van de nood een deugd maken.”

“Gigantisch werk”

Dochy schakelt vrijwilligers en medewerkers in, onder wie Koen Meersseman uit Beselare. “Het is een gigantisch werk: in enkele dagen proberen we maar liefst 500 affiches aan te pakken die sinds 17 april uithangen op een 350-tal locaties in West-Vlaanderen”, zegt hij. “Het is jammer dat de papierkwaliteit onvoldoende was bij de eerste drukken, waardoor je Bart nu bijna niet meer ziet staan. We zijn kort voor de verkiezingen en proberen dit nog op te lossen door een extra raamaffiche in de vorm van een stembiljet te kleven op zoveel mogelijk bleke borden. Ze vallen wel op. Velen spraken ons erover aan, maar een verkiezingsstunt is het allerminst. We hebben nog stickers besteld van 70 centimeter op 70 om te plakken op de borden, maar deze komen pas zaterdag toe.”

Herplakken

Ook affiches van CD&V-lijsttrekkers Nathalie Muylle uit Roeselare en Hilde Crevits uit Torhout hebben last van de zon. “De eerste 50 van mijn 150 papieren affiches verbleken, maar we herplakken deze met affiches die ik nog op voorraad heb”, aldus Nathalie. “Mijn overige honderden affiches bestaan uit polyprop, waardoor deze niet kunnen verbleken door de zon.”

Primeur

“Gelukkig draag ik een gekleurde bloes die nog wat opvalt”, grapt Crevits. “Ik begin er sinds kort zelf op te letten. Het is zeer onregelmatig: op sommige affiches prijk ik nog sprankelend fris, maar vooral op mijn grootste borden sta ik er her en der maar bleekjes bij. Nieuwe affiches ga ik niet meer hangen, ik heb trouwens geen enkele op overschot. Het is een rare situatie en de eerste keer dat ik zoiets meemaak bij verkiezingen. Gelukkig stellen we dit keer amper vandalisme vast, het verbleken is voorlopig het ergste.”

Opfleuren

“Van mij zijn 100 affiches gedrukt: sommige zijn goed, anderen niet”, zegt Poperings parlementslid Loes Vandromme, plek drie op de Vlaamse CD&V-lijst. “Ik ga in de laatste week nog iets proberen te doen om de verbleekte borden op te fleuren. Gelukkig zijn het maar de affiches die verbleken, ik blijf positief.”

Geen West-Vlaams probleem

Volgens het Brugse communicatiebureau digicreate dat CD&V bijstaat voor de campagne, heeft het felle bleekproces te maken met een combinatie van factoren waaronder zon en overvloedige regen. “Enkel polyprop kan zoveel weken regen en zon doorstaan, maar dat materiaal is duurder dan papier”, stelt zaakvoerder Piet De Langhe. “Voor het papier blijven slechts twee leveranciers over in ons land. Bepaalde batches papier bleken nefast en anderzijds stelt onze leverancier van het drukwerk, Mediatopper, vast dat de laatste jaren de inkten fel verzwakt zijn in kracht omdat ze op waterbasis zijn gemaakt. Bovendien is gekozen voor een lichtkleurig ontwerp met lichte achtergrond, waardoor het extra opvalt. Hoogst vervelend, maar we kunnen er weinig aan doen. De getroffen politici krijgen op onze kosten extra drukwerk om nog verrassend uit de hoek te komen in de laatste rechte lijn voor de verkiezingen. Het is trouwens geen louter West-Vlaams probleem. Ook affiches van onder meer Koen Geens en Wouter Beke zijn verbleekt.” (TP)