Tyberpark en Menen-West: hoop doet leven
Er vloeide de afgelopen jaren al heel veel inkt over de komst van het regionaal bedrijventerrein Menen-West. Nog geen kilometer verder langs de drukke Ieperstraat in Menen bevindt zich het Tyberpark. Voor beide sites zijn er blijkbaar goede vooruitzichten. Ondanks de sluiting in juni vorig jaar van AD Delhaize.
De winkel van AD Delhaize in Menen was nog geen acht (!) maanden open en sloot al voorgoed de deuren. De omzetcijfers bleken bijzonder slecht te zijn, ondanks voorgaande studies van Delhaize. De reden is dat de beloofde verdere ontwikkeling van de site maar niet op gang komt. Zo klonk het toen. Ondertussen is er maanden later opnieuw hoop. “Wat de retail betreft zou 60 procent besproken zijn”, zegt schepen van Ondernemen Virginie Breye (N-VA).
“Blijkbaar heeft er een supermarkt interesse om zich daar te vestigen en komt het trampolinepark er blijkbaarwel degelijk. De site is een privé-ontwikkeling, waar niet de stad maar wel de ontwikkelaars Zabra uit Drongen en Bedrijfsgebouwen Vulsteke uit Kortemark zorgen voor de invulling.” Het gaat alvast om twee ondernemingen met heel wat referenties.
Rommelmarkt
Onder impuls van wijlen Marc Buyck was er op het Tyberpark vanaf augustus 2022 wekelijks op zaterdag een rommel- en brocantemarkt, maar als snel kwam daar een einde aan. “Dat komt doordat de opvolgers van Marc zaliger geen toelating meer krijgen”, legt de schepen uit. “Ik veronderstel dat men werk wil maken van de bouw van bijkomende KMO-unit, want blijkbaar is er daar enorm veel vraag naar.” Dat klopt volledig volgens Bram Loontjens van ERA in de Ieperstraat in Geluwe. Hij doet het verhuren en de verkoop van de KMO-units. “Niet voor het verhuren van de retail”, zegt Bram.
“Ik kreeg opdracht voor de loodsen achteraan, de KMO- zone. Dat is allemaal verhuurd. Alles wat KMO-units betreft, gaat op het Tyberpark zeer goed. Het gaat allemaal om ruimtes vanaf 1.200 vierkante meter. Die units zorgen ook voor werkgelegenheid. Mochten er nog 40 units beschikbaar zijn, dan garandeer ik dat ze binnen het jaar allemaal verhuurd zijn. Wat aantoont dat er een grote behoefte is. Kijk maar naar de site Vanrullen op de Menensesteenweg in Wervik waar alle units ook ingenomen zijn. De huurders op het Tyberpark zijn voornamelijk ondernemers uit Menen en Geluwe. Er zijn plannen om een omgevingsvergunning aan te vragen voor nog meer KMO-units. Wat ik alleen maar kan toejuichen.”
“Alles wat KMO-units betreft, gaat op het Tyberpark zeer goed”
Textielfabriek Tyber
De interesse voor de units heeft ongetwijfeld ook te maken met de ligging, in de nabijheid van de op- en afrit van de A19. De totale oppervlakte van het Tyberpark bedraagt maar liefst 73.000 vierkante meter. Tijdens de gloriejaren van de textielfabriek Tyber werkten er meer dan 500 personeelsleden. De fabriek werd opgericht in 1930 en in 2016 gesloopt.”
“Een ander heel belangrijk dossier is de ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein Menen-Wervik. De provincie wil er een bedrijventerrein van zeventig hectare realiseren. Een flink deel zou komen op het grondgebied van Geluwe, vlak bij de expresweg N58. De zone situeert zich achter de Houtbuigerij Desmet langs de Hogeweg in Menen tot de expresweg N58 in Geluwe en tussen de Ringlaan in Menen en de Menenstraat, grondgebied Geluwe.”
“Inwoners van De Koekuit in Menen zijn alvast tegen de plannen. Wervik ijvert al sinds 1994 (!) voor een regionaal bedrijventerrein op haar grondgebied. Toen de piste van Menen-West de eerste keer op tafel werd gelegd, keurde de gemeenteraad dat unaniem goed.
Eerste info in 2008
Halfweg vorig jaar kwam een einde aan een jarenlange procedureslag. In oktober 2008 kwamen de provincie en de West-Vlaamse Intercommunale een eerste keer uitleg geven over de plannen. Nadat het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) bedrijventerrein Menen-West in 2021 door de provincieraad werd goedgekeurd, heeft de Raad van State toen ook de bezwaren van omwonenden op wijk De Koekuit grotendeels van tafel geveegd.
In 2014 werd het plan nog vernietigd door de Raad van State. Het wijkcomité De Alerte Koekuit vreest onder meer voor geluidshinder, geurhinder, stof en nog zoveel meer. Niet onbelangrijk: de invulling van Menen-Wervik is gekoppeld aan de ontdubbeling van de expresweg N58 en die grote wegenwerken zouden eind dit jaar aanvangen. Dat dossier van het Agentschap Wegen en Verkeer sleept ook al jarenlang aan.
“Momenteel hebben we weet van een zevental bedrijven uit Wervik met een interesse om grond op het regionaal bedrijventerrein aan te kopen”, zegt burgemeester Youro Casier (Vooruit). “Het provinciaal RUP is nu definitief en daartegen kunnen geen procedures meer opgestart worden. Wel zullen de bedrijven die er zullen komen een omgevingsvergunning moeten aanvragen bij ons of de stad Menen, afhankelijk van het grondgebied, en daar kan men natuurlijk een procedure tegen opstarten.”
Wevelgem
Wevelgem is in vergelijking met de buurgemeenten Wervik en Menen een rijke gemeente. Niet verwonderlijk gelet op veel industrie en bovendien ook nog de regionale luchthaven. Dat alles zorgt voor veel inkomsten voor de gemeentekas. “We hebben inderdaad twee grote bedrijventerreinen die vol zijn”, zegt schepen van Economie en Industrie Kevin Defieuw (CD&V). “Ik zie niet meteen mogelijkheden tot uitbreiding. Wel zijn er hier en daar kleine(re)conversieprojecten om KMO’s te huisvesten, maar dus geen industrie.”
Detailhandel
Niet onbelangrijk is de lokale handel. Uit de cijfers van de provincie blijkt de leegstand van de detailhandel ten opzichte van de bestaande winkels in Menen dubbel zo groot als in Wevelgem. Op basis van de cijfers vorig jaar komt de leegstand in Menen uit op 8,1 procent en maar 4,6 procent in Wevelgem. Wervik is de slechte leerling van de drie en komt uit op 10,4 procent. Ondanks de vele inspanningen van het lokaal bestuur met allerlei premies.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier