Tarieven nieuw Oostends zwembad voer voor discussie op gemeenteraad

Vooruit vindt het jaarabonnement voor baantjeszwemmers in het nieuwe zwembad te duur. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Vooruit vindt het jaarabonnement voor baantjeszwemmers in het nieuwe zwembad te duur. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Voor het nieuwe Zwembad Brigitte Becue, dat opent op 1 mei gelden nieuwe tarieven, en die zijn niet naar de zin van Vooruit. “Gezinsvriendelijk zijn die niet en ook de jaarabonnementen voor baantjeszwemmers zijn te hoog”, stelde raadslid Nancy Bourgoignie op de jongste gemeenteraad.

De tarieven zijn als volgt. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis binnen. Kinderen van 4 tot 19 jaar betalen 2,50 euro om baantjes te zwemmen en 5 euro voor het recreatiebad. Volwassenen 3 euro voor baantjes en 7 euro voor de recreatiezone.

“Er valt over de tarieven voor het nieuwe zwembad heel wat te zeggen”, zei het raadslid. “Ik heb er vragen bij. Het tarief van de jaarabonnementen voor baantjeszwemmen ligt volgens mij te hoog (195 euro als volwassene en 160 euro voor 4- tot 19-jarigen). Pas als je als volwassene meer dan 65 keer per jaar gaat zwemmen, of dus ruim meer dan één keer per week, is het tarief voordeliger. Voor de leeftijd van 4 tot 19 jaar is dat 64 keer per jaar. Ik meen dat iemand die wekelijks gaat zwemmen wel gezien mag worden als regelmatige gebruiker en dat dus een tarief voor een jaarabonnement als volwassene maximaal 145 euro zou mogen bedragen in plaats van 195 euro.”

Gezinnen

“Op dat vlak is het ook jammer dat er niet gekozen wordt voor een familiekaart als Oostendenaar”, stelt Bourgoignie. “Neem nu een ouder die wekelijks met 2 kinderen van bijvoorbeeld 4 en 6 jaar wil gaan zwemmen. Indien ze gaan voor een jaarabonnement kost dit 515 euro. Let wel, dit gaat over een abonnement enkel voor baantjeszwemmen. Wetende dat kinderen van vier jaar en zes jaar allicht meer willen dan enkel een uur baantjes zwemmen, zal deze ouder misschien willen gaan voor de combinatie zwemmen en recreatie. Een snelle berekening geeft dan een totaal van 739 euro. Erg gezinsvriendelijk is dat niet.”

“De nieuwe tarieven zitten logisch in elkaar”, repliceerde sportschepen Bart Plasschaert (CD&V). “We hebben teruggekeken in de geschiedenis en vinden niet terug wanneer de prijzen van het zwembad voor het laatst zijn aangepast. Ik denk nog van voor de invoering van de euro. Als we vergelijken met andere zwembaden, zitten we met deze prijzen in de middenmoot, zelfs nog iets onder het gemiddelde.” De schepen gaf nog mee dat er verschillende voordelen zijn voor wie een Uit-pas gebruikt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.