STiP wil terugbetaling van psychosociale hulp in Izegem

Sybille Vandeputte van STiP. © foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Sybille Vandeputte (STiP) stelt voor om een bedrag uit de subsidiepot met coronahulp van de overheid een teruggave te doen in de kosten voor psychosociale hulpverlening.

“We horen uit verschillende hoeken dat mensen door de Covid-periode meer een beroep op deze hulp doen”, zegt Sybille Vandeputte. “Uit studies is gebleken dat de kans op psychische klachten drie tot vier keer hoger ligt bij mensen die in quarantaine zijn geplaatst. We willen dan ook ook deze specifieke zorg financieel ondersteunen omdat dit voor heel wat mensen een extra kost is. Na consultatie bij een erkend psycholoog of psychotherapeut, op voorschrift van een (huis)arts, kan je een toelage in het remgeld aanvragen van maximum 25 euro per sessie (beperkt tot 100 euro per persoon).”

Coronasteun

Zorgschepen Ann Van Essche (CD&V) zegt de stad op andere vlakken tegemoet wil komen aan psychologische vragen. “Via Leantis krijgt het stadspersoneel bijvoorbeeld al ondersteuning op dat vlak. Voor onze inwoners is in juli al een reglement goedgekeurd waarbij mensen die zich in een moeilijke sociale situatie bevinden een beroep kunnen doen op coronasteun. Die kunnen ze via de sociale dienst ook aanwenden voor psychosociale hulp.”

“Voor andere inwoners willen we graag een meer structurele oplossing uitwerken. Eind november volgt daar nog een vergadering over, dus uw vraag komt een beetje te vroeg. Die zin ontlokte Balder Clarys (Groen) volgende uitspraak “De vraag komt niet te vroeg, het beleid komt net te laat…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.