Stad Oostende betrekt burgers bij ambitieus bijenplan

Hannes Hosten

Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen ervoor dat de biodiversiteit in stand blijft. Om uitsterven tegen te gaan, werkt de stad samen met Natuurpunt vzw om een (wilde) bijenplan op te stellen. Dat plan richt zich op het beheer en de inrichting van terreinen waar bijen voorkomen. Naast terreinonderzoek van elf opportune locaties (waaronder de Tuinen van Stene, park Nieuwe Koers en het Eilandje) omvat het plan ook de opmaak van een inventaris van de verschillende soorten bijen en overleg met stedelijke instanties over een plan van aanpak.

“Binnen de huidige klimaatverandering zoeken bijen steeds meer de steden op. Bijen zijn immers warmteminnende insecten. Om de bijen te helpen, kijken we naar wat de bijen nodig hebben om te kunnen overleven. Daarom wordt ingezet op drie grote pijlers: voedsel (nectar en stuifmeel), een plek om nestcellen aan te leggen (onder- of bovengronds) en een geschikt microklimaat (warme en beschutte plekken)”, vertelt schepen van Milieu Silke Beirens.

De Stad zet in dit bijenplan ook in op participatie en wenst de burgers zo veel mogelijk te betrekken. De kostprijs voor de opmaak van het bijenplan bedraagt 12.600 euro. (HH/Wébé)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier