Raadslid pleit voor meer vrouwelijke straatnamen, Sirène Missiaenstraat is een begin

N-VA-fractieleider Lianna Mkrtchyan zet zich in voor integratie en emancipatie.©wilfried Ossieur WO
N-VA-fractieleider Lianna Mkrtchyan zet zich in voor integratie en emancipatie.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Met de Sirène Missiaenstraat is de stad Menen binnenkort een vrouwelijke straatnaam rijker. Het voorstel om een straat te noemen naar een historische vrouw werd gelanceerd in het Cultuurforum en nu koos ook het stadsbestuur er doelbewust voor. N-VA-fractieleider Lianna Mkrtchyan sluit zich aan bij die keuze en hoopt dat de stad hier in de toekomst verder op inzet.

Vrouwelijke straatnamen zijn schaars in Vlaanderen en ook in Menen is dat niet anders. “Liefst 38 straatnamen zijn er vernoemd naar een man en slechts vier naar een vrouw”, weet Lianna Mkrtchyan (26). “Het gaat om de Fabiolalaan, de Koningin Elisabethstraat, de Prinses Paolalaan en de Yvonne Serruysstraat. Enkel die laatste straat verwijst naar een vrouw op basis van haar verdiensten. Ook in Lauwe en Rekkem is het aantal vrouwennamen beperkt.”

Schepen in Menen

Daar komt nu dus de Sirène Missaenstraat bij, een eer die weggelegd is voor de nieuwe verkaveling tussen de Hogeweg en de Diksmuidestraat. “Sirène Missiaen was voorvrouw van de Socialistische Vooruitziende Vrouwen en in de jaren 30 werd ze schepen in Menen”, gaat Lianna Mkrtchyan verder.

“Als vrouw was het toen moeilijk om je stem te laten horen, laat staan dat je schepen zou worden. Onze stad telt nog belangrijke historische vrouwen, die te weinig erkenning krijgen. Pauline vanden Berghe smokkelde in de Eerste Wereldoorlog brieven, militaire documenten en zelfs soldaten. En Marie Schellinck vocht, verkleed als man, mee met leger van Napoleon en kreeg door hem in hoogst eigen persoon het erelegioen opgespeld. Het zijn figuren uit ons verleden, die best wel een straatnaam verdienen”, aldus de fractieleider.

Integratie

Sinds Sirène Missiaen het schepenambt opnam, is de emancipatie van de vrouw er een flink stuk op vooruitgegaan. De vorige burgemeester was een vrouw en in het huidig schepencollege is het aantal zetels evenredig verdeeld tussen mannen en vrouwen. “De belangrijkste reden waarom ikzelf in 2018 in de politiek stapte, is omdat het thema integratie me na aan het hart ligt. Integratie betekent ook emancipatie, zeker voor vrouwen met een achtergrond in culturen waar mannen een dominantere rol spelen”, besluit het gemeenteraadslid. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier