Na de Raad van State en Vlaams Parlement ziet ook Grondwettelijk Hof geen problemen met fusie tussen Ruiselede en Wingene

Burgemeesters De Roo en Huys: “Eindelijk duidelijkheid.” © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Donderdag 8 augustus heeft het Grondwettelijk Hof geen gevolg gegeven aan de vraag van de Ruiseleedse oppositiepartij Respect om de aankomende fusie tussen Ruiselede en Wingene te schorsen. Daarmee vangt Respect opnieuw bot, nadat eerder al de Raad van State en het Vlaams Parlement groen licht gaven voor de fusie die moet ingaan op 1 januari 2025. Dat betekent concreet dat zowel CD&V in Wingene en RKD in Ruiselede, zoals gepland, met een ééngemaakte lijst naar de verkiezingen kunnen stappen en dat de drie oppositiepartijen – N-VA en Burgerbelangen in Wingene en Respect in Ruiselede – één front zullen vormen tegen de huidige meerderheid.

De Ruiseleedse oppositiepartij Respect verzet zich al twee jaar tegen de geplande fusie van Ruiselede met Wingene. “Deze fusie is ons opgedrongen, is onvoldoende gemotiveerd, onvoldoende onderbouwd en wordt zeker niet voldoende gedragen door de inwoners van Ruiselede”, stelde Respect-kopman Hannes Gyselbrecht. Hij verwees naar het referendum dat zich volgens hem uitsprak tegen de fusie. Toch werd de fusie, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd.

Zes advocaten

Eerdere pogingen van Respect om de geplande fusie nietig te verklaren, draaiden evenwel op niets uit. In haar arrest van 28 maart verwierp de Raad van State, bij monde van kamervoorzitter Jan Clement, voor de tweede maal de vordering van Respect om de geplande fusie te schorsen. Volgens de Raad van State zijn er onvoldoende argumenten om de hoogdringendheid in te roepen en werden eveneens de mogelijke nadelen rond de fusiebeslissing verworpen.

“Al onze fusiebeslissingen zijn correct verlopen” – Lieven Huys

De ‘terechtzitting’ zoals de samenkomst voor de Raad van State formeel werd genoemd, gebeurde op 15 maart in aanwezigheid van maar liefst zes advocaten: de oppositiepartij Respect en referendum-organisator Stijn De Ram werden bijgestaan door advocaat Simon Bekaert uit Tielt. De gemeente Ruiselede schakelde advocaten Bart Martel, Kristof Caluwaert en Quinten Jacobs uit Brussel in en de gemeente Wingene is betrokken als ‘tussenkomende partij’, vertegenwoordigd door advocaat Wim Rasschaert uit Zottegem. Op basis van het advies van eerste auditeur Iris Verheven deed de Raad van State uitspraak op 28 maart.

Geen nadeel

Volgens de advocaten van de gemeente Ruiselede was het de verzoekers tot een schorsing in essentie alleen maar om te doen om het ontstaan van de fusiegemeente Wingene te voorkomen. “De nieuwe gemeente komt echter niet tot stand als gevolg van de bestreden beslissing, maar pas ten gevolge van het samenvoegingsdecreet”, aldus de advocaten.

“Deze uitspraak is bijzonder hard binnengekomen” – Hannes Gyselbrecht

Bovendien meende het arrest dat de fusietegenstanders geen nadeel kunnen aantonen. “Dit volstaat om de vordering in haar geheel te verwerpen”n aldus het arrest. Ondertussen heeft ook het Vlaams Parlement de fusie goedgekeurd.

Hard binnengekomen

De zaak aanhangig maken bij het Grondwettelijk Hof was voor Respect de laatste stap. Die beslissing is inmiddels op 8 augustus gevallen, opnieuw in het voordeel van de huidige meerderheden. “Die beslissing is hard binnengekomen”, vertelt Respect-kopman Hannes Gyselbrecht. “Ze is onbegrijpelijk, want iedereen in Ruiselede weet en voelt dat het hele verhaal niet klopt. Maar we zijn een democratische partij en we leggen er ons bij neer. Het doek valt. We hebben ons dubbel geplooid voor de inwoners van Ruiselede en we zullen dat met onze ééngemaakte lijst ook blijven doen. Nu moeten we volop gaan voor plan B en daar zijn we vanaf nu volop mee bezig.”

Opgelucht

Burgemeesters Lieven Huys (CD&V) en Greet De Roo (RKD) tonen zich enorm tevreden én opgelucht met het resultaat. “Dit is de zoveelste bevestiging dat alle beslissingen en stappen die we in Ruiselede en Wingene naar de komende fusie genomen hebben, volkomen correct verlopen zijn. We hopen oprecht dat we dit hoofdstuk nu definitief kunnen afsluiten. Het is in het belang van elke inwoner dat er eindelijk duidelijkheid bestaat over de fusieplannen en dat we onze middelen en energie opnieuw aan constructieve zaken kunnen besteden. We hebben de voorbije jaren goed gewerkt en kunnen nu met een gerust gemoed de verkiezingen van oktober tegemoet zien.”