Mercedes Van Volcem wil Dirk De fauw opvolgen als burgemeester van Brugge: “We werken al jaren goed samen”

De kandidaten van ‘Voor Brugge’.
Stefan Vankerkhoven

De Brugse schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) trekt met de stadspartij ‘Voor Brugge’ naar de gemeenteraadsverkiezingen. Haar ambitie? Ze wil Dirk De fauw opvolgen als burgemeester. “Brugge moet de meest leefbare stad van Europa worden, op vandaag is dit Wenen”, aldus de politica, die zich nu ook al profileert als ‘kandidaat-burgemeester’.

Hoewel Open VLD in juni de verliezer van de Vlaamse en federale verkiezingen was, blaakt Mercedes Van Volcem, lijsttrekker van ‘Voor Brugge’, van zelfvertrouwen: “We hadden meer kandidaten dan plaatsen op onze lijst.”

Woonpact

Deze stadslijst wil dat Bruggelingen verder kunnen ‘openbloeien’ in een veilige, mooie en fleurige binnenstad en bloeiende deelgemeenten. De uittredende schepen van Openbaar Domein en Financiën wijst op haar realisaties: Brugge is de laatste jaren een groene stad vol parken en pleinen met vele bloemen, maar is tevens een financieel gezonde stad.

Na de verkiezingen hoopt Voor Brugge een woonpact te kunnen sluiten en de Brugse bouwverordening te kunnen herschrijven naar de tijdsgeest van vandaag. “Deze instrumenten moeten het aanbod van koop- en huurwoningen verhogen, zodat het voor onze kinderen betaalbaar blijft om in Brugge te wonen”, aldus Mercedes Van Volcem, die Brugge ‘vochtvrij’ en de huizen ‘energiezuinig’ wil maken.

Stedelijke versimpelaar

Voorts ijvert deze liberale stadspartij voor de aanstelling van een ‘stedelijke versimpelaar’ tegen de regelneverij die jonge ondernemers fnuikt, een slim druktebeheersplan en enkel kleine elektrische bussen in de Brugse binnenstad, die een vlotte bereikbaarheid in vijftien minuten tijd garanderen.

‘Voor Brugge’ wil een lowcost parking aan het station voor toeristen en pendelaars, gratis vouchers voor inwoners van de deelgemeenten om ondergronds in Brugge centrum te parkeren. Ten slotte wil de stadspartij Benenwerk uitbreiden tot en dansfeest van drie dagen.

Ambitieus

Is Mercedes’ ambitie om Brugs burgemeester te worden wel realistisch? Per slot van rekening greep ze naast een parlementair zitje in juni. Mercedes Van Volcem (52), die zich als politica al 24 jaar inzet voor Brugge, stelt: “De kans dat Dirk De fauw opnieuw burgemeester wordt, is heel groot. Toch wens ik de uitdaging aan te gaan. Ik hoop dat mensen inzien wat ik allemaal heb gerealiseerd en dat we een zeer goed samenwerkend duo waren. Als Dirk halverwege stopt, ben ik de beste opvolger! (lacht)

“Uiteraard zou ik graag burgemeester zijn, maar dat kan ook nog in 2030 en of 2036. Ik zou graag samen met Jasper Pillen, de andere schepen van deze stadspartij, de stad voort besturen en van Brugge de meest leefbare stad van Europa maken. Het werk is zeker nog niet af.”

“Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen inzien wat het verschil is tussen het huidige stadsbestuur en het vorige en dat is door ervaring, daadkracht en goeie samenwerking tussen De fauw en mezelf. We vertrouwden elkaar en dat is nodig als je bergen wil verzetten.”

Coiffeurs en cafébazen

De stadslijst telt 23 vrouwen en 24 mannen, maar telt vier vrouwen in de top zes. Naast Mercedes Van Volcem gaat het om gemeenteraadslid Sandrine De Crom, ondernemer Charlotte Deschepper-Denys en raadslid Benedikte Bruggeman. De lijst telt creatieve starters in de binnenstad, zoals Bert Vanheuverzwijn van Sanseveria en Noah Vanneuville van Noah’s Broodhuys.

Twee coiffeurs met een luisterend oor (Fabienne Van De Cayzeele en Christophe Meulebrouck), twee cafébazen (Jan Vandebogaerde van De Chalet en Maria Cattoor van De Vlaamse Pot) en vier onderwijsmensen (Niko Verrecas, Laure Somers, Indra Maeseele en Grietje Dubois) engageren zich. Orthopedist Johan Derycke duwt de lijst.

Ex-politiecommissaris

Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van een gewezen vakbondsafgevaardigde (Martine Bilaey), een ex-sportschoenenverkoper (Philippe Heinkens), een bootjesman (Michiel Michielssens), de kantinehoudster van SK Steenbrugge (Jessica Bonamie) en een gewezen politiecommissaris (Jean-Paul Cannaert).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier